Onderzoek naar tien locaties voor mogelijke crematorium Harderwijk

Om invulling te kunnen geven aan de toenemende behoefte aan cremeren heeft het college van Harderwijk de wens uit gesproken voor een gemeentelijk crematorium in Harderwijk.

Uit een intern onderzoek naar tien locaties blijken vier locaties het meest geschikt te zijn voor een mogelijke crematorium. Namelijk de Ceintuurbaan, Elzenhof, Fokko Kortlanglaan en Newtonweg. Om een zo volledig mogelijk locatieonderzoek aan het college en de raad te kunnen voorleggen, worden betrokkenen en belangstellenden gevraagd om de interne bevindingen aan te vullen.

De mogelijkheid van een crematorium op de begraafplaats de Elzenhof is eind vorig jaar onderzocht. Samen met omwonenden en uitvaartondernemers is besloten om ook andere locaties nader te onderzoeken. Wij hebben in totaal tien locaties, inclusief de Elzenhof, onderzocht. Voor deze locaties is inzichtelijk wat de interne bevindingen zijn over de invloed van een crematorium op diverse criteria waaronder verkeer en de impact op de omgeving.

Er blijven vier locaties over die het meest geschikt zijn om een crematorium te realiseren. Het gaat om de locaties:
  • Ceintuurbaan
  • Elzenhof
  • Fokko Kortlanglaan
  • Newtonweg

Inloopbijeenkomst voor aanvullingen onderzoek

Na het interne proces van het locatieonderzoek worden omwonenden van de vier locaties, uitvaartondernemers en andere belangstellenden gevraagd om hun mening te geven over de locaties tijdens een inloopbijeenkomst. Direct omwonenden van de vier locaties worden hiervoor via een brief uitgenodigd. Andere belangstellenden willen wij via deze weg uitnodigen voor de inloopbijeenkomst op donderdag 25 juni tussen 16.00 en 20.00 uur in sportcomplex De Sypel, Parkweg 4a. De onderzoeksbevindingen zijn dan in te zien en er zijn medewerkers aanwezig om toelichtingen te geven en vragen te beantwoorden. Aanwezigen kunnen hun aanvullingen voor het locatieonderzoek met de medewerkers delen.

College neemt na compleet onderzoek besluit

De aanvullingen worden meegenomen in het locatieonderzoek dat ter besluitvorming naar het college gaat. Naar aanleiding van het complete locatieonderzoek spreekt het college haar voorkeur uit of er een crematorium in Harderwijk komt en welke locatie het meest geschikt is. Daarna wordt het collegebesluit voorgelegd aan de raad.

Waarom een crematorium in Harderwijk?

Het aantal begravingen in Harderwijk neemt af en de keuze voor crematie neemt toe. Het college van Harderwijk wil zowel bij begraven als cremeren nabestaanden de mogelijkheid geven om in de gemeente de plechtigheid van afscheid nemen en herdenken te kunnen houden. Ook bij een crematie moeten nabestaanden zonder ver te hoeven reizen aanwezig kunnen zijn bij dit laatste moment van hun dierbare. Het
college heeft daarom de intentie om een kleinschalig crematorium te realiseren in Harderwijk.

Meer informatie lezen, de bevindingen van het interne locatieonderzoek inzien en aanvullingen doorgeven kan via www.harderwijk.nl/crematorium.