Onrust over kunstgrasveld Frankenspad

Ouders en kinderen uit de wijk Frankrijk zullen op woensdag 20 mei om 14:00 uur een petitie met 500(!) handtekeningen, voor behoud van het veld, aan wethouder De Jong aanbieden.

In wijk Frankrijk heerst onrust na een brief van de gemeente dat zij van plan is het kunstgrasveld bij de scholen de Bron en Het Talent (gelegen aan het Frankenspad) te verwijderen. Of er een alternatief komt wordt nadrukkelijk in het midden gelaten. Het veld wordt goed en intensief gebruikt en het voorgenomen besluit slaat in als een bom.

Beste wethouder De Jong, (brief aan de Gemeente Harderwijk)

Wij zijn kinderen, ouders en andere liefhebbers van het kunstgrasveld bij het Frankenspad in de wijk Frankrijk. Op 3 april ontvingen wij een brief van de gemeente Harderwijk met daarin de aankondiging dat dit kunstgrasveld wellicht wordt verwijderd. Dat heeft bij de mensen in de wijk veel losgemaakt: in een paar dagen tijd hebben wij met een petitie 500 handtekeningen opgehaald voor het behoud van het veldje. In de gesprekken aan de deur merken we dat er veel ongerustheid is onder de wijkbewoners. Ook bij de kinderen, de doelgroep van het veldje, zijn zorgen over het verdwijnen van het kunstgrasveld.

Naast ongerustheid is er ook verwarring: Gemeente Harderwijk is actief als JOGG-gemeente. Bij een beleid om jongeren te stimuleren om te bewegen en te sporten, lijkt het weghalen van een veel gebruikt centraal gelegen sportveld een onlogische maatregel. Wat voor alternatief gaat er aan deze kinderen geboden worden? Juist op dit veld wordt heel veel energie verbruikt en sportplezier beleefd. Zelfs bij mensen die afgelopen jaren al met de gemeente in gesprek waren over het veld komt de brief met zijn rigoureuze ‘oplossing' als een verwarrende verrassing. Maar het grootste punt van verwarring is toch wel hoe je kan besluiten om in deze tijden van bezuiniging en tekorten een kwalitatief goed en veelgebruikt kunstgrasveld af te breken. Dat is pure kapitaalvernietiging.

Wij hebben begrip voor de overlast die sommige direct omwonenden ervaren. Maar betwijfelen of weghalen van het kunstgrasveld de oplossing is van het probleem. Onze hoop is dat u een andere oplossing wilt overwegen. Een oplossing waarmee dit mooie sportveld behouden blijft voor de doelgroep waarvoor hij bedoeld is: kinderen van 4 tot 14 die houden van een potje voetbal of hockey.

Als college gaat u graag de stad in om naar de mensen te luisteren. De tour d'Harderwijk vorig jaar was een mooi gebaar. Van ons krijgt u met deze petitie een signaal van 500 mensen. Graag willen wij met een aantal kinderen en ouders de stapel met handtekeningen aan u komen aanbieden en onze in deze brief geuite zorg toelichten.

Vriendelijke groet,

Namens ouders en kinderen uit de wijk Frankrijk,

Genia de Boer, Martine Brinkhuis, Rixt van Ens, Sandra Everts, Jolanda de Kaste, Judith Litjens, Jenny van de Poppe, Magda Schraverus en Mayke Schroijen.

 

Geachte heer/mevrouw, (brief/reactie van de Gemeente Harderwijk)

Aan het Frankenspad ligt een kunstgrasvoetbalveld dat zeer intensief gebruikt wordt. Jongeren uit de buurt en de rest van Hardenrvijk en leerlingen van basisschool De Bron en het Talent spelen dagelijks op het veld. Prachtig, maar helaas zorgt zowel de plek waar het veld nu ligt ats het rnateriaal waaÍvan het veld is gemaakt voor overlast bij ornv*:nenden. Werr$llenu, omwonenden, jongeren en schoolbesturen, met deze brief informeren over de uitkomst van het onderzoek naar
een oplossing.

Korte terugblik
ln 2008 is het veld aan het Frankenspad omgevormd van een natuurgrasveld naar een kunstgrasveld. Het oude veld lag er vaak slecht bij. Het omvormen naar een kunstgrasveld leek een ideale oplossing. Ook voor het speelplezier van de jeugd uit de buurt, wat ook blijkt uit de aantrekkingskracht van voetballers.

Echter dit heeft ook een nadelig effect. Het veelvuldig gebruik en het daarbij behorende geluid van spelende jeugd, en dan met name de stuiterende ballen op het veld en tegen de hekken, geven veel geluidsoverlast. De afgelopen jaren hebben we samen met de voetballers, omwonenden, ZorgDat, politie en gemeente diverse oplossingen uitgeprobeerd. Helaas hebben alle inspanningen nog niet tot een duuzame oplossing geleid waarmee de overlast voor omwonenden tot een minimum beperkt wordt. Deze situatie speelt al een aantaljaren en wij vinden dat we dit jaar een oplossing moeten bieden.

Mogelijke oplossingen
De afgelopen periode hebben we verschillende oplossingen ondezocht. Daaruit zijn drie mogelijke scenario's gekomen, namelijk:

Het veld blijft en ZorgDat blijft zich inzetten om de jongeren te begeleiden.
Het huidige veld wordt omgebouwd door (verschillende opties):

  • een kokosscherm of geluidswal te plaatsen.
  • de hekken om het veld te verwijderen.
  • het kunstgrasveld te vemrisselen met het basketbalveld.

Het kunstgrasveld wordt verwijderd en er wordt gezocht naar een alternatieve locatie in de wijk Frankrijk.

Hieronder zijn de scenario's toegelicht.
Scenario 1: veld blijft
Als we niets aan het veld veranderen, verandert ook de situatie niet. Omwonenden blijven overlast ervaren. De jeugd en de school kunnen dan wel gebruik blijven maken van het veld. Dit is de goedkoopste oplossing.

Scenario 2: veld wordt omgevormd
We passen het veld zodanig aan dat we verwachten dat de overlast minder wordt. Het voordeel is dat het speelveld op een centrale plek in de wijk blijft en de jeugd en de school een plek houden om te spelen.

  • 2a) De eerste mogelijkheid om overlast te verminderen, is om het geluid te weren. Dit kan zoweldoor een geluidswal te maken als door een geluidsscherm te plaatsen. Het geluidsoverlast wordthiermee beperkt, maar of omwonenden daarmee helemaal geen overlast meer zullen ervaren, isonzeker. Een nadelig gevolg van deze oplossing is dat er minder zicht op het kunstgrasveld is endaarmee de sociale controle minder groot is. Deze oplossing kost ongeveer € 30.000,-.
  • 2b) Ëen alternatief is het weghalen van de hekken. Dit voorkomt het geluid van ballen tegen dehekken. Door het plaatsen van hagen op strategische plekken kunnen we doorschieten van ballenvoor een deel voorkomen. Dit heeft uiteraard niet hetzelfde effect als de hekken. Het geluid van hetstuiteren van de bal op het veld wordt met deze oplossing niet verminderd. Deze oplossing kostongeveer€ 10.000,-.
  • 2c) Ëen derde optie is om het veld verder van de woningen te leggen. Door het veld om te wisselenmet het basketbalveld is de afstand tot de woningen groter. Het verschoven veld komt danmaximaal 15 meter verder te liggen. Naar venruachting is het verleggen van het veld niet afdoendeom de geluidsoverlast te verminderen. De kosten hiervan zijn, circa € 80.000,-.

Scenario 3: vetd wordt verptaatst
Het laatste scenario is het verplaatsen van het veld naar een andere plek in de wijk. Hiermee lossen we de overlast in de buurt op en kan er op een andere locatie een veldje gecreëerd worden voor de jeugd. De plek waar het kunstgrasveld nu ligt, wordt dan ingezaaid met gras, zodat het er weer rretjes bij ligt. Een mogelijke nieuwe plek voor een kunstgrasveld ligt naar verwachting niet nabij de school, waardoor het gebruik van een kunstgasveldje dichtbij niet meer mogelijk is. De
kosten voor het verwijderen en verplaatsen van het veld zijn ongeveer € 60.000,-

Voorkeur voor een oplossing
Na de verschillende scenario's te hebben afgewogen, gaat onze voorkeur uit naar scenario 3: het verplaatsen van het kunstgrasveld. We venruachten hiermee eindelijk de overlast voor omwonenden op te lossen. Daarbij blijft er een plek voor de jeugd om te voetballen. Hoewel de kosten voor verplaatsen hoog zijn, venuachten we dat dit op de lange termijn de meest duurzame oplossing is.

Als deze oplossing wordt uitgevoerd, willen we eerst het kunstgrasveld verwijderen om zo snel mogelijk de overlast voor de omwonenden weg te nemen. Daarna willen we samen met de hele wijk en het wijkplatform een nieuwe geschikt locatie vinden voor het kunstgrasveld. Het streven is dan om voor de zomer van 2016 een nieuw kunstgrasveld aan te leggen. Dat we met elkaar geen nieuwe geschikte locatie kunnen vinden is mogelijk. Met als gevolg dat er in de wijk Frankrijk geen kunstgrasveld meer is.

Uw reactie
Ons voorstel om het veld te verplaatsen gaat 19 mei naar het college. Heeft u nog vragen of suggesties? We horen graag van u! U kunt tot donderdag 7 mei uw reactie onder vermelding van uw naam en adres sturen naar:
Gemeente Harderwijk
o.v.v. kunstgrasveld Frankenspad
Postbus í49
3840 AC Harderwijk
qemeente@harderwiik. nl
o.v.v. kunstgrasveld Frankenspad

 

Hoe gaan we nu verder
Dit voorstel voor verplaatsen leggen we voor aan het College en de Raad. Dit moet onder andere vanwege de kosten die met het verplaatsen gemoeid zijn. Deze kosten zitten niet in de reguliere begroting voor speelplaatsen. We moeten daarom aan de Raad vragen of ze akkoord zijn met het verplaatsen en de daaraan verbonden kosten.


Verwachte planning proces:
Dinsdag 19 mei collegebesluit.
Donderdag 18 juni behandeling in Commissie Ruimte.
Donderdag 3 september voor debat of ter besluitvorming naar de Raad.


We informeren u na het raadsbesluit op 3 september over het door de Raad genomen besluit en de verder te zetten stappen.