Raad flink bezorgd over onlusten in Harderwijk bij protestmars morgenavond

Door Harry Schipper – De voltallige gemeenteraad van Harderwijk maakte zich flinke zorgen over de voor deze vrijdagavond – morgen dus – door de protestgroep ‘Nederland in verzet’ aangekondigde protestmars die om zeven uur start vanaf de boulevard dwars door de stad en loopt naar vermoedelijk Hierden en Drielanden, waar de huizen staan van stikstofminister Christianne van der Wal en Norbert Dikkeboom, die met zo’n 22.000 handtekeningen aangifte deed tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel.

De raadsleden verwachten dat de protesten wel eens kunnen uitmonden in intimidatie en vernielzucht en wil weten wat de burgemeester gaat doen om de openbare orde te handhaven, zodat de mars niet uit de hand kan lopen

De kwestie wordt vandaag aangekaart tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces door VVD-fractievoorzitter Menno Doppenberg, die dan spreekt namens alle andere raadsleden. De raadsleden spreken op voorhand hun steun uit naar burgemeester Harm-Jan van Schaik voor de acties die hij inmiddels heeft ondernomen, zoals het instellen van een noodverordening in een wijde cirkel om het huis van minister Van der Wal.

“Afgelopen weken zijn er in het hele land protesten gevoerd door boeren naar aanleiding van de stikstofplannen gepresenteerd door het kabinet. Je mag te allen tijde gebruik maken van je grondrecht en je stem laten horen, maar wel binnen de regels van de wet”, zo laat Doppenberg alvast weten.

“Ook binnen onze gemeente, specifiek in Hierden, hebben ongeregeldheden plaats gevonden met veel onrust tot gevolg. Hierbij is niet alleen het huis van natuur- en stikstof minister van der Wal bezocht, maar heeft de hele buurt hinder ondervonden van blokkades door strobalen, vuurwerk, stank, vernieling en zelfs een politiewagen is aangevallen. Agenten voelden zich hierbij onveilig. Deze situatie heeft tot veel onrust geleid onder buurtbewoners die zelf ook aangeven klaar te zijn met deze manier van protesteren. Dit waren protesten die niet zijn aangemeld en waarvoor geen vergunning was afgegeven. We spreken onze afkeur uit over elke vorm van protesten waarbij bewust een onveilige situatie wordt gecreëerd of waar geweld, intimidatie of bedreiging wordt gebruikt.”

Doppenberg is erg bezorgd dat het morgen wel eens uit de hand kan lopen: “Er wordt nu opgeroepen tot een protestmars vanaf de boulevard in Harderwijk, langs huizen van specifieke personen. Een protestmars die dwars door de stad loopt. Dit protest is aangevraagd vanuit de protestgroep ‘Nederland in verzet’ en lijkt in te spelen op de onrust die er nu al is”.

Samen met alle andere raadsleden is Doppenberg er heel duidelijk over: “We spreken ons uit tegen deze intimidatie en vernielzicht wat verdere polarisatie in de hand kan werken. Met de eerdere rellen door jongeren nog vers in het achterhoofd van juni 2021 rondom het strandeiland houden ondernemers en buurtbewoners de situatie nauwlettend in de gaten. Zij willen weten wat de burgemeester gaat doen om de openbare orde te handhaven zodat het niet uit de hand kan lopen”.

“Als volksvertegenwoordigers vinden wij het belangrijk dat inwoners en ondernemers zich veilig voelen in hun eigen woonomgeving. Ook vinden wij het belangrijk dat er voldoende politie inzet beschikbaar is om te handhaven wanneer nodig. We zien dat protesten nu komen vanuit verschillende hoeken van de samenleving. Wij willen steun uitspreken naar de burgemeester voor de acties die zijn ondernomen, waaronder het instellen van de noodverordening in Hierden”.

De Harderwijkse raadsleden zijn er niet gerust op dat morgen alles rustig gaat verlopen. Ze hebben daarom flink wat vragen aan burgemeester Van Schaik. Zo willen ze weten of er een vergunning is aangevraagd voor de protestmars door ‘Nederland in verzet’ en hoe de burgemeester op deze aanvraag heeft gereageerd.

En ook wat de burgemeester voor acties heeft voorbereid als er geen vergunning is aangevraagd, om te voorkomen dat vrijdag 1 juli alsnog ongeregeldheden ontstaan op de boulevard, of langs de huizen die genoemd worden om langs te gaan. De raad is ook benieuwd naar het contact met de politie hierover en met Van der Wal en Dikkeboom. Gaat er ook zonder officiële aanvraag preventief beveiligd worden, zo vragen ze.

“Het lijken inmiddels geen incidenten meer”, vervolgt Doppenberg namens de hele raad, die meer vragen heeft. “Met verdere protesten aangekondigd; is hier sprake van een meer structurele dreiging? Hoe kijkt de burgemeester naar de ongeregeldheden in Hierden van in het bijzonder dinsdagavond 28 juni, maar ook van de incidenten hiervoor? Zijn er gesprekken tussen de burgemeester en buurtbewoners geweest na de ongeregeldheden? Hoe gaat de burgemeester deze gebeurtenis met de politie evalueren? Zijn er aanvullende maatregelen genomen om de buurt te beschermen tegen verdere protesten en vernielingen? Gezien het feit dat nu ook voertuigen van de politie/blokkades worden omver geworpen of genegeerd. Is eventuele opschaling nodig? Welke mogelijkheden zijn hier? Op welke termijn is dit elke keer te realiseren?

De raadsleden willen ook weten waar ondernemers en inwoners terecht kunnen met vragen over de (aangekondigde) protesten en hoe de burgemeester gaat communiceren over hoe zij omgaan met de protesten en eventuele aanvullende maatregelen die worden genomen.
De raadsvergadering waarin zij op al die vragen antwoorden hopen te krijgen, begint deze donderdagavond om half acht.