Oproep gemeente Harderwijk: ‘Ruim je eigen troep op!’

Door Harry Schipper – Het lukt de medewerkers van het Harderwijkse Stadsbedrijf nauwelijks nog om de enorme hoeveelheden afval op te ruimen die elke avond in de parken en op het Strandeiland worden achtergelaten door groepen jongeren.

De gemeente doet nu een ‘meer dan dringende beroep’ op hen om ‘verstandiger met afval om te gaan’ en het afval ‘mee naar huis te nemen en niet te laten slingeren’

Of het aan het mooie pré-zomerse weer ligt, of omdat het einde in zicht lijkt van een schier eindeloze periode vol  vrijheids-beperkende coronamaatregelen; honderden Harderwijkse jongeren laten vrijwel elke avond die ze samen vieren in de stadsparken, waaronder het Crescentpark, De Wellen, het klimbos en natuurlijk het Strandeiland enorme hoeveelheden afval achter.

Het zijn vooral blikjes frisdrank, bier en energydrinks, pizzadozen, peuken, bierdoppen en lege bierflesjes waarvan een deel later in de avond als scherven op de bodem van het aangrenzende Wolderwijd belanden. Tot afgrijzen van binnenstadbewoners die fietsend en wandelend de volgende dag de troep passeren die is achterlaten. Sommigen maken er foto’s van die ze met afkeer tonen op hun Facebookpagina’s.

Rommel op straat Harderwijk

De medewerkers van het Stadsbedrijf zijn de hele volgende ochtend met man en macht bezig om de enorme troep op te ruimen. “Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt”, zegt er een, wat meteen door de anderen wordt beaamt.  De ploegen opruimers slagen er lang niet in om alles weer op te ruimen voordat de eerste groepen mensen alweer neerstrijken in de parken en op het strand. Tussen het zang liggen nog altijd de bierdoppen, half opgerookte filtersigaretten en de scherven van kapotte bierflesjes. De Snel Herstel-wagentjes liggen dan al volgeladen met opvallend veel flesjes van het momenteel populaire merk Corona.

Afval in het water Wolderwijd

Het zijn meest jongeren die na een dag werken snel nog even wat zon willen pakken in de late namiddag, zo valt op. Geen zin meer om zelf eten te koken, bestellen ze massaal bij de nabijgelegen pizzeria’s en shoarmatenten in de binnenstad. Vooral Pizza Di Mamma blijkt enorm in trek, getuige de soms meer dan een meter hoge stapels lege pizzadozen die tegen de weinige vuilnisbakken op het strand en in het nieuwe De Wellen zijn geplaatst.

Na lang aandringen van binnenstadbewoners, die elke ochtend opnieuw worden geconfronteerd met de enorme hoeveelheden zwerfafval, heeft de gemeente bij de meeste afvalbakken een extra kliko geplaatst. Een druppel op de gloeiende plaat, zo blijkt, want bijna niemand neemt de moeite om zijn of haar afval mee te nemen naar een iets verder gelegen prullenbak die nog niet uitpuilt met rotzooi.

Volgens lokale horeca-exploitanten gaan de Harderwijkse jongeren nu ‘massaal los’ op de grasvelden en het strand net buiten de binnenstad. “Vooral omdat er in de stad nog weinig is te doen en de terrassen na acht uur gesloten zijn”, denkt Walhalla-eigenaar  Steven van Gaal. “En als ze dan al wat gedronken hebben en het is gezellig dan laten ze hun troep gewoon liggen. Vroeger ruimden ze het nog wel op, maar sinds corona lijkt dat veranderd”. De Walhalla-exploitant vermoedt dat het probleem ‘wel minder wordt, zodra de terrassen weer langer open mogen’.
Optredende gemeentelijke handhavers laten zich in de avonduren nauwelijks bij De Wellen of op het strand. In de donkere avonduren rijden er soms wat politiewagens en –busjes langs, maar die lijken zich vooral te focussen op agressief gedrag en niet zozeer op het achterlaten van afval.

De gemeente laat weten niet gelukkig te zijn met de troep die inwoners van Harderwijk en hun visite achterlaten. In een officiële verklaring laat de gemeente Harderwijk het volgende weten:

“De afgelopen dagen nodigt het heerlijke zomerse weer in combinatie met de nog beperkte openingstijden van terrassen ervoor dat de openbare ruimte intensief recreatief wordt gebruikt. En het is natuurlijk geweldig dat we in Harderwijk gebruik kunnen maken van zulke mooie locaties. Het Strandeiland, De Wellen en het Crescentpark zijn echte pareltjes van Harderwijk. Helaas zorgt dat intensieve gebruik voor veel extra afval. Zoveel zelfs dat de onder normale omstandigheden voldoende afvalbakken nu razendsnel overvol zijn.

De medewerkers van Stadsbedrijf doen enorm hun best om op te ruimen.  Het strandeiland  maken we drie keer per dag  schoon en de laatste schoonmaakronde voeren we rond  acht uur in de avond uit. De afvalbakken worden bij mooi weer en meer bezoekers extra vaak leeg gemaakt. Er worden dagelijks enorme hoeveelheden afval opgeruimd. Maar duidelijk is dat we dit als gemeente, onder de huidige omstandigheden niet kunnen bolwerken.

We doen dan ook een meer dan dringend beroep op gebruikers van de openbare ruimte om verstandiger met afval om te gaan, afval mee naar huis te nemen en niet te laten slingeren. Alleen als we ook dit samen doen houden we onze Harderwijkse pareltjes schoon en veilig voor iedereen.”

Afval op de Wellen in Harderwijk