Raad Harderwijk overweegt meer, hogere en soepelere startersleningen

Door Harry Schipper – De gemeenteraad beslist volgende maand over het versoepelen van de voorwaarden én het verhogen van de maximale bijdrage voor starters die een huis willen kopen in Harderwijk of Hierden.

Straks mogen dan ook starters ouder dan 35 zo’n lening aanvragen, zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw en kunnen er dankzij de provincie ook twee keer zoveel leningen worden verstrekt

De provincie wil de helft van de startersleningen in Harderwijk en Hierden voor haar rekening nemen. In het fonds voor startersleningen heeft de gemeente Harderwijk nu 540.000 euro en nog eens zes ton gereserveerd. Bij elkaar dus dik 1,1 miljoen. De veertien verstrekte leningen kwamen, sinds de herinvoering van de starterslening op 28 mei 2020, tot dusver uit op gemiddeld zo’n 31 mille. Harderwijk wil, met het oog op de snel gestegen prijzen in de woningmarkt, dat bedrag ophogen naar 35 duizend euro. Omgerekend maken dus de komende tijd met inbreng van de provincie zo’n 64 tot zeventig starters kans op een starterslening.

De provincie Gelderland wil kan wel dat Harderwijk de leeftijdsgrens van 35 jaar loslaat. Het college van B en W lijkt dat niet zo bezwaarlijk, omdat er in de praktijk niet zo heel veel eerste kopers van een woning zijn die ouder zijn dan 35.

De gemeente Harderwijk wil in oktober een geactualiseerde verordening voor de startersleningen  in werking laten treden, omdat de huizenprijzen zó fors zijn gestegen, dat de lening te weinig starters over de streep kon helpen. De nieuwe verordening lag afgelopen zomer ter inzage, maar niemand bracht daar iets tegenin.

De nieuwe verordening is soepeler dan de huidige regeling. Zo stellen B en W de raad voor om het duurzaamheidscriterium los te laten. Tot dusver konden kopers van bijvoorbeeld een goed geïsoleerd hus, of zij die plannen hadden om een huis goed te isoleren, een hogere lening krijgen dan wie zich daarover niet druk maakte. Ook hoogt de gemeente de maximale koopprijs naar 290.000 euro en verdwijnt ook het onderscheid tussen bestaande bouw en nieuwbouw. De gemeente gaat ook niet meer aanwijzen voor welke nieuwbouwprojecten de lening wél, of juist niet geldt.

Omdat het kadaster heeft ontdekt dat, in tegenstelling tot verruiming van andere financieringsmogelijkheden, het inzetten van een starterslening niet prijsopdrijvend werkt, zijn B en W niet bang dat de huizenprijzen in Harderwijk of Hierden hierdoor verder stijgen. Hun voorstel wordt op 30 september eerst in de commissie Ruimte besproken, voordat in oktober de raad de geactualiseerde verordening definitief vaststelt.
 

De Hypotheekshop Harderwijk

Adresgegevens

Markt 9
3841 CE Harderwijk

Telefoon

T. 0341-411988

Openingstijden

Ma 13.00 - 18.00 uur
Di 9.00 - 18.00 uur
Wo 9.00 - 18.00 uur
Do 9.00 - 18.00 uur
Vr 9.00 - 21.00 uur
Za 11.00 - 15.00 uur
Zo Gesloten
Meer info