Omvangrijke fraude met briefpost dupeert Hierdense ondernemers (Video)

Een tiental ondernemers in Hierden , Harderwijk en Ermelo is de afgelopen dagen en weken voor vele duizenden en mogelijk zelfs tienduizenden euro’s gedupeerd door fraudeurs die bankrekeningnummers op onderschepte facturen en rekeningen hebben vervalst.

Ze hebben aangifte gedaan bij de politie, die meerdere onderzoeken heeft lopen naar deze zogeheten ‘factuurfraude’.

Ook hebben ze Harderwijkse Zaken ingeschakeld om andere bedrijven hiervoor te waarschuwen. Bekijk het item uit het Harderwijkse Zaken Weekjournaal. 
 


De Hierdense ondernemer Danny Beelen is één van de gedupeerden, die begin deze week de fraude ontdekte, toen hij contact had met zijn opdrachtgever die volhield een factuur van hem al veel eerder betaald te hebben terwijl Beelen nooit het geld op zijn rekening zag bijgeschreven.

“Het bleek dat het bankrekeningnummer op de factuur vakkundig was vervalst”.

Beelen deed maandag meteen aangifte bij de Harderwijkse politie. Daar hoorde hij dat nog meer gedupeerde ondernemers zich hadden gemeld. Rondvraag leert dat alleen al in Hierden een stuk of tien ondernemers op dezelfde wijze geld is ontfutseld. Het gaat daarbij al gauw om duizenden euro’s en soms zelfs meer dan tienduizend euro. Onder de gedupeerden bevindt zich ook penningmeester Jan uit de Bosch van Buurtvereniging Hierden.

Beelen vermoedt dat achter de fraude een buitenlandse criminele bende zit, die de per briefpost verstuurde facturen en rekeningen onderscheppen om vervolgens de daarop vermelde bankrekeningnummers te vervalsen. “Mogelijk hebben ze mijn factuur uit de brievenbus gepeuterd, maar de brief kan net zo goed ergens anders zijn onderschept. Misschien wel in een postsorteercentrum”.

Volgens de politie gaat het vaak om ‘dubieuze buitenlandse bedrijfjes die moeilijk of niet zijn te traceren. 

“Factuurfraude is een landelijk fenomeen, dat al jaren speelt en lastig is te bestrijden”, stelt politiewoordvoerder Paul Koetsier. Vorig jaar deden tientallen bedrijven uit Barneveld en Nijkerk hiervan aangifte. Bij de politie in Harderwijk en Ermelo hebben volgens hem de afgelopen drie maanden negen ondernemers aangifte van factuurfraude gedaan: vier uit Ermelo en vijf uit Harderwijk en Hierden. Tot op heden zijn in verband hiermee nog geen verdachten aangehouden.

Koetsier adviseert bedrijven ‘altijd goed naar rekeningnummers te kijken, alvorens geld over te maken’. “En kijk op fraudehelpdesk.nl, daarop staan nog veel meer tips om fraude tegen te gaan. Ook factuurfraude!”

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info