Plaatsing eerste kous in riool officieel gestart

Met het doorknippen van een lint gaven de wethouders De Jong (Harderwijk) en Van der Velden (Ermelo) vandaag het startsein voor de daadwerkelijke renovatie van het transportriool onder de Oranjelaan. De voorbereidingen waren sinds 20 mei in volle gang maar nu kan het ‘echte werk’ beginnen.

Wat gaat er gebeuren?                                                                                                                                              

Onder de Oranjelaan ligt een belangrijk transportriool. Door dit riool stroomt afvalwater vanuit de gemeenten Putten, Ermelo en Harderwijk naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie op het industrieterrein Lorentz. In 2019 zijn de transportriolen vanaf de Fokko Kortlanglaan (gemeentegrens Ermelo/Harderwijk) tot aan station Harderwijk onderzocht door specialisten. Uit hun onderzoek bleek dat de riolen, de putten en de afdekplaten van de inspectieputten dringend vernieuwd of zelfs vervangen moeten worden. In totaal gaat het om 1100 meter transportriool. 

Transportriool Oranjelaan Harderwijk

Om de overlast en de kosten beheersbaar te houden is gekozen voor renovatie van het transportriool. Dat gebeurt door het aanbrengen van een kunststof bekleding (een kous) aan de binnenzijde. Na de renovatie kunnen het transportriool en de putten weer ten minste 50 jaar mee.

Renovatie in twee delen
                                                                  
De renovatie wordt in twee delen uitgevoerd. In de periode van 20 mei tot eind augustus 2021, in totaal 14 weken, staat het deel tussen het Shell tankstation aan de Oranjelaan en het NS-station op het programma. Dit deel van het riool ligt hoofdzakelijk in de ventweg en het voet/fietspad. Er worden 4 kunststof ‘kousen’ in het riool aangebracht en 11 putten voorzien van kunststof beplating en een nieuwe dekplaat. In 2022 volgt het deel tussen het Shell tankstation en de gemeentegrens met Ermelo.

Transportriool Oranjelaan Harderwijk