Nog even over Corona dan (column)

Ik ben ontzettend blij dat ik die ene Pfizer vaccinatie die ik na mijn Corona ziekbed nog 'nodig' had, begin juli al kreeg. Ik ben blij dat ik toen nog het gevoel had zelf te kiezen voor de vaccinatie. Ik liet me vaccineren omdat ik geloof dat een hoge vaccinatiegraad helpt bij het temmen van dit virus. 

Niet omdat ik anders nooit meer spontaan uit eten had gekund, of omdat ik ooit in mijn leven nog wel eens last-minute naar de bioscoop zou willen

Ik ben altijd wel een beetje eigenzinnig geweest. Deed dingen niet omdat iedereen het deed, sterker nog, deed dingen juist niet omdat iedereen het al deed. Ik had een allergie voor dingen die zo hoorden en voor het werkwoord moeten. Om met de woorden van mijn broertje te spreken: 'Het enige dat ik moet, is poepen.' Dus als ik niet was gevaccineerd voordat die vaccinatie een soort vereiste was om ergens binnen te komen, weet ik niet of ik het wel had gedaan.

Een vrije keuze moet nooit als een verplichting voelen. Dat is onzinnig. En niet logisch. Niet gevaccineerde mensen overal de toegang ontzeggen of alleen met een bewijs van gezondheid toe te laten, werkt averechts. Dus maak het onderscheid niet. Ga er van uit dat mensen thuis blijven als ze klachten hebben. Dat ze zich laten testen als ze klachten hebben of, als ze dat niet willen, thuis blijven tot ze klachtenvrij zijn. Geef mensen de ruimte om de medemens te beschermen op een manier die bij hen past.

Mensen die niet gevaccineerd zijn, die koortsig en hoestend de deur uit gaan omdat ze persé bij een anti-Corona feestje willen zijn waar ze iedereen plat knuffelen, zijn dom. En egoïstisch. Maar gelukkig is het een kleine groep domme mensen. Laten we niet alle niet-gevaccineerde mensen over die kam scheren.

Petronella