‘Realisering Waterfront Harderwijk is prestatie van formaat’

Door het Waterfront is het aanzien van Harderwijk de laatste jaren ingrijpend veranderd. De stad profiteert weer volop van de ligging aan het water, met een populaire woonwijk, nieuwe havens en een aantrekkelijke Boulevard.

Nieuw boek belicht het ontstaan van het Waterfront

De ontstaansgeschiedenis van het Waterfront is vastgelegd in een nieuw boek, geschreven door oud-gemeentevoorlichter Govert van der Boom. Het boek wordt uitgegeven door historische vereniging Herderewich. Het eerste exemplaar wordt maandag 7 juni  aangeboden aan verantwoordelijk projectwethouder Bert van Bijsteren. Titel van het boek: ‘Het ontstaan van het Waterfront. Hoe Harderwijk zich weer naar het water keerde’. De presentatie vindt plaats om 15.30 uur in de raadszaal van het Huis van de Stad.

De oud-communicatieadviseur van Harderwijk neemt de lezer mee langs de ingewikkelde processen waarmee de realisering gepaard ging. De eerste en duurste hindernis, vervanging van de Hardersluis door een brug plus een aquaduct, bleek achteraf nog de simpelste uitdaging. Veel complexer waren de eisen die natuur en milieu aan de plannen stelden.

Zo legde een uitspraak van de Raad van State de voortgang drie jaar stil en dreigde voor de gemeente een strop van tientallen miljoenen euro’s. Dat de gemeenteraad door de jaren heen de ambitieuze plannen unaniem is blijven steunen is dan ook opmerkelijk. Onder de Harderwijkse bevolking heerste jarenlang namelijk vooral grote scepsis. Pas de aanleg van het Strandeiland in 2013 bracht hierin verandering. Andere mijlpalen waren de eerste woningbouw in 2014 en de vernieuwde Boulevard met Stadshaven in 2018. Het grote overloopparkeerterrein langs de N302 dat vorig jaar juli werd geopend, vormde 25 jaar geleden een van de aanleidingen voor de Waterfrontplannen.
 
Het boek ‘Het ontstaan van het Waterfront’ wordt uitgegeven door historische vereniging Herderewich. Wie lid wordt van de vereniging (de contributie bedraagt 17,50 euro per jaar) ontvangt het boek gratis. Lid worden? Zie www.herderewich.nl

Boek Het ontstaan van het Waterfront Govert van der Boom