Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 47

Met deze week: Priklocatie bij Dolfinarium weer open, gratis ophalen snoeihout, takken en blad op 30 november en 1 december en de aangevraagde en verleende vergunningen.


 

Abel krijgt Jeugdlintje

Abel (20 jaar) heeft het Jeugdlintje 2021 gewonnen. Hij werd door meerdere mensen voorgedragen omdat hij op verschillende terreinen actief is als vrijwilliger. Zo tolkt en vertaalt hij voor mensen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Ook is hij lid van de bewonersraad van het asielzoekerscentrum.
 
De jury koos hem uit de aanmeldingen omdat hij zorgt voor verbinding tussen nieuwkomers en inwoners van Harderwijk en Hierden. Hij werd zaterdag, tijdens de dag van de Rechten van het Kind, compleet verrast door deze blijk van waardering. Kinderburgemeester Lana al Hussein en burgmeester Harm-Jan van Schaik hadden hem naar een bijeenkomst gelokt met de vraag of hij zou kunnen vertalen. Daar aangekomen bleek hij zelf in het zonnetje te staan.
 
Abel foto gemeente Harderwijk 

Samen maken we keuzes

Harderwijk werkt aan de omgevingsvisie en een omgevingsplan. In de omgevingsvisie beschrijven we hoe de gemeente er in de toekomst uit gaat zien. Het omgevingsplan beschrijft welke ontwikkelingen waar mogelijk zijn en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen. Samen met u maken we daarin keuzes. We leggen daarom graag een aantal prikkelende  stellingen aan u voor op harderwijk.nl/omgevingsvisie. De uitkomsten gebruiken we bij het opstellen van de visie en het plan. 

Priklocatie bij Dolfinarium weer open

Sinds dinsdag 23 november gebruikt de GGD het Dolfinarium weer als priklocatie met vrije inloop voor de eerste en tweede prikken. Openingstijden zijn op maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 19.30 uur. Het adres is Strekdam 51.
 
Let erop dat er 3 weken (21 dagen) tussen de eerste en tweede prik zitten. Bent u gevaccineerd met Moderna? Dan moet er 4 weken (28 dagen) tussen zitten. 
 
Boosterprikken gaan alleen op afspraak. Een afspraak maken kan via deze site: coronatest.nl/ik-wil-me-laten-vaccineren/online-een-afspraak-maken. Neem uw ID-bewijs en een mondkapje mee. De GGD is telefonisch te bereiken via 088 - 443 30 00 (algemeen) 088 443 33 55 (corona) of per mail via [email protected] (algemeen) of [email protected] (corona). 

Meld nog snel een vrijwilliger aan

De aanmeldingstermijn voor de Piet Dijkstra Prijs loopt bijna af. Kent u iemand die zich vrijwillig en zonder eigenbelang inzet voor de Harderwijkse samenleving? Dan kunt u deze persoon voordragen voor de Piet Dijkstra Prijs via harderwijk.nl/pietdijkstraprijs. Dat kan tot en met 26 november.
 
De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van de gemeente Harderwijk, die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners. Gemeente Harderwijk is voor dit jaar weer op zoek naar kandidaten die hiervoor in aanmerking komen. De prijs voor goed burgerschap wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2022. Vorig keer won mevrouw Riek Wuestman-Enderink. 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 2 december vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Nota bestaanszekerheid en schulddienstverlening en Recreatiezoneringsplan Veluwe. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. De vergadering is online te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie PvdA en D66 hebben het college schriftelijke vragen gesteld over de Kostendelersnorm. De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over aandeel jeugdzorg. De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over schuldhulpverlening. De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over brandbrief jeugdzorg. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Laat u helpen door een energiecoach

Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw woning, maar weet u niet waar u moet beginnen? Of wilt u iemand laten meekijken met de offertes of subsidiemogelijkheden bijvoorbeeld? Een energiecoach denkt graag met u mee! Vraag gratis een gesprek aan via: veluweduurzaam.nl/energiecoach

Starterslening Harderwijk voor de eerste aankoop van een woning

Mensen die voor het eerst een woning kopen kunnen gebruik maken van een starterslening. Daarmee wordt het verschil overbrugd tussen het aankoopbedrag voor de gewenste woning en het maximaal verkrijgbare hypotheekbedrag. De lening is een middel om de kansen voor starters op de woningmarkt te vergroten.
 
De maximale koopprijs (inclusief meerwerk of verbeterkosten) bedraagt 290.000 euro. Er is geen sprake van een  maximale leeftijdsgrens. Het maakt niet uit of het om een bestaande woning of een nieuwbouwwoning gaat met  of zonder energielabel. De maximale lening bedraagt  35.000 euro. Meer informatie en het aanvraagformulier is te vinden op: harderwijk.nl/wonen-en-verhuizen/starterslening

Senioren kunnen ervaring opdoen met reizen per openbaar vervoer

Dinsdag 30 november kunt u in Harderwijk een proefrit maken in het openbaar vervoer.  Aanmelden kan via ervaarhetov.nl/proefreis of door te bellen met de OV-ambassadeurs: 038 45 40 130. Op de stations krijgt u begeleiding van OV-ambassadeur. Zij leggen uit hoe u kunt in- en uitchecken met uw OV-chipkaart bij verschillende vervoerders en hoe de kaartautomaat werkt. Ook kunt u oefenen met het laden van reissaldo en het ophalen van verschillende producten, zoals een keuzedag en meereiskorting.
 
Er wordt op eigen kosten gereisd. Neem daarom uw geldige OV-chipkaart mee, of koop tijdens de proefreis uw kaartje. Denkt u eraan dat u tijdens het reizen in het openbaar vervoer een mondkapje moet dragen!  Halverwege het proefreisje wordt een koffiepauze gehouden. Hiervoor geldt dat u een coronatoegangsbewijs + ID-bewijs moet tonen.
 
Meer activiteiten en informatie
Naast inloopspreekuren en proefreizen, organiseren de provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland ook informatiebijeenkomsten. En er is een telefonisch OV-spreekuur. Kijk op ervaarhetov.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. Voor vragen kunt u bellen naar 038 45 40 130 of een e-mail sturen naar: [email protected]

Gratis ophalen snoeihout, takken en blad op 30 november en 1 december
Aanmelden uiterlijk vrijdag 26 november voor 12.00 uur

Dinsdag 30 november of woensdag 1 december kunt u gratis grof tuinafval, zoals snoeihout, takken en blad, laten ophalen. De dag hangt af van uw postcode (zie hieronder). Wilt u gebruik maken van deze service? Meldt dit dan uiterlijk vrijdag 26 november vóór 12.00 uur bij ABL Boomverzorging. Per email: [email protected] (voorkeur) of telefonisch 0318 614 227.
 
Spelregels
  • het tuinafval wordt alleen na uw aanmelding meegenomen
  • geef bij aanmelding  aan of u ook  zakken met bladeren aanbiedt en hoeveel dat er zijn
  • geef bij aanmelding het exacte ophaaladres door 
  • lever alleen goed gebundelde takken en snoeihout aan, bundels mogen niet uit elkaar vallen. Niet gebundelde takken worden niet meegenomen
  • lever bundels van maximaal 1 meter lengte
  • lever in totaal niet meer dan 2m³ aan
  • coniferen, stobben, wortels met kluit of ander afval worden niet meegenomen
  • leg de bundels goed zichtbaar langs de openbare weg, doe dat verkeersveilig en zorg dat de vrachtauto er gemakkelijk bij kan komen
  • vuilniszakken van max. 80 liter met bladeren, mogen onbeperkt per adres worden aangeboden 
  • let op dat er alleen blad in de vuilniszakken zit
  • zet het tuinafval op de ophaaldag voor 7.30 uur op de door u opgegeven locatie
Dit jaar 2021 is het ophalen verdeeld over 2 dagen:
Route dinsdag 30 november - postcodes 3843, 3844, 3845 en 3847
Route woensdag 1 december - postcodes 3841, 3842, 3846, 3848 en 3849 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen rijksmonument Hoogstraat 22, 3841BS Harderwijk, 18 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning uitbreiden woonhuis Metten Gerritskamp 26, 3848CW Harderwijk, 17 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, reclame Bellstraat 9,11 en 13, 3846CR Harderwijk, 17 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden woning Hogeweg 45, 3841KT Harderwijk, 17 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning afdak op dakterras Vondelpark 75, 3842GR Harderwijk, 17 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, carport Zeggemeen 66, 3844RN Harderwijk, 17 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning reclame voorgevel Donkerstraat 5, 3841CA Harderwijk, 17 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, vergroten vlonder Mozartdreef 52, 3845BL Harderwijk, 17 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning uitbreiden woonhuis De Ruyterlaan 25, 3843EB Harderwijk, 17 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning kozijn aanpassen Straussdreef 14, 3845AV Harderwijk, 17 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Kieftweg 3, 3849RS Hierden, 17 november 2021

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, steiger Vissershaven Harderwijk, 19 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 2 bomen Sonnevancklaan 7, 3847LW Harderwijk, 18 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, woning Beekhuizerweg 13a Hierden woensdag 17 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning wijzigen pand Bruggestraat 16, 3841CP Harderwijk, 17 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning verbouwen pand Grote Poortstraat 17, 3841AK Harderwijk, 17 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning (gewijzigd besluit) Overveld 17, 3848BT Harderwijk, 17 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Makkumpad 2, 3844JK Harderwijk, 15 november 2021 

Voornemen tot verlenen vergunning

  • Ontwerpbesluit op omgevingsvergunning, paardenbak Ruimelsweg 7, 3849BJ Hierden, 15 november 2021

Verlenging beslistermijn

  • Verlenging beslistermijn voor plaatsen schutting Lageweg 29, Lageweg 29, 3849PD Hierden, 16 november 2021

Milieumeldingen

  • Melding voor gelijkwaardigheid opslag ademluchtcilinder aan Maltezerlaan 1 te Harderwijk, 18 november 2021
  • Melding voor het slopen van HSB-schuur aan Tonnenbergerhout 1 te Harderwijk, 18 november 2021
  • Melding voor het slopen van een horeca- en woongelegenheid aan Vijhestraat 34 te Harderwijk, 18 november 2021
  • Melding voor realisatie van een GBES aan Langezand 75 te Harderwijk, 18 november 2021
  • Melding voor het starten van een kleinschalige industrie en kantoor aan Nobelstraat 44 E te Harderwijk, 18 november 2021
  • Melding voor het oprichten van warehouse, inslag-opslag-uitslag aan Celsiusstraat 12 te Harderwijk, 18 november 2021

Verkeersbesluiten

  • Instellen 2 algemene gehandicaptenparkeerplaatsen Havenspoor 1 t/m 89B, 19 november 2021
  • Opheffen gehandicaptenparkeerplaats Dassenbergerhout 21, 18 november 2021

Overig

  • Ontwerp Subsidieregeling waarderingssubsidies 2022 ter inzage, 18 november 2021