Qimarox koopt voor nieuwbouw bijna 3,2 ha op Lorentz III

Door Harry Schipper – Het Harderwijkse bedrijf Qimarox heeft met de gemeente Harderwijk overeenstemming bereikt over de aankoop van 31.800 vierkante meter grond aan de Bellstraat, op het bedrijventerrein Lorentz III.

Behalve deze miljoenendeal heeft het bedrijf ook een recht van eerste koop bedongen op nog eens ruim 3,8 hectare grond pal naast de aangekochte grond

Het internationaal opererende Qimarox wil een nieuw – en meteen ook duurzaam en modern - bedrijfspand bouwen op Lorentz III. Op de huidige locatie aan de Nobelstraat is te weinig ruimte om de uitbreidingsplannen van het bedrijf te realiseren. Het Harderwijkse bedrijf, voortgekomen uit het in 1995 opgerichte Nedpack, draait als een tierelier. Ze maken onder andere palletiseermachines en productliften (eigen producten) die erg in trek zijn in de levensmiddelenindustrie en sinds een paar jaar ook gretig aftrek vinden in warehouses en distributiecentra. De machines maken het mogelijk om heel efficiënt pallets op elkaar te stapelen, wat gebruikers veel ruimte en werk bespaart.

Qimarox verwacht nóg meer opdrachten van productinnovaties, reden om alvast 3,8 hectare grond naast het aangekochte bouwterrein van 3,1 hectare te reserveren. Het bedrijf moet dan wel binnen zeven jaar overgaan tot aankoop, stelt de gemeente als voorwaarde. En in die zeven jaar mag de gemeente vrij over het reserveterrein beschikken. Zo kan het in die tijd bijvoorbeeld worden verhuurd aan bedrijven die om wat voor reden dan ook veel ruimte nodig hebben.

De gemeente is superblij met de aankoop van het terrein op Lorentz III. Daarmee wordt in één klap voldaan aan de in de grondexploitatie voor Lorentz III opgenomen doelstelling om dit jaar tenminste 1,7 hectare grond te verkopen. De gemeente denkt ook dat de aankoop door Qimarox een belangrijke impuls geeft aan de verdere invulling en verkoop van gronden op Lorentz III. Die verkoop wilde de afgelopen jaren niet zo vlotten.

Qimarox betaalt voor de grond 155 euro per vierkante meter, dus ruim 4,9 miljoen euro. Harderwijk had de grond begroot op dik 5,2 miljoen.

Ondertekening Pieter Hannessen Qimarox
(Ondertekening Pieter Hannessen van Qimarox)