​Peter Sitsen (39) is fotograaf: 'Harderwijk is heel divers en prachtig om te fotograferen'

Misschien heb je de tweewekelijkse rubriek ‘De plaat van Peter’ al eens voorbij zien komen op Harderwijkse Zaken. Fotograaf Peter Sitsen deelt iedere twee weken de mooiste foto’s van Harderwijk. Maar wie is de man achter de camera eigenlijk?

“Ik ben een echte levensgenieter”, vertelt Peter. “Ik houd van de mooie dingen in het leven. Dat zijn voor mij verschillende dingen: goed eten of drinken, mooie natuur, rust, heel erg hard sporten, muziek, mijn vrouw, mijn kind. Het moet vooral allemaal kloppen, dan heb ik rust”.

Peter is een geboren Ermeloër. Op zijn 24e is hij naar Harderwijk verhuisd. “Ik voel me wel echt een Harderwijker. Harderwijkers zijn echt trots op hun stad en dat ben ik natuurlijk ook. Ik denk dat ik Harderwijk wel beter ken dan Ermelo. Ik denk ook dat Harderwijk mij wel een beetje kent. Ik heb heel lang in de horeca gewerkt. Hier heb ik veel mensen leren kennen en daarbij kan je mij ook kennen van social media. Ik zet mijzelf online een beetje neer als de levensgenieter die trots is op zijn vrouw en dochter”.

‘Harderwijk is heel divers’
Je plaatst op social media vaak foto’s van Harderwijk. Wat vind je het leukste aan het fotograferen van Harderwijk? Peter: “De diversiteit van Harderwijk. Harderwijk heeft een hele mooie oude stadskern met veel verborgen schatten als de Vischmarkt. Wij Harderwijkers denken dat we de Vischmarkt heel goed kennen maar mensen van buitenaf lopen de Vischmarkt op en denken jeetje, wat is dit? Als je de Vischmarkt voorbij loopt kom je op de prachtige nieuwe boulevard en het schitterende meer. Je fietst regelrecht het bos in en dan sta je ineens oog in oog met een groep herten. Harderwijk is heel divers en heeft ook van alles wat”.

Uit de hand gelopen hobby
Waar is de liefde voor fotografie ontstaan? “Dat weet ik niet precies. Ik begon eerst foto’s te maken met mijn iPhone. Toen ik van mijn ouders een camera kreeg ging ik er steeds meer dingen mee doen. Als ik het dan doe, dan moet ik het goed doen. Daarom begon ik mij steeds meer in te lezen en te leren. Het is gewoon leuk om te doen. Het is te gek om thuis te komen met een foto die ik heb gemaakt en helemaal is zoals ik het in mijn hoofd had. En de andere 2000 foto’s kunnen dan de prullenbak in”, lacht Peter.

Doel voor de toekomst: 'Focus op evenementen en festivals'
“Wat begon als een hobby, groeit nu wel uit tot een groter doel. Ik vind het heel leuk om te zien hoe positief de mensen op mijn foto’s reageren. Het is mijn doel om een betere fotograaf te worden in alle opzichten. Het lijkt mij mooi om in de toekomst meer bij evenementen te fotograferen. Je hebt daar altijd een leuke sfeer, mensen zijn spontaan, lachen en hebben het naar hun zin. Als je mensen op die manier vastlegt dan zijn ze honderd procent in hun element. Ook heb ik een jongensdroom en dat is bij de Formule 1 fotograferen. Ik vind het leuk om te kijken, maar de F1 fotograferen dat lijkt echt het ultieme. Daarnaast zal ik ook in de toekomst beschikbaar blijven voor portretten en zakelijke fotografie”.

Column
Sinds kort is Peter ook zijn eigen column gestart. “Ik had al heel lang de ambitie om een column te schrijven en ik wil ook zelfs een boek gaan schrijven. De onderwerpen uit mijn column borrelen op uit mijn leven als vader, fotograaf, wat je mee maakt in Harderwijk, de actualiteit. Ik wil de mensen laten zien dat ik fotografie en schrijven heel erg leuk vind. Ik hoop ook in de toekomst om te kunnen blijven doen wat ik leuk vind. Je moet natuurlijk niet de zakelijke kant uit het oog verliezen, maar het is wel belangrijk om je hart te blijven volgen, en dat is ook iets wat ik wil uitstralen naar de buitenwereld”.

Wil je de nieuwste foto’s van Peter Sitsen zien? Volg dan zijn Instagram en Facebook! En check petersitsen.nl voor alle columns.