Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 49 - 6 december 2023

Met deze week: Minister De Jonge over voortgang woningbouw: 'Harderwijk is bouwlustig en heeft de vaart erin', aanvullende regels voor bomenkap inwoners en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Minister De Jonge over voortgang woningbouw: 'Harderwijk is bouwlustig en heeft de vaart erin'

Afgelopen maandag bracht demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een bliksembezoek aan de woningbouwlocaties Harderweide en Waterfront. Het werkbezoek stond in het teken van de regionale woondeal Noord-Veluwe met speciale aandacht voor de Harderwijkse ambitie om de bouw van meer woningen te versnellen.

Regionale woondeal Noord-Veluwe
In de regionale woondeal Noord-Veluwe zijn afspraken gemaakt om gezamenlijk het woningtekort aan te pakken. Ook staat hierin hoeveel woningen er in de regio gebouwd worden tot en met 2030. De gemeente Harderwijk heeft voor de periode 2022 tot en met 2030 afgesproken om ruim 5.500 woningen te bouwen waarvan ruim 3.000 in de sleutelprojecten Nieuw Weiburg, Waterfront en Harderweide.

In gesprek over belangrijke uitdagingen
Tijdens het werkbezoek gingen we met de minister in gesprek over de verschillende uitdagingen waar Harderwijk nog voor staat. We hebben onze successen, maar ook zorgen en uitdagingen gedeeld. Zoals de bereikbaarheid van Harderwijk over weg (A28) en spoor (intercitystation), capaciteit op het energienetwerk, stikstofruimte en de woningbouwopgave. Minister De Jonge: “Ik ben onder de indruk. Voor een stad met de omvang van Harderwijk zijn er grote ambities. Het is mooi om te zien dat hier de kansen worden gezien en gepakt, Harderwijk is duidelijk bouwlustig. Het aantal woningen dat in Harderwijk wordt gerealiseerd is indrukwekkend. Gelukkig gaat dat niet ten koste van de betaalbaarheid en leefbaarheid. Tegelijkertijd hoor ik ook dat de woningbouwopgave verder reikt dan bouwen alleen en het is goed om al die signalen mee te krijgen.”

Ontmoeting met bewoners
Na de inhoudelijke gesprekken met experts over de woningbouwsituatie in zowel Harderweide als het Waterfront, vertrok de minister met zijn gezelschap per sloep naar Vanneau Café. In dit net geopende koffiehuis aan de Jantje Boonenstraat in het Waterfront sprak hij uitgebreid met een aantal kersverse inwoners van de wijk. Zij deelden hun eerste woonervaringen met hem, voordat hij weer vertrok naar zijn volgende afspraak.

Op koers dankzij gezonde ambities en goede samenwerking
“We hebben minister De Jonge laten zien dat in Harderwijk de woningbouw niet stil ligt. Ondanks de huidige economische en politieke situatie, de stikstofregels, stijgende bouwkosten, vraagstukken rond mobiliteit/bereikbaarheid en de problemen van een overbelast stroomnet, zijn we trots dat we goed op koers liggen om onze woningbouwdoelstellingen te halen”, aldus wethouder Edwin Enklaar (Wonen). Dat succes is mede te danken aan de goede samenwerking tussen rijk, provincie, gemeenten, wooncorporaties en marktpartijen. En aan een gezonde dosis ambitie die kenmerkend is voor de gemeente op het gebied van wonen. Enklaar: “In Harderwijk kijken we vooral naar hoe het wel kan. Dat betekent dat we soms kiezen voor ongebaande paden, met alle uitdagingen die daarbij horen. Niet altijd makkelijk, maar zoals ook de minister zag: wél met resultaat.”

Woningen voor starters en mensen met een middeninkomen
Mede dankzij de financiële bijdrage van het Rijk uit de subsidie Woningbouwimpuls (WBI) worden in de 3e fase van het Waterfront circa 1.000 woningen gebouwd. 70% daarvan in de betaalbare categorieën. De woningen zijn duurzaam en volledig aardgasvrij. Het eerste deelgebied hiervan is al opgeleverd. We bouwen niet alleen betaalbaar, maar ook duurzaam. Een duurzame woning betekent een lage energierekening. Zo sturen we op de totale woonlasten: hypotheek/huur en energierekening. In het project Harderweide komen straks circa 860 woningen, waarvan minimaal 68% van de woningen in de betaalbare categorieën worden gerealiseerd. Ongeveer 195 woningen worden in de categorie sociale huur gerealiseerd. Ook in deze wijk is volop ruimte voor duurzame ontwikkelingen. 

werkbezoek Hugo de Jonge

Vervoersverbod in verband met vogelgriep

In Putten is vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf. Binnen het 10-kilometergebied rondom het bedrijf geldt een vervoersverbod. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws

Raadsinformatie
De Commissie Stad & Omgeving vergadert op donderdag 14 december vanaf 19.30 uur in het Huis van de Stad. U bent van harte welkom. Op de agenda staan onder andere Aanvulling fonds Toekomstbestendig Wonen Lening en Bezwaar tegen voorkeursrechten in Nieuw Weiburg. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

De fracties van PvdA en GroenLinks hebben het college schriftelijke vragen gesteld over Keervoorziening station Harderwijk. Raadsvragen en antwoorden zijn te vinden op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Tijdelijke coronapriklocatie bij ziekenhuis St Jansdal
GGD Noord- en Oost-Gelderland organiseert van 18 tot en met 22 december een tour door de regio voor het laten zetten van de coronaprik. Inwoners die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, kunnen een coronaprik halen. Dit kan zowel op afspraak als via vrije inloop op maandag 18 en dinsdag 19 december bij Ziekenhuis St Jansdal, Wethouder Jansenlaan 90 in Harderwijk.

Voor wie is deze coronaprik bedoeld?
Deze prikronde is voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona. Dit zijn mensen ouder dan 60 jaar, volwassenen (18-59 jaar) die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik, zwangeren, zorgmedewerkers, mensen uit medisch hoog risicogroepen en mensen die vanwege een kwetsbaar gezinslid in aanmerking komen. Met de coronaprik brengt u de bescherming tegen corona weer op peil. Daarmee wordt ziekenhuisopname of overlijden zoveel mogelijk voorkomen. Er wordt geprikt met het meest actueel beschikbare vaccin van Pfizer/BioNTech dat is aangepast op nu circulerende coronavarianten.

Priklocaties sluiten na 22 december
Na 22 december is de coronaprik alleen nog beschikbaar voor zwangere vrouwen en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen.

Wilt u een afspraak maken?
Maak uw afspraak via www.planjeprik.nl met uw DigiD of telefonisch via 0800 70 70 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur). U kunt ook zonder afspraak terecht tijdens de regiotour. Houd dan rekening met eventuele wachttijd.

Wilt u meer weten?
Kijk voor meer informatie over de coronaprik en een overzicht van alle priklocaties op www.ggdnog.nl/vaccinatie-corona.

Denkt u mee over parkeren in Harderwijk en Hierden?

Van 27 november tot en met 23 december kunt u uw mening te geven over parkeren in Harderwijk en Hierden. Dat kan via een online vragenlijst, maar ook bij een inloopbijeenkomst. De uitkomsten daarvan gebruiken wij voor het maken van een parkeervisie.

Wat staat er in een parkeervisie?
Een parkeervisie is een rapport waarin staat hoe we in de toekomst omgaan met parkeren in Harderwijk. De gemeente wil het auto- en fietsparkeren in Harderwijk verbeteren. Daarbij zijn veel aspecten belangrijk. We willen dat de stad leefbaar en bereikbaar blijft, en zich duurzaam kan ontwikkelen. Als inwoners meedenken over parkeren, maken we een betere parkeervisie. We weten als gemeente dan meer over de ideeën en gevoelens die bij de inwoners leven.

U bent welkom op de inloopbijeenkomst
Het is niet nodig om u vooraf aan te melden.
U bent van harte welkom op:

Datum: dinsdag 12 december
Tijd: 16.00 uur
Locatie: Raadzaal Huis van de Stad

Of vul de vragenlijst in
De vragenlijst kunt u vinden via www.harderwijk.nl/vragenlijst-parkeervisie.

Gemeente Harderwijk is klaar voor de winter

De winter staat weer voor de deur. Dat betekent ook dit jaar weer de nodige risico’s voor het verkeer. De eerste strooiactie is alweer een feit. De medewerkers van het Stadsbedrijf strooien sinds vorige week om de wegen en fietspaden berijdbaar te houden.

Zout op wegen binnen de gemeente
Het Stadsbedrijf is wegbeheerder voor alle wegen binnen de gemeente, behalve de provinciale wegen (N302, N303, N796) en de autosnelweg A28. Hiervoor zijn de provincie en Rijkswaterstaat verantwoordelijk. Als de Harderwijkse wegen glad zijn, strooit het Stadsbedrijf wegenzout. Dit gebeurt volgens een vast patroon op de hoofdverkeerswegen, de wijkontsluitingswegen en de hoofdfietspaden. Als we moeten strooien, zorgen we ervoor dat ‘s morgens tegen half acht alle routes één keer zijn gestrooid.

Wegen buiten de hoofdroutes
In totaal strooien we op zo'n 320 kilometer aan wegen en fietspaden. Het strooien duurt 2,5 tot 3 uur. Bij aanhoudende gladheid rijden we de route nog een keer. Op wegen buiten de hoofdroutes strooien we niet. Dit doen we alleen bij ernstige gladheid, omdat de tienduizenden kilo’s zout erg schadelijk zijn voor het milieu. Bij een dik pak sneeuw gaan we wel de wijken in om sneeuw weg te schuiven op plaatsen waar dat nodig is. Dit doen we nadat we de hoofdroutes hebben gereden.

Kijk voor meer informatie op:
www.harderwijk.nl/gladheid-en-strooien. Of neem contact op met Snel Herstel via 0341 411 333 of [email protected].

Paspoortpiek in Nederland - Vraag nieuwe reisdocumenten op tijd aan

Tien jaar geleden, in 2014, ging de geldigheidsduur van paspoorten voor volwassenen van vijf naar tien jaar. Het gevolg daarvan is vanaf begin 2024 te merken. Heel veel mensen moeten dan hun paspoort of identiteitskaart vernieuwen. Dus wilt u in de kerstvakantie of voorjaarsvakantie reizen? Dan is het verstandig voor de drukte (online) een afspraak te maken om uw reisdocument te vernieuwen.

Plan uw afspraak op tijd
Omdat inwoners zelf bepalen wanneer ze hun paspoort vernieuwen, is de precieze piek lastig te voorspellen. De meeste mensen maken pas een afspraak voor een nieuw paspoort kort voordat ze op vakantie gaan. U kunt uw paspoort eerder vernieuwen dan vlak voor de verloopdatum. Zo voorkomt u dat u het te laat ontvangt. Maak een afspraak via www.harderwijk.nl/afspraak.

Langere levertijd reisdocumenten
Niet alleen bij de gemeentehuizen zorgt de paspoortpiek voor drukte. De organisatie die de reisdocumenten maakt, krijgt ook te maken met grote drukte. Het is vooraf niet te voorspellen, maar het kan zorgen voor langere levertijden van de reisdocumenten.

Extra openingstijden en meer personeel
Wij bereiden ons al voor op de paspoortpiek. We zoeken extra personeel, hoewel er weinig mensen beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. En we breiden de openingstijden uit. Zo moet er voldoende ruimte zijn om afspraken te maken voor een nieuw reisdocument. Maar niet iedereen kan op het zelfde populaire moment een afspraak maken. Mogelijk kunt u geen afspraak maken op een tijdstip dat voor u handig is.

Oude elektrische apparaten?

Heeft u van Sinterklaas een nieuwe elektrische tandenborstel, broodrooster of smartphone gekregen? Dan is het tijd om na te denken wat er met het oude apparaat moet gebeuren. Oude apparaten zijn nog waardevol! Lever uw oude elektrische apparaten daarom gescheiden in bij het milieupark, Daltonstraat 23. Ze horen niet bij het restafval. Elektrische apparaten (en dus alle opnieuw te gebruiken materialen) verdwijnen dan namelijk uit de kringloop. Ook kunnen er schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Kijk voor openingstijden van het milieupark op www.harderwijk.nl/contact.

Aanvullende regels voor bomenkap inwoners

Natuur en groen zijn belangrijk voor onze gezondheid en de biodiversiteit. Ze geven ons schaduw en koelte, zuiveren de lucht en zorgen voor voedsel en schuilplekken voor dieren. Daarom willen we meer natuurlijk groen, en het groen dat we hebben behouden. Niet alleen op gemeentegrond, maar ook in tuinen. We zijn zuinig op onze bomen en moeten een goede reden hebben om een boom te kappen. Zie ook onze animatie op www.harderwijk.nl/bomenkap.

Wilt u toch een boom kappen?
Controleer dan of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Dit wordt onder andere bepaald door uw adres en de omtrek van de boom. Sinds juli 2023 moet u bij de aanvraag ook aangeven waar u in uw tuin gaat herplanten, en met welke boomsoort. Kunt u niet herplanten? Dan moet u vanaf 1 december 2023 een compensatie van €500 per boom betalen. Dit geld gaat naar het gemeentelijke Bomenfonds. We gebruiken dit om op gemeentegrond een nieuwe boom te planten.

Wilt u meer weten?
Kijk voor meer informatie over boomkapvergunning op www.harderwijk.nl/boomkappen

Geldzorgen of schulden?

U bent van harte welkom bij het Financieel Trefpunt in Harderwijk. Hier werken de vrijwilligers van Stimenz, Zorgdat, Humanitas, Plangroep en MEE Samen. Zij helpen u met al uw vragen over geldzaken, schulden of uw administratie.

Maakt u zich zorgen over betalingen?
Loopt u achter met betalingen en maakt u zich zorgen? Ook dan kunt u contact opnemen met het Financieel Trefpunt. Zij denken graag mee en helpen u waar dat kan. Heeft u meer hulp nodig? Dan brengen zij u makkelijk en snel in contact met bijvoorbeeld een maatje. Deze kan u langer en intensiever helpen.

Kijk voor meer informatie op www.zorgdat.nl/financieel-trefpunt.

Openingstijden Financieel Trefpunt
Elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur is er een inloopspreekuur in MFC De Roef, Middelste Wei 2-4 in Harderwijk. Op woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend kunt u een afspraak maken via 0341 43 46 56 of [email protected].

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • Trappenhuis Strandboulevard Oost 14 Harderwijk, 1 december 2023
  • Bijgebouwen Paasloweg 15, 3849RV Hierden, 1 december 2023
  • Wijzigen gevels en kapverhoging Wouterskampen 35, 3849BA Hierden, 30 november 2023
  • Wijzigen van de activiteiten van het bedrijf aan Nobelstraat 3 te Harderwijk, 30 november 2023
  • Verwijderen van asbest uit een woning aan Wilhelminalaan 23 te Harderwijk, 30 november 2023
  • Starten van een "take away" restaurantje aan Markt 19 te Harderwijk, 30 november 2023
  • Plaatsen dakkapel achterzijde woning Oltmansstraat 17, 3842ZW Harderwijk, 30 november 2023
  • Transformatie Strandboulevard West 12, 3841CS Harderwijk, 29 november 2023
  • Plaatsen tijdelijk lokaal CBS Het Baken Vollenhovemeen 29, 3844NC Harderwijk, 29 november 2023
  • Kappen 6 bomen Leuvenumseweg 7, 3847LA Harderwijk, 29 november 2023
  • Erker aan woonhuis bouwen Duivenkamp 2, 3848AW Harderwijk, 28 november 2023
  • Tijdelijke bewoning Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 27 november 2023
  • Kappen 1 boom Leuvenumseweg 83, 3847LA Harderwijk, 27 november 2023
  • Uitbreiding van de begane grond en de verdieping aan Fahrenheitstraat 36 D te Harderwijk, 30 november 2023
Verlening omgevingsvergunningen
  • Grond aanvullen Fokko Kortlanglaan 83, 3845LB Harderwijk, 1 december 2023
  • 95 koopwoningen Waterfront HDW00 E 6687, 29 november 2023
  • Uitbreiden bedrijfspand Kelvinstraat 18, 3846BV Harderwijk, 29 november 2023
  • Bedrijfshal en inrit Prins Mauritslaan 50 Harderwijk, 29 november 2023
  • Brug strandeiland Hoge Brug 10 Harderwijk, 29 november 2023
  • Dakraam Robbenzand 78, 3846JB Harderwijk, 27 november 2023
  • Kunstwerk op voet stelling Hase HDW00 F 2169, 27 november 2023
Verlenging beslistermijnen
  • Uitbreiding woonhuis Lemmerpad 22 Harderwijk, Lemmerpad 22, 3844JJ Harderwijk, 27 november 2023
Verkeersbesluiten
  • Instellen geslotenverklaring voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen Grote Oosterwijck (wegvak Keizerstraat - Havendam), 1 december 2023
Ruimtelijke plannen
  • Gemeente Harderwijk – omgevingsvergunning Buitengebied – Grensweg 1 afwijken bestemmingsplan voor het gebruik van een deel van het perceel Grensweg 1 als minicamping, 28 november 2023

Overig

  • Voorgenomen uitgifte van percelen grond aan de Julianalaan en Margrietlaan in Harderwijk, 1 december 2023
  • • Gemeente Harderwijk – verkoop percelen grond, Mandenmakerstraat/Spoorpad en Braillestraat te Harderwijk en Duinweg/Reigershofweg te Hierden aan Liander N.V., 30 november 2023
  • Intrekken GR ODNV en aangaan gemeenschappelijke regeling ODVeluwe, 30 november 2023
  • Nadere regels bomenkap Harderwijk, 30 november 2023
  • Algemene verordening Harderwijk, 28 november 2023
  • Algemene plaatselijke verordening Harderwijk, 28 november 2023
  • Verordening Fysieke Leefomgeving Harderwijk, 28 november 2023
  • Raadsbesluit Fysieke Leefomgeving en Algemene Verordening Harderwijk, 28 november 2023