Onderzoekers tijdens zomer in de schemer op zoek naar vleermuizen en gierzwaluwen

Onderzoekers gaan in Harderwijk op zoek naar vleermuizen en gierzwaluwen. De gemeente Harderwijk gaat namelijk een Soortenmanagementplan opstellen, hiermee kan een gebiedsgerichte omgevingsvergunning voor flora en fauna aangevraagd worden.

Dit is nodig omdat werkzaamheden zoals isoleren deze beschermde diersoorten kunnen verstoren, verjagen en soms zelfs doden en dat is bij wet verboden

Het onderzoek maakt duidelijk óf en waar deze dieren leven en welke maatregelen dan nodig zijn om ze te beschermen. De onderzoekers lopen van 1 augustus tot en met 30 september door de wijken.
 
Vleermuizen en gierzwaluwen leven in onze wijken: ze maken hun nest onder de dakpannen, overwinteren in de spouwmuren en jagen op insecten in het schijnsel van lantaarnpalen. Het zijn beschermde dierensoorten, die we volgens de wet niet mogen lastigvallen, doden of verstoren. Zijn er plannen om huizen te slopen, te bouwen, te renoveren of te isoleren? Dan moet eerst onderzocht worden óf deze dieren voorkomen op de plek waar het werk gepland staat. Als dat het geval is, moeten er maatregelen genomen worden zoals het rekening houden met de periode waarin de werkzaamheden plaatsvinden.
 
Onderzoekers op pad in de schemering
Het ecologisch onderzoek laat gemeente Harderwijk uitvoeren door ecologisch adviesbureau Ecogroen. Vleermuizen en gierzwaluwen laten zich vooral in de schemer zien. De onderzoekers gaan daarom ’s avonds laat, ‘s nachts en ’s ochtends vroeg op pad. Ze schijnen met zaklampen op gevels, kijken in kieren en voeren gegevens in op de telefoon zodra ze een diersoort hebben gezien. Ook dragen ze een batdector bij zich, een apparaat waarmee ze de geluiden van vleermuizen kunnen opvangen.
 
Meer informatie over wat Ecogroen doet is te vinden op www.ecogroen.nl/voor-bewoners
 
Planning
Het onderzoek duurt van 1 augustus tot en met eind september. De onderzoekers gaan in verschillende rondes door onze gemeente, op basis van onderstaande planning: 
  • Onderzoek naar massawinterverblijven (grotere gebouwen zoals flats en ziekenhuis): in de periode 1 augustus tot 10 september, vooral tussen 23:00 – 03:00 uur.
  • Onderzoek naar paarverblijven en baltslocaties (in de wijken): in de periode 15 augustus tot 30 september, vooral tussen 22:00 – 06:00 uur. 
Herkenbaarheid van de onderzoekers
De onderzoekers verplaatsen zich op de fiets en zijn te herkennen aan een blauw veiligheidshesje met Ecogroen erop. Ze blijven op de openbare weg en stoep. Ze komen dus niet in tuinen of op opritten. Verder kunnen onderzoekers zichzelf legitimeren met een digitale pas. Vertrouwt u de situatie niet? Bel dan met de politie via 0900-8844 (geen spoed). De onderzoekers melden zich namelijk altijd vooraf bij de politie.