Oudste inwoonster van Harderwijk is 106 jaar geworden

Voor honderdenzes kaarsjes heb je wel een hele lange adem nodig. Mevrouw Adriana Sandrina (Jane) van der Kooi-Gulden bereikte die hoge leeftijd vandaag. 

Vandaag kreeg ze bezoek van burgemeester Harm-Jan van Schaik, hij wilde haar graag persoonlijk feliciteren, net als voorgaande jaren.

Ze is met haar honderdenzes jaar de oudste inwoonster van Harderwijk. Ze woont er nog niet zo lang, pas sinds januari 2013. Ze vierde haar laatste vijf verjaardagen in woonzorgcentrum Weideheem. 

Mevrouw van der Kooi 106 jaar

Jane is geboren in Andel, in het Land van Heusden en Altena. Haar geboortehuis, een oude boerderij, staat er nog steeds. Ze woonde er niet lang, haar ouders, Johannes Gulden en Johanna Christina Bron, verhuisden naar Gorinchem. Daar woonde ze tot ze in 1938 trouwde met civiel ingenieur Sjouke Klaas van der Kooi. Met hem verhuisde ze naar Arkel. Tot 1969 woonde het gezin (het echtpaar kreeg vier dochters en twee zonen) in Arkel, waar Sjouke Klaas bedrijfsleider was van de NV Betondak. Hij overleed spijtig al in 1969. Jane verhuisde na zijn overlijden naar Sleeuwijk en woonde achtereenvolgens in Ermelo en Harderwijk.

Heel mobiel is ze niet meer, maar haar geest is helder. Ze volgt het nieuws door naar het journaal te kijken en het dagblad Trouw te lezen, waar ze al sinds mensenheugenis op is geabonneerd. Ze geniet van haar leven in Weideheem. De verzorging is 'uitstekend'. Haar zes kinderen die, evenals hun partners, allemaal nog in leven zijn, komen regelmatig op bezoek. De zestien kleinkinderen en 31 achterkleinkinderen maken de familie compleet.