Proms Concert in Kerkelijk Centrum De Regenboog, opbrengst voor Veluwse Wens Ambulance

Door Marco Jansen - Vrijdag 17 november geven het Veluws Senioren Orkest en het Koor Afslag Harderwijk in Kerkelijk Centrum De Regenboog aan het Biezenplein 1 in Drielanden een bijzondere muzikale uitvoering: het Proms Concert. "Deze avond is in de stijl van Night Of The Proms’’, vertelt initiatiefnemer Ida Stoevelaar. De opbrengst van deze coproductie is voor Stichting Veluwse Wens Ambulance.

De zaal is open om 19.00 uur, het optreden begint om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur, inclusief een half uur pauze

Het Proms Concert is een uitvoering van prominente muziekstukken: bekend en herkenbaar en voor iedereen toegankelijk. Van het traditionele The land of hope and glory tot de Radetzky mars als toegift. De genres zijn heel verschillend: van pop (o.a. Abba) tot klassiek en van opera tot samenzang.
 
Het idee is ontstaan in het vroege voorjaar. Ida Stoevelaar (74) uit Harderwijk zingt altpartijen bij het koor, waar ze al vanaf de start in 2013 lid van is, en speelt sinds 2022 alt saxofoon bij het Veluws Senioren Orkest. „Toen Adriaan Bruinink nog dirigent was bij het VSO reden we samen naar Oldebroek, waar het orkest repeteert. In de auto bedachten we om eens wat samen te doen als koor en harmonie. Adriaan heeft als dirigent inmiddels het stokje overgedragen, maar is nog steeds betrokken bij het draaiboek en speelt deze avond enkele orgelpartijen.”
 
De nieuwe dirigent van het VSO, Willem Nieuwenhuijs (57) uit Harderwijk, is al 30 jaar musicus. “Ik ben op mijn 17e begonnen op de euphonium (een klein formaat bastuba) en heb daarna allerlei blaasinstrumenten aangeleerd, tot dirigent aan toe. Ik ben ook koperblazer in Gelrebrass. Bij het VSO zit ik nu 1,5 jaar. Ik was hier al tweede dirigent en vanaf 1 september heb ik het overgenomen van Adriaan.”
 
Veluws Senioren Orkest
Het Veluws Senioren Orkest bestaat uit 45 musici afkomstig uit de regio Noord Veluwe, vanaf Kampen/Zwolle tot Ermelo, variërend in de leeftijd van 40-80+ jaar, veelal mensen die hun leven lang een instrument hebben bespeeld. Dit harmonieorkest met blaasinstrumenten en slagwerk repeteert iedere woensdagmiddag in MFC De Talter in Oldebroek.

Veluws Senioren Orkest
(Veluws Senioren Orkest tijdens de repetitie, links dirigent Willem Nieuwenhuijs. Eigen foto)

Koor Afslag Harderwijk
Koor Afslag Harderwijk repeteert iedere dinsdagmiddag in Kerkelijk Centrum De Regenboog in Drielanden. Het gemengde koor bestaat uit ruim 40 leden, waarvan de meesten uit Harderwijk komen en een aantal uit Ermelo. Het koor vierde afgelopen voorjaar het tienjarig bestaan. Koor Afslag Harderwijk staat onder leiding van dirigent Martin Glas.

Koor Afslag Harderwijk
(Koor Afslag Harderwijk tijdens de repetitie; Martin Glas (midden) achter de piano. Eigen foto)

Ook is er een optreden van soliste Celesta da Vinci. Zij zingt onder andere het Italiaanse lied O mio bambino. Ook pianiste Maaike van den Berg verleent medewerking aan de avond.
 
Veluwse Wens Ambulance
De organisatie wil met het concert geld ophalen voor Stichting Veluwse Wens Ambulance en hoopt nog dezelfde avond een cheque te overhandigen. Nieuwenhuijs: “Dit kwam ter sprake door Martin Glas, die altijd een goed doel aan zijn concerten koppelt. We vinden de Veluwse Wens Ambulance een mooie stichting, die de laatste wens van zieke mensen in vervulling laat gaan.”
 
Stoevelaar: “We hebben een mooie subsidie gekregen van de gemeente Harderwijk en ook hebben vijf Harderwijkse bedrijven een bijdrage geleverd, waardoor de meeste kosten wel gedekt zijn. Hierdoor kunnen we 7,50 euro per kaartje beschikbaar stellen aan de stichting.”
 
Tickets kopen
Kaartjes voor het concert kosten 10,00 euro en kunnen besteld worden door een mail te sturen naar [email protected]. Stoevelaar: “Ik reageer hierop met mijn bankrekeningnummer en neem ook kaartjes mee naar de repetities. Op de avond zelf is er ook vrije kaartverkoop; een aantal vrijwilligers zal hiervoor paraat staan.”