‘Pareltjes’ uit Hierden gek op oude apparaten

Oude telefoons, kapotte beeldschermen en enorme strijkijzers uit de vorige eeuw. Maar ook een wirwar aan snoeren, draden en andere elektrische apparaten. Groep 7/8 van basisschool De Parel in Hierden is sinds een paar weken driftig aan het inzamelen in verband met de jaarlijkse E-Waste Race.  

De school die de meeste oude elektrische apparatuur inzamelt, wint een reisje naar museum NEMO in Amsterdam. Da’s zeker de moeite waard.

Meerdere scholen uit Nederland doen mee aan deze competitie. CBS De Parel staat met ruim 1100 ingezamelde items op de zevende plek. De school aan de Zuiderzeestraatweg 145 in Hierden is bezig met een eindsprint. Vrijdag 9 oktober om 10.00 uur loopt het wedstrijdwekkertje af. Wie alsnog oude elektra kwijt wil, kan woensdag of donderdag nog spullen aanbieden via de website www.ewasterace.nl. Leerlingen proberen het dan op te halen.
 
Uiteraard is het idee dat kinderen al jong leren dat afval van waarde is. Want apparaten zijn natuurlijk nog prima bruikbaar voor onderdelen en grondstoffen. Daarom wil de overheid dat we die kapotte radio’s en computerspullen niet in de container gooien, maar inleveren voor hergebruik. De E-Waste Race is dus niet alleen een spannende competitie, maar ook een leerzame les.
 
Berg met spullen
Op de foto staan Nick, Levy en Iris uit groep 7/8. Stuk voor stuk ‘Pareltjes’, want zo kijkt de school naar kinderen. Door de ogen van God zijn wij allemaal even waardevol. De leerlingen zijn trots op alles wat er al is verzameld. In school staan hoge kratten waar ze de berg met spullen dagelijks zien groeien. Kinderen enthousiast krijgen voor zo’n wedstrijd vraagt uiteraard om een bloedfanatieke juf of meester. Groep 7/8 heeft enorm geluk met juf Elise Hop. Zij heeft de kinderen flink gemotiveerd om in hun directe omgeving ongebruikte apparaten op te sporen. Zelfs opa’s en oma’s gaan de zolder op om vergeten spullen op te zoeken.

Via de website www.ewasterace.nl kan iedereen zelf spullen aanmelden. Zo zien de leerlingen steeds een tussenstand en is ook duidelijk hoeveel punten ze krijgen per ingebracht apparaat. Dat interactieve spreekt de kinderen enorm aan.
 
Beetje wennen
Wethouder Bert van Bijsteren van de gemeente Harderwijk kwam de race in Hierden vorige maand zelf openen. De gemeente wil iedereen op een nieuwe manier naar afval laten kijken. Lange tijd dachten we: oude spullen zijn waardeloos en staan vooral in de weg. Niet voor niets werd veel afval verbrand of in de grond gestopt, met daarna een bult zand eroverheen. Maar tegenwoordig weten we wel beter: afval kan ook weer als grondstof dienen voor nieuwe spullen. Van lege colaflessen maken ze paaltjes voor in de berm. Van afvalhout timmeren ze tafels. En ga zo maar door. Hergebruik is nu nog een beetje wennen, maar over een paar jaar al heel gewoon: alles op z’n tijd.
 
Wie meer informatie wil over deze race kan terecht op de website www.ewasterace.nl.