Ook in Gelderland grote verschillen in premie autoverzekering

De hoogte van de premie is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de auto zelf, de bestuurder en het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Ook vormt de woonplaats een belangrijke factor binnen de hoogte van de autoverzekeringspremie.

Binnen Flevoland zijn de verschillen groot. Hoe komen deze verschillen tot stand? In dit artikel alles wat je moet weten over de invloed van de woonplaats op de premie van de autoverzekering.

Premieverschillen groot
Vergeleken met andere provincies, is Gelderland een provincie met relatief veel auto’s. Cijfers van afgelopen jaar laten zien dat er in de provincie zo’n 1.031.386 auto’s geregistreerd staan. Over het algemeen geldt dat in grote steden, zoals Arnhem meer schades worden gereden, dan plaatsen zoals Harderwijk of Ermelo, en hierdoor valt de premie gunstiger uit.
 
Op basis van het aantal auto’s in Gelderland zou je daarom kunnen zeggen dat de premies relatief hoog/laag zouden moeten uitvallen. Maar let op: ook zijn er uitzonderingen op deze regel. Er zijn namelijk ook rustiger gebieden in Gelderland waar bijvoorbeeld in het verleden veel is ingebroken in auto’s en/of veel auto’s zijn gestolen. Eerder bracht Independer Autoverzekering het aantal auto-inbraken van afgelopen jaar in kaart. Hierdoor bestaan er binnen de provincie grote verschillen in de hoogte van premie voor de autoverzekering.
 
Hoe wordt het risico bepaald?
Een verzekeraar denkt, bij het vaststellen van een premie, altijd aan het risico. Hoe hoger het risico op schade, des te hoger de premie. Dit geldt in de regel voor alle verzekeringen. Bij een autoverzekering zijn er verschillende risicofactoren. Een van de belangrijkste factoren is de woonplaats. Hoe meer verkeer in een bepaalde regio, des te groter de kans op een schade. Ook het aantal claims uit het verleden binnen een woonplaats vormen een aandachtspunten. Als er relatief veel schades geclaimd worden in een bepaalde plaats, is de kans groot dat de premie voor automobilisten die daar wonen; zal stijgen.
 
Ook bij verhuizing vergelijken

Dat de premie voor een autoverzekering per woonplaats sterk kan verschillen, betekent ook dat je (hoogstwaarschijnlijk) een andere premie zult betalen als je verhuist. Het advies is daarom om bij een verhuizing altijd je autoverzekering te vergelijken. Wellicht zijn er andere verzekeraars die -op je nieuwe postcode- een voordeliger aanbod kunnen doen. Het advies is daarom om altijd je autoverzekeringen te vergelijken.
 
Independer foto Shutterstock
(Afbeelding Shutterstock)