PassionPaas Event Harderwijk

Kamelen en een tollenaar (belastingontvanger) houden de sfeer er goed in als Frea Kroese het dorp Beth Tikvah bezoekt. Op Vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april is het dorp voor deze gelegenheid opgetuigd in het Hortus Park.

Het PassionPaasevent wordt door heel veel vrijwilligers uitgespeeld. De tollenaar spreekt de dorpelingen aan en wil geld van ze krijgen. Hij wordt steevast geflankeerd door een aantal Romeinse soldaten terwijl hijzelf gezag uitstraalt, rijk en streng

PassionPaas Event Harderwijk 2023

Ondanks de regen zijn er veel bezoekers en de dorpsbewoners vertellen ieder hun eigen verhaal. Hun naam en rol is gebaseerd op de verhalen uit de Bijbel. Er is een bakker die heerlijke broodjes bakt, een vrouw die hard aan het werk is met vlas en er staan mensen op de markt met vis en fruit. Je kunt er kruiden kopen. En ergens kun je ook chokamelenmelk kopen met sjekels die je aan het begin van de tour kon kopen tegen de makkelijke koers van 1 euro, maar eenmaal in het dorp moet je dat natuurlijk niet bij de tollenaar proberen, die probeert er met een hogere koers een slaatje uit te slaan.

Passionpaas Event Harderwijk 2023

Frea kan rustig een half uur door het dorp wandelen en dan heeft ze nog niet de synagoge bezocht of de uitleg over de tabernakel gehoord. Dan blaast een sjofarspeler op een prachtig gedraaide ramshoorn, de sjofar, en gaan ze met een groep verder Harderwijk in. 

Op de markt gaat het verhaal verder en zingt de Herma Belinda Vocal Company de Passion. Daarna dragen ze het Passion kruis groot en vol wit licht naar de boulevard, waar we Pilatus de veroordeling over Jezus horen geven. Aan het eind komen ze op de berg van het strandeiland en zien en horen ze hoe Jezus geconfronteerd wordt met het kwaad in de wereld, dat wordt gespeeld door mensen gekleed in zwart, dan lopen we langs het kruis naar het licht langs een cordon engelen die goede woorden roepen. Het contrast is indrukwekkend.

Passionpaas Event Harderwijk 2023

Met Frea bezoeken deze dagen zo’n 1200 personen het PassionPaas Event Harderwijk. Oud en jong, alle leeftijden zijn vertegenwoordigd.

Passionpaas Event Harderwijk 2023

Tekst en foto’s: Frea Kroese van Freative Fotografie