Opening expositie ‘Het gezicht van corona’ tijdens Maand van Burgerschap

Het jaar 2020 staat in het teken van het coronavirus. De afgelopen maanden is ons leven behoorlijk veranderd. Achter de deur van vele families schuilen verhalen. Bekijk de video.

Vaak te mooi of te ingrijpend om het niet te delen. De gemeente vraagt inwoners om hun verhaal te delen op harderwijk.nl/deeljeverhaal.

Samen vormen deze verhalen ‘Het gezicht van corona’ tijdens de burgerschapsmaand oktober.  
 
Op vrijdag 2 oktober om 15.30 uur opende burgemeester Harm-Jan van Schaik de foto-expositie ‘Het gezicht van corona’ van Karin Huijzendveld tijdens de Maand van Burgerschap.
 
Foto-expositie met verhalen van meer dan 50 Harderwijkers en Hierdenaren Fotografe Karin Huijzendveld heeft 50 portretten gemaakt van Harderwijkers in coronatijd (t)huis...bij de deur, voor de deur, achter ‘t raam en door ‘t raam gefotografeerd. Allemaal met een eigen verhaal. De foto-expositie is in oktober te bekijken in het Huis van de Stad en op verschillende locaties binnen en buiten. Het overzicht van de locaties staat op harderwijk.nl/deeljeverhaal.
 
Verhalen delen werkt bemoedigend en verbindend Het delen van verhalen helpt vaak bij het verwerken van ervaringen in het leven, én kan bemoedigen, verbinden en inspireren. Het verhalen ophalen gebeurt de hele maand online via ‘Online Stadsgesprek’ harderwijk.nl/deeljeverhaal en fysiek op diverse locaties op zaterdag 10 oktober. De meest bijzondere verhalen krijgen een speciale plek ter herinnering aan de coronaperiode in een boek of magazine. De hele burgerschapsmaand vinden er activiteiten plaats die in het teken staan van het ‘Het gezicht van corona’. Het overzicht is te vinden op harderwijk.nl/deeljeverhaal

Expositie het gezicht van corona Karin Huijzendveld

Expositie Het gezicht van Corona van Karin Huijzendveld
Expositie Het gezicht van Corona van Karin Huijzendveld

Toespraak van burgemeester Harm-Jan van Schaik tijdens de opening van de Foto Expositie "Het gezicht van corona"

Portretten die Corona een gezicht en verhaal geven.

Corona heeft een enorme impact (gehad) op onze samenleving en onze manier van leven. Ineens mochten we elkaar niet meer fysiek ontmoeten. En moest dat via telefoon- of computerscherm of mochten we alleen even naar elkaar zwaaien op afstand van achter het raam van onze woningen.
 
We misten -en missen soms nog steeds- het echte contact met elkaar en moeten er samen het beste  van maken. Achter elk raam schuilt echter een eigen verhaal en dat verhaal van 50 Harderwijkers en Hierdenaren heeft Karin Huijzendveld voor ons vastgelegd.
 
Deze fotoreeks vormt voor Harderwijk het gezicht van corona. De foto’s laten zien hoe we in Harderwijk en Hierden zijn omgegaan met deze ingrijpende, moeilijke, bizarre en ook wel surrealistische tijd.
 
In deze maand van burgerschap willen we dan ook aandacht geven aan al die de verhalen van onze buurt-, wijk-, dorps- en stadsgenoten. En doen we een oproep aan iedereen om als Harderwijker of Hierdenaar je verhaal te delen.

Burgerschap is niet alleen doen maar ook meeleven met elkaar in deze vreemde tijd. Dit doen we ook door ons eigen verhaal te delen, Want jouw en mijn verhaal geeft betekenis aan de wereld om ons heen. Verhalen binden de samenleving. Verhalen bepalen ook ons gedrag en onze kijk op de wereld. Verhalen geven ook richting aan onze levens. Een betere reden om (beeld)verhalen te vertellen kan ik niet verzinnen.
 
Het is ook goed om naar elkaars verhaal te luisteren, elkaar anderhalve meter ruimte te geven en samen de ontmoeting te blijven zoeken op manieren die nog WEL kunnen. Juist nu er weer strengere maatregelen gaan gelden en ons leven weer meer gaat lijken op de wereld die Karin heeft weten vast te leggen in de fotoserie Het gezicht van corona.

Het is belangrijk om de vraag: “Hoe gaat het nu met jou?” aan de ander te blijven stellen!