Omnia verleidt oudere met modern appartement en helpt tegelijk jong gezin aan grote huurwoning

Door Harry Schipper – Woningbouwcoöperatie Omnia Wonen mag in Harderwijk een experiment uitvoeren, waarbij 23 van de 47 nieuwe sociale huurappartementen in het project De Hanzen (op terrein waar vroeger Harders Plaza stond) niet worden toegewezen aan de langst wachtenden op de wachtlijst van een huurwoning, maar aan (veelal oudere) huurders die in Harderwijk willen doorstromen en daarbij een grotere huurwoning achterlaten.

Met het experiment ‘Van Groot naar Beter’ verwacht Omnia dat - ondanks grote krapte op de woningmarkt - zo maximaal 23 woningen met minimaal vier kamers beschikbaar komen voor (grote) gezinnen

Omnia heeft aan de gemeente toestemming gevraagd – én gekregen – om vanaf november de maximaal 23 grote gezins(huur)woningen die elders in Harderwijk vrijkomen bij voorrang toe te wijzen aan grote gezinnen. En in het geval dat zich te weinig kandidaten aanmelden, ook voor andere huurders die een sociale huurwoning achterlaten. De woningbouwcoöperatie moest de gemeente eerst toestemming vragen, omdat de plaatselijke Huisvestingsverordening strenge bepalingen kent waarbij de langst-wachtende op de wachtlijst voor een sociale huurwoning als eerste moet worden benaderd. Ook urgentie kan bepalend zijn. Daarnaast mogen de woningcoöperaties een klein deel van de vrijkomende huurwoningen verloten.

De wachttijden op de sociale huurwoningmarkt zijn erg lang. Zeker in Harderwijk. Er wordt nu wel veel gebouwd, maar ook dat duurt maar. Daarom zoeken de lokale woningcoöperaties naar oplossingen om de doorstroom van woningen op gang te krijgen. Omnia bedacht daarom het experiment ‘Van Groot naar Beter’, waarbij vooral oudere huurders, die na het uitvliegen van hun kinderen, worden geprikkeld om hun oude en vaak grote huurwoning in te ruilen voor een modern en comfortabel appartement, dat in het geval van De Hanzen ook nog eens behoorlijk energiezuinig is. De vrijgekomen huurwoning kan dan naar jonge gezinnen.

Ouderen blijken tot dusver notoir honkvast; ze blijven liever in hun vertrouwde omgeving wonen. Verhuizen brengt kosten met zich mee en vaak moeten ze ook meer huur betalen dan wanneer ze niet verhuizen. Omnia hoopt ze niettemin met dit experiment te kunnen ‘verlokken’. De gemeente wil de uitkomsten van het experiment op papier. Mogelijk worden de bevindingen meegenomen in een toekomstige nieuwe huisvestingsverordening.

Als aanvulling op de toestemming voor het experiment wil het Harderwijkse gemeentestuur bovendien in gesprek met Omnia over de mogelijkheid om acht appartementen in De Hanzen te reserveren voor zorgcliënten.