Opnieuw cameratoezicht: Drielanden mikpunt auto-inbraken

Opgelet! Het regent auto-inbraken in de wijk Drielanden. De politie in Harderwijk heeft er vandaag zelfs een Burgernet-melding over verstuurd. De gewiekste krakers ‘hacken’ de afstandsbediening voor de auto en trekken alles leeg. Van sturen, airbags tot dashboards.

Het is niet voor het eerst dat autokrakers deze wijk op de korrel hebben. Sinds 2017 zet de gemeente Harderwijk samen met de politie extra cameratoezicht in. De camera’s filmen het gebied rondom tunnels. De meeste dieven komen namelijk te voet of per fiets. Ze verkennen eerst de omgeving. Dankzij het cameratoezicht zijn ze goed in beeld.

Oplettendheid
Het aantal autokraken in Harderwijk daalde hierdoor flink: van 66 in het eerste kwartaal van 2017 naar 25 in het eerste kwartaal van dit jaar. Ook oplettendheid van bewoners heeft geholpen, meldt de politie. Dankzij tips konden agenten eerder dit jaar een verdachte aanhouden. Helaas keert het gilde steeds weer terug, blijkt uit het bericht van politieteam Veluwe-West.
 
Datasite
De autokrakers waren de afgelopen dagen actief in de volgende straten: Struikbergerhout, Belcantodreef, Braambergerhout )twee auto's), Trombonedreef en Swingdreef, meldt de Stentor

Om hoeveel inbraken het nu gaat, is niet bekend gemaakt. Op de datasite van de politie zijn nog niet alle cijfers verwerkt. In de Burgernet-melding van vandaag klinkt opnieuw de oproep om opvallende en afwijkende situaties zo snel mogelijk door te geven. 
 
Donkere Dagen Offensief
Momenteel staan er geen extra bewakingscamera’s in Drielanden. De gemeente Harderwijk plaatst deze pas eind deze maand terug. Het systeem is flexibel inzetbaar en blijft tot eind maart 2020 in de wijk aanwezig. Dat is tegelijkertijd met de jaarlijkse anti-inbraakcampagne; het zogeheten Donkere Dagen Offensief. Voor de huidige inbraakgolf komen de camera’s dus nét te laat.
 
Tips tegen auto-inbraak
Het is niet altijd mogelijk om inbraken te voorkomen. Toch biedt de website van de politie meerdere tips die het kraken lastiger maken. Zie hieronder het overzicht:
  • Parkeer op een goed verlichte plaats. Zo hebben anderen zicht op uw auto.
  • Verwijder altijd de afdruk van de zuignap (navigatiesysteem) van de voorruit.
  • Dieven zoeken ook onder uw stoel, berg daar dus niets op.
  • Sluit de auto altijd af.
  • Haal de radio (of het 'frontje') uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto.
  • Laat nooit kostbaarheden zoals camera, telefoon, koffer, autopapieren, geld, cheques en creditcards in de auto achter.
  • Laat ook geen andere spullen, zoals een boodschappentas en kleding zichtbaar in de auto achter.
  • Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.
  • Heeft u een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af.
  • Registreer waardevolle bezittingen zoals de cd-speler, autotelefoon en dergelijke. Noteer de gegevens. 
(bron: www.politie.nl)