Noord-Veluwse gemeenten moeten anders samenwerken

De zes gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten op de Noord Veluwe moeten vanaf 1 oktober op een andere, nieuwe manier gaan samenwerken. 

Het oude, uit 1972 daterende samenwerkingsverband Regio Noord Veluwe (RNV) moet per 1 januari volgend jaar worden opgeheven.

Dat stelt voormalig Commissaris van de Koningin van de provincie Overijssel Geert Jansen in zijn eindadvies dat hij als ‘kwartiermaker’ donderdagmiddag in Ermelo aanbood aan de Harderwijkse burgemeester Harm Jan van Schaik, die voorzitter is van een stuurgroep waarin alle zes burgemeesters zitting hebben, en aan Gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland.

Jansen´s advies om de oude samenwerking af te bouwen en met een nieuwe, lichtere – ‘maar niet-vrijblijvende’ - organisatievorm verder te gaan, volgt uit zijn constatering dat de samenwerking van de zes gemeenten op de Noord Veluwe ´ernstig te wensen overlaat´.
“Mede als gevolg hiervan worden kansen voor het gebied, voor inwoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven onvoldoende benut”, stelt de oud-commissaris. Zijn conclusie komt vrijwel overeen met het kritische rapport ‘Sterk bestuur in Gelderland’ van de Gelderse adviescommissie.

Volgens Jansen ontwikkelen de buurtregio’s Zwolle, de Stedendriehoek (Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen) en Amersfoort zich veel sterker en blijft de ontwikkeling van de Noord-Veluwe achter. Relatief veel jongeren en jonge gezinnen trekken daarom weg. Ook de toeristisch-recreatieve sector blijft in groei achter in vergelijking met andere, concurrerende, recreatieve gebieden.

In het eindadvies ‘De Kunst van het verbinden’ adviseert Jansen dat de gemeenten meer samen moet inspelen op economische kansen van de ontwikkeling van luchthaven Lelystad en versterking van de toeristisch-recreatieve functie van de Veluwe.

De gemeenten moeten zich ook samen gaan inzetten voor een betere bereikbaarheid door zich hard te maken voor een Intercitystatus voor NS-station Harderwijk en het oplossen van de fileproblemen op de A28. Tot slot moeten ze samen een regionale economische ontwikkelingsstrategie ontwikkelen, waarbij goed naar de regio Zwolle moeten kijken.

De nieuwe strategische samenwerking moet worden opgezet door de Stuurgroep Samenwerking Noord-Veluwe waarin de zes burgemeester zitting hebben. Voor 1 april moeten ze een Sociaal Plan klaar hebben voor het personeel van de RNV en een maand later een uitvoeringsplan, dat ze moeten voorleggen aan hun gemeenteraden. Als ook die zich bereid verklaren om op nieuwere manieren met de andere gemeenten samen te werken - ‘en over hun schaduwen heen te stappen’ -, kan die samenwerking al op 1 oktober van start gaan.