Programma Visserijdagen 2018 Harderwijk

Donderdag 7 juni zal het een drukte van belang zijn in de haven van Harderwijk. Tientallen botters, pluren en aken uit omliggende visserplaatsen zullen arriveren om deel te nemen aan de Bokkingrace op vrijdagmiddag 8 juni.

Donderdagavond vindt in de grote tent naast de Vischafslag de voorstelling plaats van de film .  De film die wordt vertoond is HOLLAND:  NATUUR IN DE DELTA .

Deze productie is een (her)ontdekking van Nederland. Een ode aan onze rivieren en kustgebied en de rijke natuur die zij onze delta brengen, in alle kracht, raadselen en schoonheid. Bram van der Vlugt en Carice van Houten vertellen het verhaal over de Hollandse natuur. De  toegang voor deze film is gratis. De zaal opent om 20.00 uur, aanvang voorstelling om 20.30. De voorstelling is donderdagavond 7 juni.

Op vrijdagmiddag zal om 13.00 op het Wolderwijd het startschot worden gegeven voor de sportieve botterrace naar Zeewolde. De strijd gaat natuurlijk om de HAV wimpel, (Harderwijk Als Visserijstad), die vanouds werd uitgereikt aan de visser die met de beste besomming thuiskwam. Tegenwoordig gaat het natuurlijk om de eer, maar er wordt zeker ook om de winst gezeild door de meer dan dertig botters die zijn verhuurd voor de race. Aan boord medewerkers en relaties van ondernemingen en instellingen die een schip  hebben gehuurd en die samen met een vrijwillige maar deskundige bemanning het schip op koers proberen te houden.

In de haven van Zeewolde wordt een mandje gerookte haring (= bokking) opgehaald en vervolgens wordt de thuisreis aanvaard. Medewerkers van watersportvereniging Flevo houden de koers nauwlettend in de gaten en bepalen met behulp van moderne meetapoperatuur wie als winnaar van het evenement zal worden uitgeroepen.

Rond 16.00 is de prijsuitreiking in de Vischafslag bij de haven van Harderwijk en meestal ontaard dat in een gezellige drukte. Het vormt de opmaat voor het Harderwijks buffet dat hier gedurende het avondprogramma zal plaatsvinden en waarin gasten en bezoekers zich culinair kunne laten verwennen in een gezellige nautische sfeer. Het is een mooie gelegenheid om relaties aan te knopen en te netwerken en er wordt volop gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid.

Ook de zaterdag is er veel activiteit aan de haven.

Om 11.00 uur begint het officiele programma  met een kranslegging voor de verdronken vissers uit Harderwijk bij het monument op het Bargje. Deze plechtigheid zal muzikaal omlijst worden door de Harmonie uit Harderwijk en juniorstadsdichter Naomie Ramaker zal een voor deze gelegenheid geschreven gedicht voordragen.

Vanaf 12.00 uur zijn er diverse  activiteiten langs en bij de haven. Diverse oude ambachten zullen zich presenteren. Er zijn rondvaarten met historische botters en op de nabij de Vischafslag zal er vis worden gerookt en wordt er gestreden wie de beste paling van Harderwijk rookt. Ook dit is een wedstrijd waar met verve gestreden wordt om de beker en de eer die deze titel met zich meebrengt.

Nabij de vischafslag zal het historisch genootschap Levende Historie zich in vissersoutfit anno 1900 presenteren om een tijdsbeeld neer te zetten en een authentieke sfeer te creeren.  In de grote tent bij de Vischafslag is het meestal een drukte van belang en uiteraard zullen er diverse shantykoren present zijn om hun zeemansliederen ten gehore te brengen. Ook dit resulteert meestal in een gemoedelijke en gezellige drukte aan en rond de haven...

Zondagmiddag tenslotte is er het optreden van verschillende koren in de grote tent.

Om 13.00 wordt de afstap gegeven door People United die zullen optreden tot 13.45. Daarna wordt het stokje  overgenomen door het Hazeskoor uit Harderwijk die hun levensliederen ten gehore zullen brengen.  Rond 15.00 is het tijd voor het Pop- en Rockkoor uit Harderwijk en om 16.00 uur wordt de afsluiting verzorgd door Peppersweet uit Zwolle. Al met al een prachtig en divers programma voor muziek en koorliefhebbers waarbij iedereen aan zijn trekken kan komen.

Al met al bieden de Visserijdagen in Harderwijk een aantrekkelijk programma voor Harderwijkers en bezoekers uit de omgeving.  We heten u alvast hartelijk welkom!

Visserijdagen Harderwijk