Orgelconcerten Grote Kerk Harderwijk

Op donderdag 9 juli vindt weer het eerste concert plaats in de zomerserie orgelconcerten 2015 in de Grote kerk in Harderwijk.

Het monumentale Bätz-orgel zal de komende weken bespeeld worden door uitstekende organisten uit binnen- en buitenland. Het openingsconcert zal gegeven worden door Kirstin Gramlich. Deze organiste van de Grote Kerk in Deventer debuteerde vorig jaar in Harderwijk en liet toen een fantastische indruk achter.

Ook nu speelt ze weer een zeer divers programma met oude en nieuwe muziek. En misschien is dat de kracht wel van de orgelserie in  Harderwijk (en van het orgel), dat acht organisten acht verschillende programma’s hebben, die in het geheel een uitstekend beeld geven van de orgelliteratuur door de eeuwen heen. Uiteraard is Johann Sebastian Bach ruim vertegenwoordigd, maar ook voorgangers als Scheideman en Buxtehude.

Reger en Mendelssohn vertegenwoordigen de romantiek, Mozart doet het heel goed op dit orgel en dan wordt er ook vier maal geïmproviseerd. Eveneens opvallend is dat na meer dan dertig jaar er dit jaar ook veel werken voor het eerst op dit orgel worden gepresenteerd.

kerkorgel
 
Na de opening worden de concerten gegeven door Sietze de Vries uit Groningen (16 juli), Charles Harrison uit Chichester in Engeland (23 juli), Theo Jellema uit Leeuwarden (30 juli), Jo Louppen uit Kerkrade (6 augustus), Hugo Bakker  uit Zaltbommel (13 augustus), Aart de Kort, organist in Rotterdam (20 augustus) en traditiegetrouw sluiten we met onze eigen organist, Jaap Zwart.

De concerten beginnen om 20.15 uur.
De toegangsprijs bedraagt € 7,50; 65-plussers betalen € 6,-.