Participatieverklaring onderdeel van inburgering Nieuwe Nederlanders

Op uitnodiging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Sociale Dienst Veluwerand (SDV) namens de  gemeente Ermelo, Harderwijk, Zeewolde meegedraaid met de pilot Participatieverklaring. 

De pilot is succesvol verlopen. Daarom wordt de participatieverklaring onderdeel van de inburgering voor Nieuwe Nederlanders.

Als iemand in Nederland een toekomst wilt opbouwen, dan moeten hij of zij zich houden aan de waarden en normen van Nederland en zich aanpassen aan de Nederlandse samenleving. Dat heeft het Kabinet besloten. Het is daarom belangrijk dat Nieuwe Nederlanders de basisprincipes van de Nederlandse samenleving kennen. Daarbij spelen de regels en mogelijkheden van werk vinden en het gebruik maken van voorzieningen een belangrijke rol. Met het ondertekenen van een participatieverklaring laten nieuwkomers weten dat ze de normen, waarden en regels van Nederland kennen en zich eraan houden.
 
Waarom Participatieverklaring?
Door de Participatieverklaring wordt voorkomen dat er groepen ontstaan die onvoldoende deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Vanuit deze uitgangspunten is de participatieverklaring voor nieuwkomers ontwikkeld. In maart 2014 is een pilot gestart. Op uitnodiging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft SDV namens de gemeente Ermelo, Harderwijk, Zeewolde meegedraaid met de pilot.

Tijdens de lokale pilot van SDV hebben vijftig mensen na deelname aan workshops een participatieverklaring ondertekend. Insteek van SDV bij de invulling van de pilot was om mensen niet alleen een verklaring te laten ondertekenen, maar ze vooral ook een handreiking te geven om daadwerkelijk te kunnen participeren.