Noodkreet van ongehoorde Verscholen Dorpelingen: ‘Wij zijn er ook!’

Door Harry Schipper – De eigenaren van de 133 recreatiewoningen op Het Verscholen hebben in een brief aan de gemeenteraad aan de bel getrokken, waarom zij niet betrokken worden bij de plannen om van hun park weer een aantrekkelijk vakantiepark te maken.

‘In plaats daarvan praat de gemeente wél met de exploitant, die niet onze, maar eigen belangen behartigt. Dat vinden wij onbegrijpelijk. Het moet stoppen, want het is oneerlijk! Praat met ons’, zeggen de eigenaren

Het bestuur van de VvE legt de kwestie nu voor aan de gemeenteraad, nadat de gemeente afgelopen zomer de huisjeseigenaren verraste met een publicatie van de gemeente om voortaan ‘winterwonen’ op vakantieparken toe te staan. Tot dan toe was het op de vakantieparken niet toegestaan om de huisjes te verhuren voor niet-recreatieve doeleinden. Het Verscholen Dorp is een vakantiepark dat niet wil omvormen tot een woonwijkje, maar juist graag een vakantiepark wil blijven.

“Dat winterwonen (waarbij huisjes van 1 oktober tot 1 april aan dezelfde huurder mag worden verhuurd, HS) staat haaks op het bestemmingsplan”, reageert secretaris Marieke Sijm van de Eigenaarsvereniging Het Verscholen Dorp verontwaardigd. “Bovendien mogen wij onze huisjes niet eens zo verhuren. Dat is namelijk zo vastgelegd in onze algemene voorwaarden, die door een kettingbeding aan de koopakte zijn verbonden”.

Marieke Sijm (44) woont in Hoog Karspel. Ze is sinds vorig jaar april eigenares van een huisje op het park. Ze komt vaak in het weekeinde naar Harderwijk. Ze  stelt dat het toestaan van winterwonen toch op z’n minst eerst de leden voorgelegd had moeten worden. “Ons bestuur kreeg tijdens een laatste gesprek met een gemeentelijk beleidsmedewerker te horen dat exploitant Hidden Village als enige gesprekspartner wordt beschouwd. Hidden Village doet uitstekend werk. Ze doen voor ons alle klusjes op het park, van chloortabletten in de wc’s, het parkonderhoud en infrastructuur, de elektra, tot aan de posters toe. Het park ziet er heel netjes uit. Maar Hidden Village behartigt niet onze belangen”.

De exploitant heeft zelf 21 van de 133 huisje in eigendom en verhuurt daarnaast in opdracht van zo’n zeventig eigenaren hun huisjes aan toeristen. “Winterwonen is schadelijk voor een vakantiepark, stelde de gemeente eerder”, zegt Sijm. “Veel bewoners die vier, soms acht tot wel twaalf maanden een huisje huurden, zijn al van het park afgejaagd. Dat mocht niet meer. En nu opeens mag winterwonen wel, ondanks dat het haaks staat op het gemeentelijk beleid”.

“Wij zijn niet voor permanente bewoning. Winterwonen vinden wij wel goed, want het voorkomt leegstand en daardoor verloedering van het park. Maar we vinden dan wel dat álle eigenaren dat mogen kunnen en niet alleen Hidden Village. Die krijgt nu een monopoliepositie. Dat is oneerlijk”.