Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 8 2022

Met deze week: Aanslag gemeentelijke belastingen 2022, Gemeenteraadsverkiezingen 14, 15 en 16 maart en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Inspiratieboek over historische boerenerven Hierden

Op donderdag 17 februari kreeg wethouder Jeroen de Jong het ‘Inspiratieboek historische boerenerven in Hierden’ overhandigd van Hierdenaar Dirk Schuurkamp. Dirk Schuurkamp deed dat namens de werkgroep die bij de realisatie van het boek is betrokken.
 
Het boek biedt uitgangspunten om historische boerenerven in Hierden te ontwikkelen en te behouden. Hierden is rijk aan prachtige oude boerenerven. Het boek gaat over het behoud en ontwikkeling van de historische boerenerven. De boerenerven vertellen het verhaal over Hierden, over de bewoners, het boerenleven en de gebruikers. De werkgroep en het inspiratieboek zijn geïnitieerd door de inmiddels overleden Hierdenaar Jaap van de Poppe. De uitreiking vond daarom plaats op de plaats waar Jaap van de Poppe woonde. 

Dirk Schuurkamp en Jeroen de Jong 

Gratis ophalen snoeihout, takken en blad op 1 en 2 maart

Dinsdag 1 of woensdag 2 maart kunt u gratis grof tuinafval, zoals snoeihout, takken en blad, laten ophalen. De dag hangt af van uw postcode (zie hieronder). Wilt u gebruik maken van deze service? Meld dit dan uiterlijk vrijdag 25 februari vóór 12.00 uur bij ABL Boomverzorging. Per mail: [email protected] (voorkeur) of telefonisch 0318 614 227.
 
Spelregels aanbieden takken,  snoeihout en bladafval
  • het tuinafval wordt alleen na uw aanmelding meegenomen
  • geef bij aanmelding  aan of u ook zakken met bladeren aanbiedt en hoeveel dat er zijn
  • geef bij aanmelding het exacte ophaaladres door
  • lever alleen goed gebundelde takken en snoeihout aan, niet gebundelde takken worden niet meegenomen
  • lever bundels van maximaal 1 meter lengte
  • lever in totaal niet meer dan 2m³ aan
  • coniferen, stobben, wortels met kluit of ander afval worden niet meegenomen
  • leg de bundels goed zichtbaar langs de openbare weg, doe dat verkeersveilig en zorg dat de vrachtauto er gemakkelijk bij kan komen
  • vuilniszakken van max. 80 liter met bladeren, mogen onbeperkt per adres worden aangeboden 
  • let op dat er alleen blad in de vuilniszakken zit
  • zet het tuinafval op de ophaaldag voor 7.30 uur op de door u opgegeven locatie
Het ophalen is verdeeld over 2 dagen:
Route dinsdag: postcodes 3843, 3844, 3845 en 3847
Route woensdag: postcodes 3841, 3842, 3846, 3848 en 3849

Netwerkbijeenkomst Harderwijk Hierden

Na ruim 2 jaar is het weer zo ver! Bijeenkomst Netwerk Harderwijk Hierden op donderdag 24 februari bij Kok Experience. Inloop vanaf 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom. Vragen? Stuur een mail naar [email protected].

Verkiezingsdebatten in Harderwijk

De komende weken vinden er verkiezingsdebatten in Harderwijk plaats. Kijk voor meer informatie op de website van de organisatoren.
  • Verkiezingsdebat op 23 februari en 2 maart om 19.30 uur in de bibliotheek op de Havendam 56
  • Politiek Café op 5 maart om 19.30 uur in Café De Liefde op de Bruggestraat 5
  • Regenboogdebat op 6 maart om 14.00 uur in de Mess op de Oranjelaan 11a
  • Groot Lijsttrekkersdebat op 10 maart om 19.30 uur in de grote zaal van KOK Experience aan de Hoofdweg.

Aanslag gemeentelijke belastingen 2022

Binnenkort ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen van Meerinzicht. Meerinzicht is de samenwerking van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde.
 
WOZ-beschikkingen en belastingen
Op het aanslagbiljet vindt u de WOZ-beschikking en één of meer van de volgende aanslagen:
  • onroerende-zaakbelastingen
  • afvalstoffenheffing vastrecht
  • riool- en waterzorgheffing
  • hondenbelasting
  • begraafplaatsrechten
  • reclamebelasting
Alle informatie en de tarieven van de gemeentelijke belastingen vindt u op www.meerinzicht.nl/belastingen.
 
De WOZ-waarde
De heffingsambtenaar heeft voor alle onroerende zaken, grond en gebouwen, de WOZ-waarde bepaald. Hiervan ontvangt u een beschikking. De WOZ-waarde voor 2022 is bepaald naar het waardepeil van 1 januari 2021. Dit gebeurt door te vergelijken met woningen die rond die periode zijn verkocht. In het afgelopen jaar is de waarde van woningen in Harderwijk gestegen. Dit past bij het landelijke beeld. Daarbij zijn wel verschillen per marktsegment, wijk en type woning. Met de waarde op uw WOZ-beschikking wordt de aanslag onroerendezaakbelastingen berekend. Maar ook het waterschap en de belastingdienst maken hier gebruik van. Via www.meerinzicht.nl/belastingbalie kunt u uw taxatieverslag inzien. U hebt hiervoor DigiD nodig.
 
Andere naam voor rioolheffing
De tarieven voor de rioolheffing zijn gelijk aan die van 2021: voor woningen een bedrag van € 144,75 en voor niet-woningen een bedrag van € 241,00. Wel is de naam veranderd in riool- en waterzorgheffing.
 
Afvalstoffenheffing
Vanaf 1 januari 2022 geldt in de gemeente Harderwijk een andere manier van betalen voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. Naast een vast belastingtarief betaalt u een variabel tarief voor het aanbieden van restafval. U betaalt per keer dat u uw grijze container aan de weg zet of uw restafval in de ondergrondse container doet. Het doel is de hoeveelheid restafval omlaag te brengen en het percentage opnieuw te gebruiken grondstoffen te laten stijgen.
 
Op het aanslagbiljet ziet u dit jaar alleen het vaste belastingtarief. Het variabele belastingtarief van 2022 betaalt u pas op de aanslag van (februari) 2023, omdat we dan pas weten hoe vaak u uw restafval in 2022 heeft aangeboden. 

De tarieven voor 2022 zijn

Een vast belastingtarief per belastingjaar per perceel:
- éénpersoonshuishoudens € 70,75
- meerpersoonshuishoudens € 100,75
Een variabel belastingtarief per perceel:
- restafval per lediging van 140 liter container €  4,50
- restafval per lediging van 240 liter container €  8,00
- ontgrendelen van een ondergrondse container voor restafval met afvalpas: €  1,60
 
Voor de huishoudens waar het niet mogelijk is om de aanbiedingen van restafval te registreren (dus per lediging of ontgrendeling), omdat er sprake is van maatwerk of een verzamelcontainer zonder toegangsregistratie met afvalpas, wordt een vast tarief opgelegd. Dit vaste tarief is gebaseerd op een gemiddeld aantal aanbiedingen van restafval. Voor een eenpersoonshuishouden is dat € 70,75 + € 90,00 = € 160,75 en voor een meerpersoonshuishouden is dat € 100,75 + € 129,00 = 229,75.

Huishoudens kunnen jaarlijks twee keer gratis grofvuil wegbrengen naar het Milieupark aan de Daltonstraat; de daarop volgende keren zijn de kosten € 15,00 per bezoek.
 
Soms kunt u kwijtschelding aanvragen
In bepaalde gevallen kunt u (gedeeltelijke) kwijtschelding krijgen voor de aanslagen afvalstoffenheffing en riool- en waterzorgheffing. Hoe u dit aanvraagt, staat vermeld op de achterkant van het aanslagbiljet. Hebt u vorig jaar al kwijtschelding gekregen? Dan hebben wij al bekeken of u hier weer recht op heeft. U hoeft dan geen aanvraag meer te doen; de kwijtschelding staat al op uw aanslagbiljet. Kijk voor meer informatie over kwijtschelding op www.meerinzicht.nl/belastingbalie.
 
Geen papieren aanslag meer
Heeft u zich aangemeld op www.mijnoverheid.nl? Dan krijgt u vanaf nu geen aanslag meer op papier. Als u zich nog niet voor deze digitale dienstverlening heeft aangemeld, dan kunt u dit alsnog doen via www.mijnoverheid.nl. Vul daar het juiste e-mailadres in, én vergeet niet aan te vinken dat u de post digitaal wilt ontvangen.
 
Bekijk meer informatie over uw aanslag
U kunt uw aanslag(en) en eventuele taxatieverslag(en) bekijken op www.meerinzicht/belastingbalie. U logt hier in met uw DigiD. Als bedrijf of maatschappelijke instelling kunt u inloggen met e-herkenning. U kunt het ook schriftelijk opvragen bij de heffingsambtenaar van Meerinzicht, postbus 1201, 3840 BE Harderwijk. Meld hierbij uw naam, adres, woonplaats, e-mailadres en het aanslagnummer.
 
Niet eens met hoogte WOZ-waarde: dien informeel bezwaar in
Wij hebben de WOZ-waarde van uw onroerende-zaak (woning, bedrijfspand en/of grond) zo zorgvuldig mogelijk vastgesteld. Als u denkt dat de WOZ-waarde te hoog is bepaald, dan horen wij dit graag, via 0341 411 911. Ook kunt u gebruik maken van het contactformulier op de website van Meerinzicht, www.meerinzicht.nl/woz. U krijgt dan binnen vijf werkdagen een reactie van ons. 

Landelijke Opschoondag 19 maart

Doe mee en maak een opschoon-ommetje
Harderwijk is een prachtige plek om te wonen. Helaas is er ook veel zwerfafval. Inwoners van Harderwijk en Hierden worden uitgedaagd om hier samen iets aan te doen. De landelijke Opschoondag is een soort jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Dit jaar op zaterdag 19 maart.
 
Helpt u mee?
Om zwerfafval te verminderen is samenwerken het leukst. Heeft u al een groep deelnemers en een plek in gedachten? Of sluit u liever aan bij een bestaande actie. Meld de actie dan aan op nederlandschoon.nl.
 
Afvalgrijper te leen
Zin om mee te doen maar geen spullen? Vanaf 7 maart kunt u een afvalgrijper om afval op te pakken ophalen bij één van deze drie adressen:
  • Ontmoetingstuin de Rietmeen: Ouverturebaan 1-3, iedere werkdag tussen 9-12.00 uur
  • Gemeentewerf: Graaf Ottolaan 11, iedere werkdag tussen 9-12.00 uur
  • Zorgdat Hoofdkantoor: Deventerweg 4, iedere werkdag tussen 15.00 -17.00 uur
Zwerfafval doet u in speciale zakken                                                                       
Bij het ophalen van een afvalgrijper krijgt u speciale zakken mee om het zwerfafval in te doen. Is de zak vol? Dan halen medewerkers van Snel Herstel de volle zak bij u thuis op.
 
Zin om mee te doen maar hulp nodig bij het organiseren?
Neem contact op met Iris Haklander van Zorgdat. Ook voor meer informatie kunt u bij haar terecht. Stuur een mail naar [email protected] of bel 06 177 42 579. 

Raadsinformatie

De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Scholen en energierekeningen. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Hulp gedupeerden kinderopvangtoeslag

Landelijk zijn duizenden ouders getroffen door problemen met de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert ouders die in de problemen zijn gekomen door de toeslagenaffaire. Maar dat is niet altijd genoeg. Woont u in de gemeente Harderwijk en heeft u problemen gekregen door de toeslagenaffaire van de belastingdienst? Bijvoorbeeld problemen met schulden of met uw gezondheid, werk, woning of gezin. En heeft u een brief ontvangen van de belastingdienst? Vraag dan om hulp. Neem contact op met Stimenz, 088 784 64 64 of mail naar [email protected]

Evenementenkalender 2022

Het college heeft de evenementenkalender 2022 voor kennisgeving aangenomen. Op de kalender staan terugkerende en nieuwe evenementen. Op een later tijdstip wordt duidelijk of een evenement dat voor de evenementenkalender is aangemeld, doorgaat. Dat hangt onder andere af van de beoordeling van de vergunningaanvraag. Gedurende het jaar kunnen er evenementen afvallen en bijkomen. De evenementenkalender ligt vanaf een dag na publicatie gedurende 3 weken voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Ook kunt u deze vinden op www.overheid.nl.
 
Meer informatie of opmerkingen over de evenementenkalender kunt u contact opnemen met Jolanda Westrik, tel. 0341 411 911. 

U ziet het niet, maar het is er wel…

Vuur stoken met minder rook- en geuroverlast
Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.
 
U vermindert de hoeveelheid schadelijke stoffen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik schoon hout met een maximaal vochtpercentage tussen 15 en 20% voor een optimale verbranding.

Wilt u weten wanneer u de open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Die is te vinden op rivm.nl/stookalert en in de Stookwijzer. 

Gemeenteraadsverkiezingen 14, 15 en 16 maart

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. U mag dan stemmen. Zo bepaalt u mee welke raadsleden in de gemeenteraad komen. De raadsleden beslissen de komende 4 jaar over de plannen van de gemeente Harderwijk. Om te kunnen stemmen heeft u uw stempas en een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument nodig. U kunt ook vervroegd stemmen op 14 en 15 maart. De stembureaus die dan open zijn staan op harderwijk.nl/verkiezingen.
 
Kunt u niet zelf naar het stembureau? Dan kan iemand anders voor u stemmen met een machtiging.
 
Drive-in stemmen
Om u een extra mogelijkheid te bieden is het ook mogelijk om snel en gemakkelijk te stemmen in een drive-in stembureau. Dit kan vanuit de auto of een ander vervoersmiddel. De gemeente maakt gebruik van een uitschuifbare stemtafel met schermen. Anonimiteit tijdens het stemmen is gegarandeerd.
 
De drive-ins zijn te vinden op:
  • P2 aan de Havendijk in Harderwijk
  • de Gemeentewerf, te bereiken via de Graaf Ottolaan.
Voor treinreizigers is het mogelijk om op het station te stemmen. Meer weten? Kijk op harderwijk.nl/verkiezingen

Stem jij mee? Er is plek voor iedereen

Alle inwoners van 18 jaar en ouder hebben stemrecht. Zij mogen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 of 16 maart. De informatie over deze verkiezingen is soms best wel moeilijk, bijvoorbeeld als je een licht verstandelijke beperking hebt. Om deze inwoners te helpen, organiseren de gemeente Harderwijk, MEE Veluwe en stichting Doe Maar Mee samen een workshop over de verkiezingen. Ook lokale raadsleden zijn hierbij aanwezig. De avond is speciaal bedoeld voor inwoners met een licht verstandelijke beperking.
 
Van tevoren kunnen deelnemers mee eten en na afloop draait de familiefilm ‘Clifford, de Grote Rode Hond’, met als thema ‘er is plek voor iedereen’.
 
Locatie: Kok CinemaxX, Hoofdweg Harderwijk
Programma: 17.30 tot 21.30 uur
Aanmelden: stuur dan een e-mail naar [email protected] of een berichtje via WhatsApp naar 06 50 50 16 96.

De Veluwe beschermen én beleven

De Veluwe is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het gaat helaas niet goed met deze prachtige Gelderse natuur. Door verdroging, verzuring, vermesting en verstoring gaan bomen dood en verdwijnen planten en dieren. Daarom werken heel veel partijen samen om de Veluwse natuur weer sterk te maken. Er worden herstelprogramma’s gemaakt voor bossen, vennen en venen, heide en stuifzanden en beken.
 
Daarnaast is door de provincie een plan gemaakt waarin natuur en recreatie hand in hand gaan. Een recreatiezoneringsplan met bijdragen van bewoners, gebruikers en ondernemers op de Veluwe. Het plan, de samenvatting en een kort filmpje staan op www.recreatiezoneringopdeveluwe.nl
 
Wat houdt het plan in?
De meest kwetsbare plekken, bijvoorbeeld de stuifzanden, maar ook planten en dieren krijgen meer bescherming en rust. Waar nodig worden paden en routes verlegd. Op andere plekken worden de recreatiemogelijkheden juist verbeterd en extra voorzieningen aangelegd. Het Recreatiezoneringsplan is een eerste, maar belangrijke, stap om de komende jaren richting te geven aan het recreatief gebruik van de Veluwe. Het huidige Recreatiezoneringsplan is niet het absolute eindbeeld voor de Veluwe. De komende jaren worden ongetwijfeld nieuwe inzichten opgedaan die tot aanpassingen leiden.
 
Zienswijze indienen
Van 17 februari tot en met 31 maart kunt u bij de provincie Gelderland een zienswijze indienen over het ontwerp Recreatiezoneringsplan Veluwe. Voor het indienen van een zienswijze is een digitaal formulier gemaakt, te vinden via www.gelderland.nl/zienswijzerecreatiezonering. Bij uw zienswijze kunt u ook bijlagen meesturen. Het college van Gedeputeerde Staten (GS) besluit na de zienswijzeprocedure tot vaststelling, naar verwachting in mei. 

Energiebespaaractie Noord-Veluwe!

Voor alle inwoners 25-50% korting. Koopt u tussen 14 februari en 31 juli 2022 energiebesparende producten? Denk aan radiatorfolie, een inductiekookplaat of isolatiemateriaal bijvoorbeeld? Lever dan online uw bon in bij Veluwe Duurzaam en ontvang korting. Kijk voor alle producten en voorwaarden op: www.veluweduurzaam.nl/energiebespaaractie

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning berging Kuinremeen 11, 3844JH Harderwijk, 17 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning verbouwen woning Friesegracht 67, 3841GP Harderwijk, 17 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel Boterbloemdreef 7, 3845KB Harderwijk, 16 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, markiezen Bruggestraat 39A, 3841CM Harderwijk, 16 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, ontheffing voor bijgebouwen Parallelweg 26 175, 3849MN Hierden, 16 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, carport Jonkheer Sandberglaan 31, 3849PW Hierden, 16 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning aanpassing winkel/woning Donkerstraat 1A, 3841CA Harderwijk, 16 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, gevelwijziging entree Rabbistraat 4 t/m 64, 3841CR Harderwijk, 16 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, maken doorbraak Stationslaan 22, 3842LA Harderwijk, 14 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, 2 appartementen in bovenwoning Klooster 7, 3841EN Harderwijk, 14 februari 2022

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, 2 appartementen Waltorenstraat 3, 3841KN Harderwijk, 18 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, verbouw woning Rietgorsmeen 35, 3844ZK Harderwijk, 18 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, kap 2 bomen Brassersweg 1, 3849ND Hierden, 18 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, reclame op zuil Knardijk West 6, 3841LA Harderwijk, 18 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, inrit toevoegen Tuindersbrink 2, 3845LM Harderwijk, 18 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 6 bomen Zuiderzeestraatweg 52, 3849AH Hierden, 17 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, zwembadoverkapping Lindenlaan 11, 3843BK Harderwijk, 14 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning reclame en ventilatierooster Stationsplein 14, 3844KR Harderwijk, 14 februari 2022
  • Weigering omgevingsvergunning verbreden huidige inrit Tuindersbrink 3, 3845LM Harderwijk, 14 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning plaatsen woonwagen Boomkamp 14, 3848ZC Harderwijk, 14 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning vervangen kozijnen Mecklenburglaan 35, 3843BN Harderwijk, 14 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning overkapping Kievitmeen 114, 14 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, tijdelijke ontheffing voor bijgebouw Parallelweg 26 122, 3849MN Hierden, 14 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Trombonedreef 22, 3845CM Harderwijk, 14 februari 2022

Milieumelding

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een schuur aan Roggelaan 16 te Harderwijk, 17 februari 2022

Overig

  • Bestemmingsplan Zuidelijke Stadsrand onherroepelijk, 14 februari 2022