Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 51 - 20 december 2023

Met deze week: Afvalinzameling rondom feestdagen, stijging parkeertarieven en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Kerstmissie Harderwijk: 22 december op het Kloosterplein

Harderwijk zijn wij samen. Dat betekent ook dat we iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken willen betrekken bij onze samenleving. Diverse sociaal maatschappelijk betrokken organisaties, het bedrijfsleven, vrijwilligers, inwoners en de gemeente slaan dit jaar weer de handen ineen met de Kerstmissie.

Gratis en voor iedereen toegankelijk
Gezelligheid, samenkomen en leuke, sfeervolle activiteiten voor iedereen. Misschien bent u iemand die over een drempel geholpen moet worden, of bent u een persoon die een ander graag helpt. De missie is om inwoners aan elkaar te verbinden, of de weg te wijzen naar één van de sociaal maatschappelijk betrokken organisaties in Harderwijk en Hierden.

Kerst-Doe-Markt veel lekkers, muziek, theater en sing-a-long
Onderdeel van het programma zijn live muziek en theater, creatieve workshops, gratis eten en drinken en een samenzang tijdens de afsluitende a-meezing. U kunt uw portemonnee thuislaten, want alles is gratis. Meer informatie over de activiteiten en de mogelijkheden om zelf een steentje bij te dragen? Ga naar www.kerstmissie.nl.

Plaats: Kloosterplein Harderwijk
Datum: vrijdag 22 december, van 17.00 tot 21.00 uur.

Aangepaste tijden Huis van de Stad

Het Huis van de Stad is gesloten op Eerste en Tweede Kerstdag (maandag 25 en dinsdag 26 december) en Nieuwjaarsdag (maandag 1 januari). Op dinsdag 2 januari is het Huis van de Stad weer open.

Geen gemeentepagina in week 52

Op woensdag 27 december geeft BDU Media geen Harderwijker Courant uit. We kunnen dan ook geen gemeente-nieuws en officiële bekendmakingen plaatsen. De bekendmakingen kunt u bekijken via www.officielebekendmakingen.nl. De eerste gemeentepagina in 2024 verschijnt op 3 januari.

Uitnodiging nieuwjaarsbijeenkomst gemeente Harderwijk

Het gemeentebestuur nodigt u van harte uit voor de nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 10 januari 2024 in het Huis van de Stad, Havendam 56. Het blijft altijd fijn om elkaar persoonlijk te ontmoeten en het beste te wensen voor het nieuwe jaar. We hopen u daarom dit jaar weer te mogen verwelkomen. In een gezellige, informele sfeer heffen we samen het glas op 2024 en blikken we met u terug en vooruit.

Ook reikt burgemeester Joon deze avond voor de tiende en laatste keer de Piet Dijkstra Prijs uit aan een inwoner van Harderwijk. Iedereen is welkom, dus neem vooral een stads- of dorpsgenoot mee. We zien u graag op 10 januari! Inloop is om 19.30 uur.

Tijdelijke PMD-containers verdwijnen vrijdag

Tot en met donderdag 21 december kunt u nog gebruikmaken van de PMDcontainers op de 8 locaties bij de winkelcentra. Aanstaande vrijdag 22 december 2023 stopt de PMD-pilot, die in juli is gestart. Op deze dag worden de tijdelijke PMD-containers verwijderd. Gooi uw PMD-afval vanaf dan weer gewoon bij het restafval. U kunt met PMD-afval ook terecht op het milieupark aan de Daltonstraat.

Uw mening is belangrijk!
Wat is uw mening over de PMD-pilot? Geef aan wat uw voorkeur heeft op het gebied van PMD-afval scheiden. Vul de vragenlijst uiterlijk 7 januari 2024 in. Ga hiervoor naar www.afvalharderwijk.nl/vragenlijst of scan de QR-code.

Provinciaal plan windpark Horst en Telgt ter inzage

Vanaf 28 december ligt het ontwerp provinciaal inpassingsplan voor windpark Horst en Telgt voor 6 weken ter inzage. Het plan is vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Gelderland. Het gaat over de bouw van 5 + 2 windturbines onder voorwaarden, in het gebied tussen de A28 en de kernen Horst en Telgt in de gemeenten Ermelo en Putten. Iedereen kan het plan voor het windpark bekijken en er op reageren.

De ontwerpen zijn digitaal en op papier te bekijken
Het ontwerp-inpassingsplan en de ontwerp-vergunningen zijn vanaf 28 december digitaal te vinden via www.gelderland.nl/windparkhorstentelgt.

De papieren stukken zijn tijdens de inzagetermijn op afspraak te bekijken bij:
• Provincie Gelderland, Markt 11 in Arnhem
• Gemeente Ermelo, Raadhuisplein 2 in Ermelo
• Gemeente Putten, Fontanusplein 1 in Putten

Er is uitleg over de plannen tijdens spreekuren

Het projectteam organiseert spreekuren over het ontwerp-inpassingsplan en de bijbehorende ontwerp-vergunningen voor windpark Horst & Telgt. We zijn op twee dagen in januari aanwezig in Ermelo en Putten. U kunt zich aanmelden voor een tijdsblok tussen 15.30 en 20.30 uur op:

• Woensdag 10 januari 2024 Buurtgebouw Ons Huis, Zeeweg 100, Horst (Ermelo)
• Dinsdag 16 januari 2024 Gemeentehuis Putten, Fontanusplein 1 (trouwzaal)

Reageren kan van 28 december tot en met 7 februari 

U kunt laten weten wat u van het plan vindt door een officiële zienswijze (reactie) in te dienen. Dit kan via e-mail of mondeling in een afspraak. Alle reacties worden verwerkt in een zienswijzennota. Een zienswijze kan aanleiding geven tot aanpassing of verduidelijking van het plan. Bekijk het hele nieuwsbericht op www.ermelo.nl/windpark.

Wilt u meer weten, reageren of aanmelden?
Kijk voor meer informatie over de plannen op www.gelderland.nl/windparkhorstentelgt.

Aanmelden voor een spreekuur kan vanaf 20 december via dezelfde webpagina. Vanaf 28 december vindt u daar ook alle informatie over hoe u kunt reageren. Op werkdagen kunt u contact opnemen met het Provincieloket via 026 359 99 99 of via [email protected].

Nieuwe bomen voor gekapte bomen

Bomen zijn heel belangrijk. Ze hebben een positieve invloed op onze gezondheid en de leefbaarheid van de buurt. Toch moeten we soms bomen kappen. Bijvoorbeeld omdat een boom ziek is, niet op de goede plek staat, of omdat er onveilige situaties kunnen ontstaan. We proberen zoveel mogelijk op de plek van de gekapte boom, een boom terug te planten.

We kappen bomen in januari en februari
We kappen dit jaar ongeveer 90 bomen, in januari en februari. We kiezen die periode omdat het buiten het broedseizoen is. En omdat er dan geen blad meer aan de bomen zit. Daarna planten we er ongeveer 165 bomen voor terug. De bomen die gekapt worden, zijn nu al gemarkeerd met een rode stip.

Wilt u meer weten?
Kijk voor meer informatie over bomen in Harderwijk op www.harderwijk.nl/bomen. In een filmpje leggen we uit hoe we omgaan met onze bomen. U vindt daar ook het Kapplan 2023-2024. Daarin staat per wijk welke bomen er gekapt worden, waarom en wat Wij zoeken voor ons team Stadsbedrijf ervoor in de plaats komt.

Afvalinzameling rondom feestdagen

Op maandag 25, dinsdag 26 december (kerstdagen) en maandag 1 januari (nieuwjaarsdag) is er geen afvalinzameling. De inzameling van 25 december is verplaatst naar zaterdag 23 december. De inzameling van 26 december is verplaatst naar zaterdag 30 december. De inzameling van 1 januari 2024 is verplaatst naar zaterdag 6 januari 2024. Het chemodepot en het milieupark zijn tijdens de feestdagen gesloten.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over afvalinzameling op www.aconov.nl. Of neem contact op met Aconov via 0800 222 4 111. Dit kan op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur (gratis). Neem voor overige informatie contact op met Snel Herstel via 0341 411 333 of via [email protected].

Oliebollen bakken? Voorkom rioolverstopping!

Gaat u rond de feestdagen oliebollen bakken of snacks frituren? Zorg er dan voor dat het riool niet verstopt raakt. Olie en vetten zijn namelijk belangrijke veroorzakers van rioolverstoppingen.

Olie en vetten horen bij het restafval
Uw gebruikte olie kunt u het beste in een lege fles gieten. Verpakte olie en gestold vet mogen in de grijze container. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23. Vet en olie in een gesloten verpakking kunt u ook inleveren in de gele afvalcontainer bij de supermarkt. Dit kan bij de Jumbo-supermarkten - in de wijken Stadsweiden en Drielanden - en de Spar in Hierden.

Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/rioolverstopping

Kerstbomen gratis aan huis opgehaald

In de tweede week van januari haalt de afvalinzamelaar gratis huis-aan-huis kerstbomen op. Daarmee voorkomen we dat kerstbomen op straat en in plantsoenen terechtkomen. Wilt u hier gebruik van maken? Leg uw kerstboom dan op de inzameldag voor 07.30 uur buiten bij de stoeprand. Haal de versiering, pot of plastic verpakking om de kluit eraf.

De bomen worden in de verschillende postcodegebieden opgehaald op:
• Maandag 8 januari Binnenstad, Friesegracht, Zeebuurt, Lorentz, Zuidereiland (postcode 3841 en 3846)
• Dinsdag 9 januari Stadsweiden, Nachthok, Slingerbos (postcode 3844)
• Woensdag 10 januari Hierden, Frankrijk (postcode 3848 en 3849)
• Donderdag 11 januari Stadsdennen, Wittenhagen, Tinnegieter, Sypel (postcode 3842 en 3843)
• Vrijdag 12 januari Drielanden, Leuvenumseweg (postcode 3845 en 3847)

Volle glasbakken: houd flessen langer thuis

Na de feestdagen zitten de glasbakken snel overvol. Zet geen glas naast de glasbak, dat geeft scherven en overlast. Houd uw glas wat langer thuis. Samen met Aconov doen wij onze uiterste best om de glasbakken snel te legen.

Tijdelijke afsluiting openbare containers

Rond de jaarwisseling worden sommige openbare containers in de stad afgesloten. Dit voorkomt vandalisme met vuurwerk. Het gaat om de papiercontainers en de openbare GFT-verzamelcontainers. Houd uw papier en GFT-afval daarom tijdelijk thuis. Deze containers zijn afgesloten van 28 december tot en met 2 januari.

Stijging parkeertarieven

Per 1 januari 2024 stijgen de parkeertarieven in Harderwijk met 5 procent. Dit betekent dat het duurder wordt om uw auto te parkeren op de betaalde parkeerplaatsen in en rond de binnenstad. De eerste 2 uur parkeert u nog steeds gratis op plekken waar dat nu ook al kan. Ook de prijs van een parkeervergunning gaat met 5 procent omhoog.

Laatste kans aanmelden voor Sporthuldiging

Tot en met 31 december kunt u een individuele sporter, sportteam, (sport)organisatie of een persoon aanmelden voor de Sporthuldiging 2023.

Wie verdient er volgens u een Sportpenning of de titel ‘Bijzondere sportprestatie’? Laat het ons weten! De uitreiking is op woensdag 31 januari 2024. Meld de sporter(s) die in het afgelopen jaar een bijzondere sportprestatie hebben verricht aan via het formulier op www.harderwijk.nl/sporthuldiging. Hier vindt u ook alle criteria.

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • Bouwen mantelzorgwoning, Broeklaan 33, 3848 CJ Harderwijk, 15 december 2023
  • Verwijderen dakdeel zeeleeuwentheater, Zuiderzeeboulevard 22, 3841 WB Harderwijk, 13 december 2023
  • Aanbouw, Van Heemskercklaan 57, 3843 XP Harderwijk, 13 december 2023
  • Toevoegen appartement binnen bestaande bebouwing, Oranjelaan 7A, 3843 AA Harderwijk, 13 december 2023
  • Uitbreiding bedrijfsruimte, Daltonstraat 37, 3846 BX Harderwijk,11 december 2023
Verlening omgevingsvergunning
  • Bouwen, Keizerstraat 38, 3841 AD Harderwijk, 15 december 2023
  • Bouwen, HDW00A5527 Bellstraat Wattstraat Harderwijk, braillestraat Harderwijk, 15 december 2023
  • Bouwen, Vlierburgweg 16, 3848 CZ Harderwijk, 13 december 2023
  • Bouwen, Duivenkamp 2, 3848 AW Harderwijk, 13 december 2023
  • Bouwen, Walstein 36, 3848 AR Harderwijk, 11 december 2023
  • Bouwen, Operadreef 2, 3845 GP Harderwijk, 11 december 2023
  • Vervangen bijgebouwen, Grevenhofsweg 5, 3849 NB Hierden, 11 december 2023
Milieumeldingen
  • Het slopen van een kantoor en bedrijfsgebouw aan Zandlaan 11 te Harderwijk, 14 december 2023
Overig
  • Gemeente Harderwijk – verkoop percelen grond, gelegen nabij Prins Mauritslaan/Deventerweg, Waterstadboulevard/ Robbenzand, Waterstadboulevard/Havendam en Korenbloemdreef/Dotterbloempad te Harderwijk, aan Liander N.V., 14 december 2023
  • Toestemming voor het gebruik van een standplaatsvergunning aan winkelcentrum Drielanden te Harderwijk, 14 december 2023
  • Mandaatbesluit Subsidieregeling energiebesparende isolatiemaatregelen gemeente Harderwijk 2023, 13 december 2023
  • Beleidsregel voor de toepassing van de Wet Bibob gemeente Harderwijk 2024, 11 december 2023