​Noodverordening Harderwijk, Winkelcentrum Tweelingstad en omgeving veiligheidsrisicogebied

Voor vanavond en vannacht, 27 en 28 januari 2021 vanaf 18.00 tot 06.00 uur, heeft burgemeester Van Schaik voor winkelcentrum Tweelingstad en omgeving een noodverordening uitgevaardigd. Mensen die niet in deze wijken hoeven te zijn, worden direct weggestuurd uit dit gebied.

De afgelopen dag waren er opnieuw concrete en serieuze signalen dat mensen van plan zijn om vanavond naar delen van Harderwijk te komen, om ongeregeldheden te veroorzaken.

Burgemeester Van Schaik: “Het is bijzonder triest dat dit opnieuw nodig is. Geweld en moedwillig vernielen van andermans bezit heeft een grote impact op bewoners en is onacceptabel. En dat accepteren we in Harderwijk niet. Daarom ben ik, in goed overleg met politie en de officier van justitie, voor de periode 27 januari om 18.00 tot 28 januari 06.00 uur overgegaan tot het instellen van een noodverordening voor winkelcentrum Tweelingstad en omgeving en dit gebied aan te merken als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat daar preventief kan worden gefouilleerd op bijvoorbeeld wapenbezit en vuurwerk. Personen die alleen komen om te rellen, worden direct en adequaat aangepakt. Personen die niet in die gebieden hoeven zijn, moeten deze verlaten. Mijn boodschap is simpel: blijf ook vanavond zo veel als mogelijk thuis. Ik doe hiervoor ook een beroep op ouders. Ik begrijp dat er veel onrust leeft onder de inwoners en ondernemers. Ook woede en onmacht. Burgerinzet op straat is nu niet bedoeling. Ik heb er vertrouwen in dat de hulpdiensten dit robuust kunnen aanpakken.”

Blijf thuis, ga niet rellen en zoek de sensatie niet op!