Potloodtekenaar Henk Bakker verkocht 25.000e kaart voor goed doel

Door Lex Schuijl - Tijdens de Visserijdag in Harderwijk een jaar of tien geleden, installeerde Henk Bakker (1938) zich met zijn kraampje in de haven. 

Hij hoopte zijn allereerste ansichtkaarten te kunnen verkopen voor het project ‘angstvermindering bij kinderen’ in het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk.

“Ik had een vijftiental potloodtekeningen met als thema ‘In en om de haven van Harderwijk’ getekend. Van iedere tekening liet ik tien ansichtkaarten vervaardigen en aldus wachtte ik enigszins gespannen de verkoop af.“

De eerste nieuwsgierige bezoekers bezochten zijn kraampje en daar gingen, tot grote opluchting van Bakker, de eerste kaarten van de hand. Aan het einde van de dag had hij alle 150 kaarten verkocht. “Een dag om nooit meer te vergeten,” verzuchtte Bakker en ging met een goed gevoel naar huis.

Zijn winkeltje nam hij mee naar exposities, braderieën en markten, maar hij wilde meer. Hij ging op zoek naar verkooppunten voor zijn kaarten en boekte succes. Verschillende winkels en instellingen verkochten graag zijn kaarten, het was tenslotte voor een goed doel.

Hij breidde vervolgens zijn collectie kaarten naar ruim honderd uit en mede door zijn actie kon de kinder-chemokamer in St. Jansdal worden gerealiseerd waardoor de kinderen hier geholpen konden worden. Gesterkt door dit prachtige resultaat, ontplooide Bakker nieuwe acties zoals voorlichtingsfilms voor kinderen, waarbij zij op hun behandeling werden voorbereid. Verder werd een laptop met webcam gerealiseerd, zodat de kinderen vanuit hun bed met vrienden en school konden communiceren. Er werd ook een voetbaltafel aangeschaft waar zij zich konden uitleven. 

Eigen stekkie

Inmiddels heeft Bakker een eigen stekkie in de centrale hal tegenover het restaurant van het St. Jansdal Ziekenhuis. Daar staat hij iedere woensdag om zijn kaarten te verkopen. “Ik ontmoet er veel mensen, vanuit de regio maar ook van daarbuiten. Wanneer mensen zeggen geen kaart te willen omdat zij niets met Harderwijk hebben, antwoord ik dat een kaart van de Vischpoort juist een mooie herinnering is aan Harderwijk. Van die euro kunnen ‘troostcadeautjes’ voor de kindertjes op de spoedeisende hulp worden gekocht, en dat helpt nogal eens.” 

De kinderen rekenen op U

De laatste jaren probeert Bakker het aantal verkooppunten verder uit te breiden. “Laatste jaren is er veel gebeurd. Ik dank de mensen van de verkooppunten die de verkoop mogelijk maken, maar ook de gulle gevers die naast het kopen van ansichtkaarten, ook hun donatie deponeren in het kistje bij mijn stalletje. Tenslotte dank ik de regiobladen, waar ik mijn verhalen kwijt kan en altijd op hen kan rekenen. Dankzij deze steun is het gelukt om 25.000 kaarten te kunnen verkopen en zo iets voor deze kinderen te kunnen doen. Deze kinderen rekenen op U.”
 
www.henkbakkerpotloodtekeningen.nl     

Henk Bakker Potloodtekenaar Harderwijk