Plotselinge en definitieve sluiting zwembad ’s Heeren Loo

Door Harry Schipper – Het zwembad op de Ermelose zorginstelling ’s Heeren Loo sluit vrijdag definitief. Dat heeft regiodirecteur Ermelo Rianne van Eijk afgelopen donderdag bekendgemaakt.

Het plotselinge bericht over de sluiting kwam niet alleen totaal onverwacht, maar ook ‘keihard’ aan bij zowel het zwembadpersoneel als de circa tweehonderd meest jeugdige bewoners van ’s Heeren Loo, hun vaders en moeders of andere zorgverwanten.

De machines en installaties van het bad zijn oud en technisch op, zo licht woordvoerder Sonja de Vries van ’s Heeren Loo het besluit toe. Volgens haar is er geen geld voor vervanging van de apparatuur. Het zwembad is ruim vijftig jaar oud.

In een brief aan de ouders en verwanten van de naar schatting tweehonderd cliënten van ’s Heeren Loo die in de meeste gevallen wekelijks kwamen zwemmen of – met hulp van de acht bewegingsagogen – in het extra verwarmde zwembad bewegingsoefeningen deden, schrijft Van Eijk dat het besluit om tot sluiting over te gaan betekent, dat ‘we een goede, andere invulling van de beweegvraag moeten vinden voor de cliënten die nu gebruik maken van het zwembad’. “In januari bekijken de bewegingsagogen wat mogelijk is en past voor onze cliënten”. Een werkgroep gaat voor de toekomst onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het zwemmen of bewegen, op of buiten woonzorgpark ’s Heeren Loo.

Dat de zwembadapparatuur kapot zou gaan en niet meer kan worden vervangen lijkt ons al heel lang bekend, zeggen de ouders van Ben Pieter, Peter en Lida Soors d’Ancona. Hun 29-jarige zoon is meervoudig gehandicapt en spastisch en moet daardoor noodgedwongen de hele dag in een rolstoel doorbrengen. “Ben Pieter had veel baat bij het bewegen in het water. Het geeft hem verlichting bij zijn spasticiteit. We proberen al een hele tijd dat hij niet eenmaal, maar juist twee keer in de week kon gaan zwemmen. Dat is heel moeilijk omdat er geen begeleiders gevonden kunnen worden om hem in het zwembad om te kleden”.

“Het nieuws van de sluiting kwam daarom bij ons keihard binnen. En totaal onverwacht. We zijn daarover héél teleurgesteld en hebben vrijdag meteen een mail geschreven naar zowel de directie als de Patiëntenraad van ’s Heeren Loo. Onze teleurstelling zit ‘m vooral in het feit dat de directie al langer wist dat dit ging gebeuren, maar al die tijd niets heeft ondernomen en ons niet tussentijds heeft geïnformeerd. Nu moet het zwembad sluiten, terwijl er voor de zwemmers geen alternatief is”, zegt vader Peter. “Op onze mails is tot dusver nog niet gereageerd”, voegt hij daaraan toe.

Volgens woordvoerder De Vries wordt de komende weken gekeken naar andere mogelijkheden om de cliënten te laten bewegen. “Dat kan misschien met fitness of in de gymzaal. We gaan ook kijken of we voor het zwemmen kunnen uitwijken naar zwembaden in Ermelo en Harderwijk. Desnoods Putten als daar voor hen ook geschikte mogelijkheden zijn.”

“Maar zwemmen gaat zeker niet voor alle cliënten lukken”, voegt ze daar aan toe. Dat er straks voor het zwemmen noodgedwongen uitgeweken moet worden naar Calluna of De Sypel betekent volgens Soors ‘d Ancona dat het personeel van ’s Heeren Loo straks nóg veel meer tijd kwijt is aan het wegbrengen, omkleden en terugbrengen van hun zoon. “Er is nu al een tekort aan begeleiding en personeel”.

Ben Pieter Soors d’Ancona met zijn vader in het zwembad van ’s Heeren Loo
Foto: Ben Pieter Soors d’Ancona met zijn vader in het zwembad van ’s Heeren Loo