Paralympisch zwemster Lisa Kruger uit Harderwijk toont vormbehoud voor TOKYO 2021

In het jaar 2020 waar voor de Harderwijkse Lisa Kruger alles moest gaan gebeuren tijdens de Paralympische spelen in Tokyo afgelopen zomer werd nu het eerste grote zwemtoernooi van 2020 georganiseerd.

Tijdens de geheel Corona-proof uitgewerkte Rotterdam Qualification Meet konden de Nederlandse zwemtoppers limieten zwemmen en vormbehoud tonen voor de uitgestelde Olympische –en Paralympische spelen van Tokyo, die in de zomer van 2021 zullen plaats vinden.

In eerste instantie zou deze RQM in combinatie worden gezwommen met het Open Nederlands Kampioenschap, maar door de geldende Corona regels was er nu alleen plaats voor de absolute Nederlandse topsport zwemmers op wereldniveau met kans op uitzending naar Tokyo.

Lisa Kruger kende een andere en spannende voorbereiding omdat al haar gezinsleden in Harderwijk de afgelopen 3 weken allen positief testten op Corona.

Hierdoor kon er niet afgereisd worden naar Harderwijk, omdat voorafgaande aan het RQM door alle zwemmers en officials twee negatieve testen moesten worden aangeleverd en kans op besmetting thuis in Harderwijk te groot was.

Gelukkig bleek Lisa Kruger negatief en dus mocht Kruger, na het behalen van reeds vier limieten, haar vormbehoud gaan tonen in Rotterdam. Door het korte programma konden niet alle afstanden gezwommen worden door Kruger en dus werd de focus volledig gelegd op haar hoofdafstand de 200 meter wisselslag.

Met een knappe tijd van 2.28,62 werd de limiet van 2.31,56 met grote afstand gehaald en won Kruger deze afstand met 985 punten en zette hiermee ’s werelds beste tijd van 2020 neer. Ook de limiet op de 100 meter schoolslag werd ruimschoots gehaald. Kruger zwom 1.16,08 waar 1.20,49 nodig is voor een ticket naar Tokyo.

In April van 2021 zal een laatste kwalificatie op het programma staan. Daarna zal worden bekend gemaakt wie van de genomineerden, waaronder de Harderwijkse Lisa Kruger, officieel naar Tokyo mogen afreizen.


(Fotograaf Amber Kruger)