Oversluiten: een trend waar je misschien wel aan mee moet doen

Woon je al een tijdje in je koophuis en loopt je hypotheek ook al een tijdje? Dan kan het verstandig  zijn om je hypotheek nu over te sluiten. Zeker als je in een grotere stad woont of boven de 45 bent, is de kans groot dat jij een van degenen bent die flink kunnen profiteren van een nieuwe hypotheek. 

Oversluiten is ‘hot’. Afgelopen jaar sloten 85% meer huiseigenaren hun hypotheek over dan in 2017. En in het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal oversluitingen met 92% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. 

In de grotere steden waren er nóg meer oversluiters, met Den Haag als koploper: daar sloten vorig jaar 117% meer mensen hun hypotheek over dan in 2017.

Daar zijn goede redenen voor. De hypotheekrente is nog altijd historisch laag. Als je dus een hypotheek hebt die al een aantal jaren loopt, betaal je meer hypotheekrente dan je op een nieuwe hypotheek zou doen. Ben je boven de 45, dan is de kans groot dat je nog een hogere rente betaalt, want dan heb je je hypotheek waarschijnlijk afgesloten in een periode waarin de rente relatief hoog was. 
Als je nu je hypotheek oversluit, ben je waarschijnlijk maandelijks minder kwijt aan je hypotheek.

In grotere steden is er nog een reden. De huizenmarkt is er krap, dus de kans dat je kunt verhuizen naar een geschikt nieuw huis is klein. Heel wat huiseigenaren hebben daarom de afgelopen tijd besloten dat ze voorlopig blijven zitten waar ze zitten. Maar dan wél met lagere maandlasten, door hun hypotheek opnieuw af te sluiten.

Niet zo gek dat er meer hypotheken voor 30 jaar worden afgesloten. Hoewel de meeste oversluiters kiezen voor een looptijd van 20 jaar, legden veel meer huizenbezitters dan vorig jaar (44%) zich vast op hypotheken met looptijd van 30 jaar. Dan ligt die lage hypotheekrente lekker lang vast.

Oversluiten moet je wel goed overdenken. Zo betaal je bijna altijd een boete aan je huidige hypotheekverstrekker, dus je wilt van tevoren goed in beeld hebben of oversluiten voor jou echt interessant is. En je gaat natuurlijk niet alleen voor die lage rente. Je wilt meteen de hypotheek kiezen die in alle opzichten optimaal voor je is.

Daar zijn we voor bij ons op de vestiging. Wij hebben verstand van zaken en kijken graag met je mee. Herken jij jezelf als mogelijke oversluiter? Maak dan even een vrijblijvende afspraak met de hypotheekadviseur voor een onderbouwd en onafhankelijk advies. Dan weet je zeker of het voor jou zinvol is om je aan te sluiten bij de oversluiters. Je bent van harte welkom!
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Bel 0341-422724 tijdens kantooruren of klik hier.

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info