Ook deze zomer nog biertjes tappen bij het Dolfinarium?

Door Harry Schipper – Het is nog even de vraag of de Kroeghoek, een initiatief van vijf café-eigenaren in de Vijhestraat en Bruggestraat, deze zomer terugkeert op haar stek nabij de ingang van het Dolfinarium.

De cafébazen twijfelen of ze hun pop-up terras op het braakliggende stukje land recht tegenover de Vischpoort rendabel kunnen krijgen. Maandag hakken ze definitief de knoop door

De uitbaters zijn aan allerlei voorzieningen zoals meubels en sanitair al zeker veertigduizend euro kwijt, voordat ze met hun pop-up terras geld gaan verdienen. Ze waren van plan om nog wat extra voorzieningen te realiseren, zoals doorzichtig plastic folie om het terrein af te scheiden en tegelijk de  geluidsproductie van het roezemoezende publiek naar de omgeving toe wat dempen.

Er komt ook weer een overkapping van het terras om de bezoekers beschutting te bieden bij slecht weer. En natuurlijk komt er een tapwagen, ruimte voor opslag en een plek waar eten gemaakt kan worden. Om wildplassen tegen te gaan, worden er ook weer toiletten geplaatst. De fietsenstallingen worden flink uitgebreid, omdat bezoekers vorig jaar in een enkel geval tot zelfs op de (beweegbare) brug hun fietsen stalden.
De Kroeghoek mag blijven draaien tot en met 15 september. De gemeente werkt zoveel mogelijk mee, om de uitbaters bij te staan in deze uitzonderlijke corona-tijd, waarin cafébezoek (nog) niet of nauwelijks is toegestaan. De vijf kroegen hebben in de nauwe straatjes nauwelijks ruimte om een eigen terras rendabel te kunnen exploiteren.

Vorig jaar werd het idee voor de Kroeghoek gelanceerd en meteen ook een succes. Dit jaar hopen de ondernemers op een herhaling ervan. De Kroeghoek is in een stichting ondergebracht waar behalve Café Ome Ko, Café De Gauwigheid, Discotheek-café Sir Jack en Nicky’s Inn ook Restaurant Savage deel van uitmaken.

De Kroeghoek wordt dit jaar wel iets kleiner dan vorig jaar. Er komen nu zo’n tachtig tafels te staan. Ook is het pop-up terras deze zomermaanden maar vier in plaats van zes dagen per week geopend en gaat het terras op zondag om acht uur ’s avonds dicht, in plaats van middernacht. De uitbaters willen eigenlijk ook nog (achtergrond) muziek draaien, maar daarvoor lopen de omwonenden niet warm, omdat de Kroeghoekbezoekers dan nóg harder met elkaar gaan praten en het aantal decibellen te hoog uitpakt.

Omwonenden gaven vorig jaar hun zegen aan het project, omdat ze dachten dat het eenmalig was. Ze stelden daarom voor om de Kroeghoek dit jaar op het nieuwe grasveld van De Wellen te situeren. Daar gingen B en W niet in mee. Zij stellen dat ze de inwoners van Harderwijk en bezoekers de kans willen geven om zoveel mogelijk van dit nieuw ontwikkelde gebied te genieten. De kroegbazen spelen wel nog met het idee om tijdens de EK voetballen een groot beeldscherm te plaatsen, zodat het voetbalminnend publiek samen naar de wedstrijden kan kijken.