Rechter staat woningsluiting (Hierden) in verband met hennepkwekerij toe

In Hierden is een woning voor de duur van 12 weken gesloten.

De burgemeester van Harderwijk had tot woningsluiting besloten, nadat de politie daar een hennepkwekerij had aangetroffen. De gemeente Harderwijk kiest voor een harde aanpak van hennepkwekerijen omdat deze tot onveilige situaties leiden (bijvoorbeeld criminaliteit en brandgevaar).

De eigenaar van de woning heeft de rechter gevraagd om een voorlopige voorziening. Het doel hiervan was om de woningsluiting op te schorten, in afwachting van de uitkomst van de lopende bezwaarprocedure. Vrijdag 23 oktober heeft de rechter het verzoek van de eigenaar afgewezen. Dat betekent dat de woning gesloten mag worden voor een periode van 12 weken. 

Gedurende die tijd kan er niet in de woning gewoond worden. De burgemeester maakt gebruik van deze bevoegdheid tot sluiten op grond van het gemeentelijk beleid. Dit beleid vloeit voort uit de Opiumwet. In de hele regio is een harde integrale aanpak van hennepkwekerijen afgesproken. Naast deze bestuurlijke maatregel kunnen o.a. nog strafrechtelijke maatregelen volgen.

De gemeente roept bewoners op om bij vermoedens over aanwezigheid van een hennepkwekerij dit te melden bij de politie via 0900 – 8844, of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.