Raad wil ‘ontmoetingsmarkt voor senioren’

Door Harry Schipper – Alle raadsfracties van de gemeente Harderwijk willen dat er meer gedaan wordt voor de groeiende groep inwoners van Harderwijk die al de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Om te beginnen komt er voor de Harderwijkse senioren een ontmoetingsmarkt, waar de senioren in gesprek kunnen gaan met het stadsbestuur, de gemeentelijke organisatie en de gemeenteraad

Aanvankelijk was het plan om deze ‘ontmoetingsmarkt voor senioren’ te houden tijdens de Nationale Ouderendag, op 6 oktober dus. Maar om daarvoor tijdig een voorstel op te stellen is het te kort dag,  zo liet wethouder Maarten Reckman de raad weten. Niettemin omarmde hij even later namens het college het voorstel, toen de raadsleden na een korte schorsing de deadlines uit hun gezamenlijk ingediende motie hadden geschrapt.

Het idee voor de ontmoetingsmarkt kwam van het ChristenUnie-raadslid Fenneke Frederikze. Zij en haar fractiegenoten hoorden van vrijwilligersorganisaties dat de corona-perikelen nog altijd veel impact hebben op ouderen. “Ouderen blijven nog steeds veel thuis”, aldus Frederikze. Het leek haar daarom een goed idee om samen met de andere partijen iets voor deze groep te organiseren.

In de motie wordt aangestipt dat het na de corona-jaren ‘goed zou zijn om senioren die dat willen te betrekken bij de mogelijkheden die de gemeente biedt’. Ook al omdat die mogelijkheden niet bij iedereen bekend zijn. De ontmoetingsmarkt biedt organisaties die in Harderwijk actief zijn voor ouderen de mogelijkheid zich aan hun doelgroep te presenteren. Er wordt in Harderwijk veel georganiseerd voor ouderen op het gebied van onder meer sport, vrijwilligerswerk, zorg en in verenigingsverband.

De raadsleden denken dat deelname van ouderen in lokale organisaties de betrokkenheid bij de stad vergroten daar een wisselwerking van uitgaat. De lokale politici willen van zo’n ontmoetingsmarkt voor senioren gebruik maken om eens rechtstreeks van senioren te horen wat hun behoeften en wensen zijn.

De raadsfracties gaven het college de opdracht om eerst met een voorstel voor zo’n ontmoetingsmarkt te komen. Inwoners die al de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt krijgen te zijner tijd een uitnodiging voor de ontmoetingsmarkt.