Protestantse Gemeente neemt Plantagekerk weer in gebruik

De Plantagekerk aan de Stationslaan in Harderwijk gaat zondag 15 januari weer open. 

De Protestantse Gemeente Harderwijk bundelt hier alle activiteiten uit de Stadsdennenkerk (Alberdingk Thymlaan) en de Nieuwe Kerk (Stationslaan), die zijn verkocht.

De Plantagekerk was enkele jaren buiten gebruik. Het monumentale gebouw uit 1933 is gerenoveerd. Gebruikers zijn de wijkgemeenten De Morgenwijk (voorganger ds. Aad Woudenberg) en De Poorten (voorganger ds. Henk Schuurman). Ook de Fonteindiensten en het kerkelijk jeugdwerk vinden er hun nieuwe thuis. De kerkgemeente wil er zichtbaar en toegankelijk zijn voor alle Harderwijkers, ook doordeweeks.

De veelkleurigheid en laagdrempeligheid van de Protestantse Gemeente komt goed tot uiting in de verschillende soorten kerkdienst die in de Plantagekerk worden aangeboden. Bijna elke zondag zijn er voortaan twee ochtenddiensten. De twee wijkgemeenten verzorgen om de beurt de dienst van 9.30 uur. Meestal is er om 11.30 uur ook een tweede dienst met een bijzonder karakter, zoals de Fonteindiensten (vaak met band) op de eerste en tweede zondag, de Fontein Celebration op de derde en de Fakkelvieringen op de vierde zondag. Daarnaast zijn er enkele keren per jaar cantatediensten en Taizévieringen om 19.00 uur. En er zijn plannen voor een aantal jeugddiensten.

De Protestantse Gemeente heeft overigens ook activiteiten en diensten in haar andere kerk, de Regenboog in Drielanden.
 
De Plantagekerk is ook doordeweeks intensief in gebruik. Zo zijn er diverse eetgroepen (De Herberg, Praten met Volle Mond), koffiemorgens, een meditatiegroep, een cantorij, zanggroep l’Esprit, jeugdclubs, vergaderingen en meer. Op het gerenoveerde ‘Zoldertje’ vindt de jeugd zijn eigen honk. De kerkzaal is met zijn goede akoestiek en nieuwe belichting ook beschikbaar voor oefenavonden en concerten, zoals van het Interkerkelijk Koor.
 
De pastorie naast de kerk wordt eveneens benut. Hier vindt het kerkelijk bureau zijn nieuwe stek. Na de renovatie komen hier ook een goed geoutilleerde keuken en plekken voor kleinere bijeenkomsten.