Pas op! Kattenziekte in Harderwijk en Ermelo

In de omgeving van Ermelo en Harderwijk is de kattenziekte gesignaleerd. Sterkliniek Dierenartsen Harderwijk en Ermelo heeft laten weten dat zij de afgelopen tijd veel gevallen van de kattenziekte in de omgeving zijn tegen gekomen.

Kattenziekte (panleukopenie) is de meest dodelijke virusziekte bij de kat en heeft een snel en veelal dodelijk verloop bij niet gevaccineerde katten.

Verspreiding van het virus gebeurt via een besmette kat (ontlasting), besmette ruimtes maar ook door kleding en handen van eigenaren of verzorgers. Het virus is extreem besmettelijk en de omgeving van de kat met kattenziekte kan tot maanden nog besmettelijk blijven.

De symptomen van de kattenziekte zijn snel na de besmetting zichtbaar en zijn:
  • Braken
  • Diarree
  • Hoge koorts
  • Ernstige sloomheid
Hoe kun je jouw kat beschermen tegen de kattenziekte?
Wanneer jouw kat de kattenziekte heeft opgelopen komt behandeling meestal helaas te laat. Er bestaat wel een kans op goed herstel wanneer de kat direct getest en behandeld wordt bij de dierenarts. Een groot gedeelte overlijdt, dit geeft wel aan hoe ontzettend groot het belang van preventieve gezondheidszorg is. Controleer de vaccinatiestatus van jouw kat in het dierenpaspoort of neem even contact op met de dierenarts.

Zorg daarnaast voor goede hygiëne voor jouw kat. Houdt de kat in zijn eigen omgeving, en breng hem even niet naar een kattenpension. Je haalt een kat dan uit zijn vertrouwde omgeving, wat zorgt voor stress. Hierdoor wordt de kat sneller vatbaarder voor virussen.