Picomel Nutrition uit Zeewolde winnaar negende Veluwse Innovatieprijs

Uit een selectie van negen genomineerden is Picomel Nutrition uit Zeewolde verkozen tot winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2025.

De producent van hoogwaardige zuigelingenvoeding heeft haar productieproces geheel opnieuw ontworpen, waarbij efficiëntie en minimale verspilling de uitgangspunten zijn

De jury waardeert vooral dat deze kennis en ervaring ook worden gedeeld met anderen. ,,Het is schaalbaar, herhaalbaar en maatschappelijk relevant.”

De negende editie van deze prestigieuze uitreiking vond plaats bij AWL in Harderwijk, waar een geïnteresseerd publiek van zo’n 200 bezoekers – vanuit ondernemingen, overheid en onderwijs - de regio goed vertegenwoordigde .Het evenement werd georganiseerd door Innovatiehuis Noord-Veluwe, dat zich inzet voor het versterken van de innovatiekracht in de regio.  Gedeputeerde van de Provincie Gelderland Helga Witjes reikte de vakjuryprijs uit.

,,Het is echt indrukwekkend, een totaalconcept. Vooral mooi vond ik dat ze hun kennis delen, zodat iedereen er gebruik van kan maken. We zijn altijd gewend om horizontaal te werken, maar door een gebrek aan ruimte doen zij dit verticaal. Een terechte winnaar”, zei Witjes over de winnaar, een bedrijf uit Zeewolde, dat vooroploopt met technologische innovatie in de maakindustrie.

Groot volume, weinig mensen
,,We doen alles anders, met als uitgangspunt om het slimmer, handiger, goedkoper en kwalitatief beter te doen. In plaats van grote en dure machines zijn we klein begonnen en hebben we dit modulair opgebouwd. Verticaal bouwen betekent ontzettend veel winst in interne transportbewegingen en veiligheid. Er is minder ruimte, er zijn minder mensen nodig voor dezelfde kwaliteit productiecapaciteit en er is geen verspilling van energie en grondstoffen”, sprak Kees Jan Verhage, die de fabriek in een app op zijn telefoon kan bedienen. Samen met mede-eigenaar Bert Pott nam hij vol trots de prijs in ontvangst. ,,Ik ben er ontzettend blij mee. Je wordt als ondernemer niet gauw in het zonnetje gezet en wat je doet valt ook meestal niet op.”

Er waren dit jaar maar liefst negen inzendingen van innovaties en de kwaliteit daarvan toonde andermaal de kracht van de regio Noord-Veluwe en Randmeren als broedplaats voor innovatie. Waarbij technologische vooruitgang en maatschappelijke verantwoordelijkheid hand in hand gaan.

De vakjury beoordeelde de inzendingen zorgvuldig op vier hoofdcriteria: complexiteit & uniciteit, duurzaamheid, economische impact en maatschappelijke relevantie. Alle bedrijven zijn bezocht en gefilmd en na jurygesprekken en onderlinge reflectie is een unaniem besluit genomen.

Focus op duurzaamheid en slimme toepassingen
De diversiteit aan innovaties geeft de bedrijvigheid in de regio aan. Zeewolde was goed vertegenwoordig met drie bedrijven. Omnivent ontwikkelt bewaartechnologie om agrarische producten langer houdbaar te maken en voedselverspilling te verminderen. Met hun softwareapplicatie OmniCuro Next wordt deze technologie toegankelijker voor meer telers.

Econowind heeft een innovatief wind ondersteuningssysteem ontwikkeld – inklapbare, krachtige zeilen in de vorm van vliegtuigvleugels- voor de scheepvaart, dat voor een enorme CO2-brandstofreductie zorgt op zee. De energie is de wind die over het dek waait

Bieze Food Solutions uit Nijkerk maakt met Nieuwe Morgen, een 30% plantaardig verrijkte Griekse stijl yoghurt, eiwittransitie bereikbaar voor een breed publiek. Dit levert ook 22% CO2-reductie op. De jury hoopt dat consument en retailers het product omarmen, dan kan de impact groot zijn.

Sure Mobility in Harderwijk heeft een modulair energiesysteem ontwikkeld voor elektrische voertuigen, dat volledig off-grid kan werken en zo duurzame mobiliteit een stap verder kan brengen. Dit systeem – het Multi mobility charging island - kan zelf energie opwekken, opslaan en teruggeven aan gebruikers.

VAIBS uit Harderwijk maakt bestaande beveiligingscamera’s slim door de toepassing van AI-algoritmes, waardoor personen, objecten en gedragingen razendsnel gedetecteerd kunnen worden via patroonherkenning. Hierdoor wordt adequaat handelen mogelijk. 

Prins Bouw uit ‘t Harde wil milieubewust bouwen met het woonconcept De Hokseberg, een leefbare wijk van 200 woningen, waarbij duurzaamheid (zo min mogelijk milieubelastend materiaal), klimaatadaptatie (veel groen) en gemeenschapsvorming samengaan. Door geperforeerd baksteen is minder isolatie nodig, warmtepompen verbruiken weinig stroom. De jury ziet dit als realistisch alternatief voor nieuwbouw.

LooHorst Landscaping uit Ermelo ontwikkelde de klimaatgevel Virtoria, een slim groengevelsysteem dat biodiversiteit stimuleert en hittestress vermindert. Een robuuste, duurzame en circulaire oplossing, met echte plantvakken, meer groeiruimte voor wortels  en 90% minder waterverbruik.  

Van de Brug uit Putten en FleetGrip uit Ermelo hebben een intelligent camerasysteem ontwikkeld dat specifiek mensen herkent in de dode hoek en alleen waarschuwt bij daadwerkelijke rijbewegingen. Door dit grotere zichtveld is het een maatje voor chauffeurs en vermindert zo de kans op ongelukken met fietsers en voetgangers.

Juryvoorzitter Ronald Cleijsen complimenteerde de kandidaten op het podium voor het getoonde vakmanschap, hun passie, doorzettingsvermogen, creativiteit en bovenal ondernemerschap.

Winnaar vakjuryprijs
Maar volgens de vakjury stak de innovatie van Picomel erbovenuit. ,,Zij laat zien wat er mogelijk is als je een compleet productieproces vanaf de basis opnieuw durft te ontwerpen, met maximale efficiëntie en minimale verspilling als uitgangspunt. De modulaire verticale fabriek is compact, energiezuinig en volledig zelf ontwikkeld. Van gebouwstructuur tot machines en procesaansturing. Met als resultaat dat de footprint vijf keer kleiner is dan die van conventionele installaties. Kwaliteit veiligheid en voedselhygiëne zijn daarentegen van uitzonderlijk hoog niveau.”

De jury waardeert vooral ook dat de winnaar haar kennis en technologie deelt met anderen. ,,Branchegenoten komen kijken en zijn zo enthousiast dat het bedrijf inmiddels haar eigen modulaire machines levert aan collega-bedrijven wereldwijd, die zo dezelfde winst kunnen maken in duurzaamheid en efficiëntie. Deze kennisdeling vergroot de impact van de innovatie aanzienlijk. Zowel technologisch, maatschappelijk als sector-breed. Een innovatieve nicheoplossing kan zo uitgroeien tot internationaal toepasbaar model.”

Winnaar vakjury prijs. Van links naar rechts: Ronald Cleijsen (voorzitter vakjury), Jan-Kees Verhage (Picomel), Helga Witjes (gedeputeerde provincie Gelderland), Bert Pott (Picomel)
Winnaar vakjury prijs. Van links naar rechts: Ronald Cleijsen (voorzitter vakjury), Jan-Kees Verhage (Picomel), Helga Witjes (gedeputeerde provincie Gelderland), Bert Pott (Picomel) . Foto's Robin van Maanen.

Twee winnaars Publieksprijs
Nadat alle innovaties op het podium waren gepresenteerd met filmpjes en interviews kon het publiek een keuze maken. De publieksprijs leverde een gedeelde winnaar op: Prins Bouw en Econowind kregen ieder 18% van de stemmen. 

Winnaars publieksprijs. Van links naar rechts: Toon van Kessel en Frank Nieuwenhuis (Econowind, André Doeve (Rabobank), Wim en Willemijn Prins (Prins Bouw)
Winnaars publieksprijs. Van links naar rechts: Toon van Kessel en Frank Nieuwenhuis (Econowind, André Doeve (Rabobank), Wim en Willemijn Prins (Prins Bouw)

Lancering Living Lab DigiNext
Tijdens de uitreiking bij AWL werd ook het Living Lab DigiNext – van sensor tot samenleving gelanceerd. Dit is een praktijkgericht lab waarin bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden samenwerken aan digitale innovaties met maatschappelijke impact. Denk aan experimenten en vraagstukken rond thema’s als klimaat, mobiliteit, energie en zorg.

Deze slimme oplossingen worden getest in de echte leefomgeving, met hulp van de geavanceerde glasvezel- en LoRa-infrastructuur van CAI Harderwijk.  De introductie van het Living Lab DigiNext is een vervolg op de eerdere CAI Challenge, die een podium biedt aan deze projecten. De initiërende partners zijn CAI Harderwijk, Landstede MBO, Hogeschool Windesheim, Allinq, Gemeente Harderwijk, RCT Gelderland en Innovatiehuis Noord-Veluwe. Studenten noemden hittestress, waterstanden, weersvoorspellingen, biodiversiteit meten en leidingdetectie als aansprekende voorbeelden om de praktijk te testen. Mede-oprichters Jens de Craen (Landstede) en Ingrid Voit (Allinq) spraken trots over de lancering en de potentie van DigiNext en nodigden het publiek uit om de samenwerking aan te gaan.

Lancering DigiNext. Van links naar rechts; Marieke op de Weegh (RCT/Innovatiehuis Noord-Veluwe), Jens de Craen (Landstede), Edo Kweldam (CAI Harderwijk), Ingrid Voit (Allinq), Martijn Pijnenburg (Wethouder Harderwijk). Cleo Rijgersberg (Windesheim)
Lancering DigiNext. Van links naar rechts; Marieke op de Weegh (RCT/Innovatiehuis Noord-Veluwe), Jens de Craen (Landstede), Edo Kweldam (CAI Harderwijk), Ingrid Voit (Allinq), Martijn Pijnenburg (Wethouder Harderwijk). Cleo Rijgersberg (Windesheim)

CAI Harderwijk

Adresgegevens

Julianalaan 43
3843 CA Harderwijk

Telefoon

T. 0341-410666

Openingstijden

Ma 8.00 - 12.00 uur
Di 8.00 - 12.00 uur
Wo 8.00 - 12.00 uur
Do 8.00 - 12.00 uur
Vr Gesloten
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info