Nominaties Harderwijker van het Jaar bekend

Op 7 december 2018 vindt de verkiezing van de Harderwijker van het Jaar 2018 plaats. Dit evenement, dat voor de 15de keer wordt gehouden, levert ook deze keer weer erg goede genomineerden.

De verkiezing van de Harderwijker van het Jaar wordt jaarlijks georganiseerd door de Harderwijker Herensociëteit.

De jury bestaat uit voorzitter Marcel Geerlings, Gerdien Beelen, Ton van Ginkel, Karin Huijzendveld en Johan de Vries. De verkiezingsavond is op vrijdag 7 december 2018 om 20.00 uur in Hotel Baars, Smeepoortstraat 52, Harderwijk. Iedereen is daarbij van harte welkom! 

De volgende personen zijn genomineerd:

Dries van den Berg
Dries van den Berg (62) is een ware ambassadeur voor de stad Harderwijk en voor paling. Uiteraard is hij actief voor zijn eigen bedrijf maar ook al vele jaren voor vele initiatieven in onze stad zoals onder meer de Aaltjesdagen, de Visserijdagen, Botterstichting, Vischafslag, de visrookwedstrijden en de Haringparty.

Voor het brede publiek is hij bekend als "speaker" op veilingen en bij het admiraalzeilen en daarmee een bekend Harderwijker. Daarnaast is Dries van den Berg nauw betrokken bij de Stichting Duurzame Palingsector Nederland en de instandhouding van de palingcultuur in Nederland. Toen paling dreigde uit te sterven heeft Dries zich ingespannen voor herstel van de palingstand. Hij kan ook als geen ander de passie voor deze vissoort overdragen naar zijn publiek cq klanten. Dan komt niet alleen de enthousiaste verhalenverteller maar ook de onderwijzer in hem naar boven. 

Als beginnend marktkoopman won Dries ooit het nationaal kampioenschap standwerken, waardoor hij een geliefde gast werd op vele jaarmarkten en kermissen en dat talent gebruikt hij nog iedere dag als "verhalenverteller". Dit jaar is zijn viswinkel en -rokerij verhuisd en gaat het bedrijf een nieuwe levensfase in onder leiding van zijn zoon Peter. Dries sluit hiermee een periode af. Naast een bijdrage aan het behoud van een voor Harderwijk belangrijke bedrijfstak is er op de nieuwe locatie ook een nieuwe trekpleister voor de stad Harderwijk gerealiseerd, nl het Palingmuseum. Het museum vertelt de historie van de Nederlandse palingvisserij.

Dries heeft met dit alles op maatschappelijk en economisch terrein op een buitengewone wijze bijgedragen aan verhoging van het algemeen welzijn in de gemeente Harderwijk.

Dries van den Berg Harderwijk
 

Marijn Fidder

Marijn Fidder (21) verkreeg met haar verkiezing tot meest inspirerende jongere van het jaar op de EO jongerendag en het optreden bij RTL Late Night, als fotografe niet alleen bekendheid in Harderwijk maar ook landelijk. Na het stoppen met haar studie is  Marijn Fidder het fotoproject "Stoute Cellen" gestart. In dit project fotografeert ze kinderen met kanker gedurende hun behandeling. Dit doet ze belangeloos voor de kinderen maar in het bijzonder voor de ouders die hiermee een blijvende herinnering hebben.

Marijn is gedreven, reist stad en land af om rapportages te maken van ongeveer 15 kinderen en gezinnen. Naast dat ze de kinderen en hun gezinnen hiermee een herinnering geeft, is haar doel om kinderen met fotografie zekerder van zichzelf te maken en om mensen deze kinderen, naast hun ziekte, ook gewoon als kind blijven zien. 

Naast dit project zet Marijn zich met ook in voor de stichting  "Geef een Lach" voor kinderen in Moldavië. Zo organiseert ze o.a. een sport- en spelweek voor kinderen om bij te dragen aan een beetje geluk bij kinderen waar minder naar omgekeken worden. Marijn is een mooi voorbeeld voor vele (jonge) mensen. Haar projecten als documentaire fotografe presenteert ze op haar eigen website en via facebook, maar ook via andere publicaties.

In 2019 krijgt Marijn de gelegenheid om ook te exposeren waaronder in het Stadsmuseum in Harderwijk. Een mooie gelegenheid om het werk te bewonderen van deze bevlogen jonge vrouw en haar project.
 
 Marijn Fidder Harderwijk


Johan Peppelman

Johan Peppelman (67) zet zich als bewoner van Harderwijk al vele jaren in voor de wijk Stadsweiden. Zo is hij voorzitter van het wijkplatform Stadweiden dat een betere en veilige leefomgeving nastreeft door zelf en in samenwerking met de gemeente initiatieven te ontplooien.
Daarnaast is Johan onderdeel van de redactie van de wijkkrant en was hij mede-organisator van de avond-fietsvierdaagse.

Johan is (mede) initiatiefnemer van het geven van een andere bestemming aan de voormalige wijkpost van de gemeente in Stadsweiden. Hieruit is de stichting Ontmoetingstuin "De Rietmeen" ontstaan. Johan is voorzitter van deze stichting die op de oude gemeentewerf een prachtige ontmoetingsplek heeft gecreëerd waar het jaar rond veel valt te beleven voor jong en oud.

In de ontmoetingstuin is de stichting bezig om met wijkbewoners een verkeertuin tot stand brengen waar niet alleen kinderen fietsvaardigheden kunnen opdoen, maar ook volwassenen die nog niet (goed) kunnen fietsen of een overstap willen maken naar een E-bike of Scootmobiel. Johan is een zeer betrokken inwoner van onze stad die zich op vele fronten inzet voor een betere wijk.

Johan Peppelman Harderwijk

Fotograaf: Anneke Immink

Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg

Adresgegevens

Stephensonstraat 2
3846 AK Harderwijk

Telefoon

T. 0341-423723

Openingstijden

Ma 9.00 - 18.30 uur
Di 9.00 - 18.30 uur
Wo 9.00 - 18.30 uur
Do 9.00 - 18.30 uur
Vr 9.00 - 18.30 uur
Za 9.00 - 18.00 uur
Zo Gesloten
Meer info