Proef: uitbreiding bevoegdheden BOA’s

Vanaf maandag 23 januari zijn de BOA's van de gemeente Harderwijk bevoegd ook te handhaven op 4 verkeersovertredingen. De uitbreiding van de bevoegdheden is een proef en onderdeel van een landelijk project.

De BOA’s zullen handhaven op ontbreken van fietsverlichting, niet handsfree bellen op de fiets, rood verkeerslicht negeren op de fiets en rood verkeerslicht negeren door voetgangers

Het betreft een project van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De proef wordt behalve in de gemeente Harderwijk ook gedaan in de gemeenten Breda, Venlo, Zaandam en Schouwen-Duiveland. Het project is 2 jaar geleden opgezet en uitgevoerd in de gemeente Utrecht. Officieel start de proef vandaag, over 2 weken gaat de proef in Harderwijk van start.
 
Handhaving op eerder genoemde 4 verkeersovertredingen wordt nu door de politie gedaan. Wethouder Marcel Companjen, verantwoordelijk voor handhaving: “Tijdens het project wordt onderzocht of de verschuiving van de bevoegdheden van politie naar BOA’s toegevoegde waarde heeft en uiteindelijk de verkeersveiligheid vergroot.”  
 
De proef duurt voorlopig tot mei 2023.