Nog steeds ‘even naar Joost’ voor een pak melk

Door Petronella van het Goor - “Ik steek mijn kop nu nog even in het zand. Dat kan omdat het zo lekker druk is net voor Kerst. Maar aan het echte afscheid moet ik nog niet denken”, zegt Joost van Drie. Na drie decennia stopt hij als ‘baas’ van de dorpssupermarkt. Als bijna zestiger zag hij het niet meer zitten om weer een hele verbouwing te doen. “En die zat er wel aan te komen.”

Anderhalf jaar geleden zette hij zijn winkel bij de SPAR in de etalage

Een paar maanden geleden meldde naamgenoot Joost zich. Hij neemt de winkel per 1 januari 2024 over. “In hem had ik meteen vertrouwen. Die klik was er al snel. En de naam, stom toevallig en heel grappig, alsof het zo heeft moeten zijn.” Hierdenaren kunnen nog steeds ‘even naar Joost’ voor een pak melk.

Joost van Drie en Joost Spar Hierden
(Joost van Drie en Joost, nieuwe eigenaar Spar Hierden)

Drie decennia
Dertig jaar geleden kwamen Joost en zijn vrouw Gera met dochters Dianke en Mariëlle vanuit Sliedrecht naar Hierden. Ze namen de Meermarkt over en trokken in het woonhuis achter de supermarkt. Zoon Rick werd er geboren. Vier jaar geleden overleed Gera, plotseling. Niet lang daarna kwam Corona. “De afgelopen vier jaar waren heel pittig, die hebben me veel gekost. Ik zie er naar uit om daarvan uit te rusten.” Klaar met werken is hij niet, maar de hele maand januari is hij vrij. Daarna komt hij voor het eerst in 35 jaar weer in loondienst. “Ik ga bloemen bezorgen bij supermarkten door heel Nederland.”

Afscheid
Afgelopen zomer verhuisde Van Drie ‘alvast’ naar Harderwijk en nam hij afscheid van het huis waarin zoveel herinneringen lagen. “Steeds een stapje, dat werkt goed voor mij.” De laatste stap is zaterdag de 30e, dan is het definitieve afscheid. Van zowel de klanten als zijn medewerkers. “Gelukkig hoef ik de laatste drie dagen niet echt te werken, ik heb mezelf uitgeroosterd, zodat ik gewoon lekker in de winkel mag staan en net zo lang met klanten mag kletsen als ik wil.” Dat afscheid is heel dubbel. “Ik wil er alle tijd voor nemen, tegelijkertijd zie ik op tegen alle herinneringen die dan weer boven komen. Herinneringen aan Gera, verhalen die ik al lang vergeten was, maar die de klanten zich nog herinneren. Ik zal echt wel een paar keer even naar achteren moeten lopen.”

Voor alle vaste klanten heeft hij die dagen nog een leuke verrassing. “Ik hoop dat ik zoveel mogelijk mensen nog even zie en spreek. Daarna houdt het avontuur voor mij op, maar ik ben blij dat ik vertrouwen heb in de andere Joost. Ik laat het met een gerust hart achter.”

Joost van Drie