Oude kerstliedjes in nieuw jasje

Harderwijker pastoraal medewerker met nieuwe CD ‘Kerst Van De Zolder’.

‘Die oude kerstliedjes zijn mooi, maar ook wel een beetje stoffig, zodat ze wel een eigentijdse muzikale jas konden gebruiken’

Dit zegt Harderwijker Dick Maes Broekema bij het verschijnen van zijn nieuwe cd ‘Kerst Van De Zolder’, die hij in zijn Belgische studio opnam. 

De opbrengst van de Vlaamstalige CD is na aftrek van de kosten bestemd voor een aantal Belgische parochies, waar Maes Broekema parttime voor werkt als pastoraal medewerker Communicatie en Media.  Het gaat om de parochies Herent, Kortenberg en Kampenhout, onder de rook van Brussel. Het eerste exemplaar van de CD nam Deken Patrick Maervoet  (vicariaat Vlaams Brabant & Mechelen) afgelopen zaterdag 13 december in het Belgische Heverlee in ontvangst (foto). Totale speeltijd bijna 30 minuten. De CD is binnenkort op Spotify en andere streamingkanalen te beluisteren.

De CD is vanaf 20 december in Harderwijk verkrijgbaar bij Slager Beert, Bruggestraat 17, hoek Rabbistraat

Het bijzondere van de CD is, dat Maes Broekema alle instrumenten zelf bespeelt, en ook alle zangpartijen voor zijn rekening neemt. Op één nummer speelt een goede vriend van hem mee, de in Nederland bekende bluesgitarist en -zanger Ewout Adriaans, die op de Portugese Azoren woont. ‘Dankzij de moderne techniek konden zijn partijen daar worden opgenomen en hier in België worden geïntegreerd in de basistracks’.
 
In meerdere opzichten is de CD een beetje internationaal geworden. Het artwork is van de Amerikaanse ontwerper Edward Bronckers uit Buffalo, NY, USA, en de mastering is van de hand van de geluidsengineer Giovanni Maucieri, Syracuse Italië. Maar oer-Vlaams zijn de kerstliedjes zeker. ‘Het zijn échte traditionals die veel jongeren van-huis-uit ook kennen en wellicht lekker mee kunnen zingen’.

Maes Broekema voorzag de typische kerstliedjes van nieuwe arrangementen die hij ook zelf speelde op toetsinstrumenten, gitaren, basgitaren, mondharmonica, fluit, synthesizer, drums en percussie. De teksten kunnen luisteraars meezingen via de site www.kerstvandezolder.be waarop alle liedteksten zijn te vinden. De CD is voornamelijk opgenomen in de zomer. ‘Het vraagt enige verbeeldingskracht om te zingen over ijs en sneeuw, terwijl het in de studio meer dan 30 graden was. Want je kunt de airconditioning niet aanzetten als je de akoestische partijen opneemt’, aldus de muzikant. Wat de genres betreft: variërend van wervelende blues en rock, bedachtzame traditionals, levenslied tot ingetogen songs.

Dick en Patrick