Palingmuseum presenteert unieke expositie over de Zuiderzee

Het Palingmuseum in Harderwijk presenteert vanaf 12 april 10.00 uur niet alleen een unieke expositie, maar ook een boek over de geschiedenis van de Zuiderzee.
 

Eibert den Herder (Harderwijk, 27 juli 1876 – 3 september 1950) was een Harderwijkse ondernemer, die bekendheid kreeg als activist. Hij wilde de bouw van de Afsluitdijk, die de Zuiderzee tot IJsselmeer maakte, tegenhouden.

Belangstellenden kunnen tijdens de expositie een film, maar ook twintig schilderijen van zijn hand bekijken. “Daarmee is het een unieke tentoonstelling”, aldus Peter van den Berg van het Palingmuseum. “Deze geeft een prachtig inkijkje in de vervlogen tijden van de visserij en de Zuiderzee.”
 
“Ik was blij verrast toen Peter mij het originele boek voor de eerste keer liet zien. Het is een uniek document en wij nemen dit heel graag op in onze collectie zodat het goed bewaard blijft, ook voor de volgende generatie.  Drukkerij Wedding heeft twee prachtige kopieën gemaakt van het boek en deze zijn nu in te zien in het Palingmuseum.

De inspanning van Peter om een dergelijk uniek document goed te conserveren, door het op te slaan in ons depot en tegelijkertijd toegankelijk te maken voor een breed publiek waardeer ik enorm. En daarom werken wij graag mee aan deze bijzondere expositie met originele werken van Eibert den Herder. Als je alle artikelen in het boek over deze man leest en dan om je heen kijkt naar zijn schilderijen, dan komt een mooi stukje Harderwijker geschiedenis tot leven. “,aldus Corien van der Meulen directeur van het Stadsmuseum Harderwijk.
 
Bijzonder historisch boek over de Zuiderzee
Tijdens de expositie kunnen bezoekers eveneens een bijzonder, historisch boek over de Zuiderzee en twee duplicaten daarvan inzien. Het boek is afkomstig van Toon Mons, maar is in eeuwige bruikleen aan het museum gegeven door Diana en Peter Foppen. Van den Berg legt uit: “Ook het boek gaat over de geschiedenis van de Zuiderzee. Het boek is, spannend genoeg, gevonden op een zolder. Het boek bevat verzameld materiaal. Denk aan prenten, informatie en krantenknipsels. Ook die brengen ons terug naar de tijd van vroeger.” Bezoekers kunnen ook andere boeken over de visserij en de Zuiderzee bekijken en de actuele stand van zaken over de Afsluitdijk vernemen.
 
Expositie tot en met Aaltjesdag
De expositie duurt tot en met Aaltjesdag, het jaarlijkse festival in Harderwijk dat van 7 tot en met 9 juni (Pinksteren) plaatsvindt. Het Palingmuseum, te vinden aan de Stephensonstraat 2 in Harderwijk, is geopend op maandag van 09.30 tot 18.30 uur, van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.30 uur en op zaterdag 09.00 tot 18.00 uur. Zondag is het Palingmuseum gesloten. Zie voor meer informatie www.palingmuseum.nl. Entree is gratis.

Kunstwerk Eibert den Herder Harderwijk

Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg

Adresgegevens

Stephensonstraat 2
3846 AK Harderwijk

Telefoon

T. 0341-423723

Openingstijden

Ma 9.30 - 18.30 uur
Di 9.00 - 18.30 uur
Wo 9.00 - 18.30 uur
Do 9.00 - 18.30 uur
Vr 9.00 - 18.30 uur
Za 9.00 - 18.00 uur
Zo Gesloten
Meer info