Onderzoek naar woningbouw tussen Frisialaan en Houtkamp

Door Harry Schipper –Architectenbureau Cell Studio van Victor Schölvinck onderzoekt in opdracht van Stichting Open Doors of het mogelijk is drie woningen te bouwen op grond achter het woonhuis aan de Frisialaan 24.

De woningen komen op de plek van het kantoorgebouwtje achter de woning, waar de stichting ooit haar activiteiten begon

Schölvinck heeft bij de gemeente al wat schetsen ingediend hoe de drie huizen eruit kunnen zien. Ze zijn aan elkaar geschakeld, levensloopbestendig en zouden een ontsluiting moeten krijgen via de Houtkamp.

Voor het bouwen van de woningen is medewerking – en een omgevingsvergunning - nodig van de gemeente. Het huidige bestemmingsplan voorziet namelijk niet in woningbouw op deze plek. B en W hebben vorige week besloten dat ze willen meewerken aan een wijziging van het bestemmingsplan. Daarbij moet er bij de nieuwbouw wel goed rekening worden gehouden met een vijftien meter hoge, monumentale rode treurbeuk. En ook moet er worden voldaan aan een aantal voorwaarden, zoals een inspanningsverplichting om de huizen zo duurzaam mogelijk te bouwen.

De schetsen tonen woningen die bestaan uit één laag met erboven een kap. Ze komen op de plek waar nu nog het oude kantoorgebouw, een overkapping en twee bijgebouwtjes staan.  

Stichting Open Doors maakt al heel lang geen gebruik meer van het kantoor aan de Frisialaan. Het huidige kantoor is al zo’n veertig jaar geleden gevestigd aan de Harderwijkerweg 136, halverwege Ermelo. De interkerkelijke stichting, die vervolgde en bedreigde christenen steunt en bijbels en christelijke lectuur verspreid naar landen die daarvoor gesloten zijn, nam daar eerder dit jaar een gloednieuw bezoekerscentrum in gebruik.