Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 41

Met deze week: Help ook mee om de buurt veiliger te maken, laatste deel Vondelpark wordt opgeknapt en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Het vierde kindercollege van Harderwijk gaat van start

In de raadsvergadering van 6 oktober zijn kinderburgemeester Sem van de Glind en kinderwethouder Ivy Nigro geïnstalleerd. Kinderburgemeester Sem kreeg de kinder-ambtsketen om en kinderwethouder Ivy kreeg een speld die zij draagt als kinderwethouder. De kinderburgemeester en de kinderwethouder vormen samen het komende jaar het vierde kindercollege van Harderwijk.

Installatie kindercollege 2022
 
Afscheid Lana en Veerle
Het afgelopen jaar vormden Lana Alhussein en Veerle ter Beek het kindercollege. Zij hebben zich met volle inzet en veel enthousiasme ingezet voor Harderwijk en Hierden. Lana richtte zich vooral op het verbinden van culturen en Veerle op het verbinden van kinderen met en zonder beperking. Zij dragen na een jaar met mooie ervaringen en herinneringen het stokje over aan het nieuwe kindercollege.
 
Het kindercollege geeft kinderen een stem
Het doel van het kindercollege is om kinderen meer te leren over politiek en het werk van de gemeente. Kinderen weten vaak wel wat een burgemeester en wethouder is, maar wat deze doen, is onbekend. Door het instellen van het kindercollege wil de gemeente politiek ook voor kinderen leuk en toegankelijk maken. Kinderen uit Harderwijk en Hierden kunnen vragen stellen en ideeën voorstellen aan het kindercollege via Instagram www.instagram.com/kindercollegeharderwijk en [email protected].
 
Het kindercollege is een onderdeel van ‘Harderwijk zijn wij samen’. Onder deze titel werkt de gemeente Harderwijk met haar inwoners samen aan een prettige samenleving in Harderwijk en Hierden. 

Meld u nu aan voor de overleggroep wonen in Nieuw Weiburg en praat mee

Bent u op zoek naar een woning in Harderwijk? En wilt u graag in een nieuwe woonwijk in de omgeving van het station wonen? Dan zijn wij op zoek naar u!
 
We zijn nieuwsgierig naar jouw (woon)wensen
Daarom richten we een adviesgroep Nieuw Weiburg op. In deze groep gaan we het hebben over de soorten woningen,  de vervoersbehoefte, mogelijke voorzieningen en de invulling van de publieke ruimte. Enthousiast geworden? Geef u dan voor woensdag 26 oktober op voor de overleggroep via [email protected]. Deelname aan de overleggroep geeft geen rechten op toewijzing van een woning.
 
Harderwijk kijkt vooruit
Het voormalig industriële bedrijventerrein in het stadsdeel Weiburg groeit de komende jaren naar een nieuw, levendig stadsdeel. Onder de projectnaam Nieuw Weiburg Harderwijk verandert dit gebied in een gevarieerde leefomgeving. Kijk voor meer informatie over het project op www.harderwijk.nl/weiburg

Help ook mee om de buurt veiliger te maken

Word Burgernetdeelnemer
Burgernet is bij veel mensen bekend vanwege de inzet bij vermissingen. Maar wist u dat Burgernet ook de pakkans na een inbraak of beroving groter maakt? Deelnemers aan Burgernet werken samen met de gemeente en politie aan de veiligheid van de buurt. Hoe meer mensen meedoen, hoe sneller een persoon of voertuig wordt gevonden. En wist u dat de Burgernetapp ook de Amber Alerts verspreidt? Als deelnemer helpt u dus ook mee om vermiste kinderen in levensgevaar te vinden.
 
Iets gezien? Meld het gemakkelijk bij de politie
Als Burgernetdeelnemer krijgt u een actiebericht wanneer er iets gebeurt in uw omgeving. Daarin krijgt u de vraag om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan belt u rechtstreeks met de meldkamer. Dat doet u via het gratis Burgernetnummer 0800 00 11 of in de app via de "Bel met de politie" knop.
 
Wilt u meer weten of meedoen?
Kijk op www.burgernet.nl voor meer informatie of om u aan te melden voor deelname. Dit kunt u ook doen via de app Burgernet. 

Vraag uw energietoeslag aan

Heeft u moeite om de energierekening te betalen en is uw netto inkomen niet hoger dan 120% van de bijstandsnorm? En heeft u nog niet eerder een energietoeslag gekregen? Dan kunt u deze aanvragen via Meerinzicht. Meerinzicht regelt voor uw gemeente de uitbetaling van de energietoeslag. De overheid besloot in juli 2022 om het bedrag van de energietoeslag te verhogen van € 800 naar € 1.300. 

Wanneer heeft u recht op de energietoeslag?

U heeft recht op de energietoeslag van € 1.300 als:
  • u ouder bent dan 21 jaar, en
  • hoofdbewoner van uw woning bent, en
  • uw netto inkomen niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm.
Hoe vraagt u de energietoeslag 2022 aan?
Inwoners van de gemeente Harderwijk kunnen de energietoeslag tot en met 30 juni 2023 aanvragen bij Meerinzicht, via www.meerinzicht.nl/energie. U leest daar ook of u met uw inkomen recht heeft op de energietoeslag.
 
Bent u student? De landelijke aanpak voor studenten is nog niet bekend. We wachten dit eerst af. U kunt de energietoeslag dus nog niet aanvragen. Zodra er meer bekend is, kunt u dit lezen op de website van Meerinzicht.
 
Heeft u de toeslag al eerder aangevraagd?
Had u eerder al recht op € 800 aan energietoeslag en heeft u dit gekregen? Dan ontvangt u de verhoging van € 500 uiterlijk op 1 december 2022. U krijgt een brief hierover. Het bedrag wordt vanzelf bijgeschreven op uw rekening. Bent u in de tussentijd verhuisd? Dan krijgt u dit bedrag van de gemeente waar u de € 800 van heeft ontvangen.
 
Is uw aanvraag nog in behandeling? Dan ontvangt u, bij goedkeuring van uw aanvraag, het bedrag van € 1300 in één keer. U krijgt hierover een brief.
 
Heeft u vragen over de energietoeslag?
Neem bij vragen contact op met Meerinzicht via tel. 0341 411 911.
 
Pas op voor nepberichten en -telefoontjes over energietoeslag

U kunt alleen een energietoeslag ontvangen via Meerinzicht. Ga niet in op e-mails, sms'jes of telefoontjes van mensen die uw gegevens vragen voor een energietoeslag. Dit zijn oplichters die uw gegevens voor andere zaken willen gebruiken.

Nieuw telefoonnummer Spoedpost

Heeft u acute huisartsenzorg nodig in de avond/nacht of in het weekend? Dan kunt u bellen met de Spoedpost (regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde). Het telefoonnummer van de Spoedpost is sinds kort veranderd. Het nieuwe telefoonnummer is 085 773 73 71. 

Een vluchtplan kan uw leven redden!

Doe de gratis online vluchttest (vluchtplan)
Bij brand heeft u 3 minuten om uw huis veilig te verlaten. Het is van levensbelang dat u weet hoe u snel en veilig uit uw huis komt. Heeft u al nagedacht over hoe uw vluchtplan eruitziet?
 
Zo maakt u een vluchtplan
Bij het maken van een vluchtplan bekijkt u mogelijke vluchtroutes in huis. Welke route is snel en veilig? Liggen er spullen in de weg? Waar ligt de sleutel van de buitendeur? Waar ontmoet u uw huisgenoten als u eenmaal buiten bent? Wie zorgt ervoor dat kinderen en huisdieren in veiligheid worden gebracht? Als u de antwoorden weet, bespreekt u het plan met uw huisgenoten. Oefen ook samen de vluchtroute. Zo zorgt u ervoor dat iedereen weet wat te doen in geval van brand. Iedereen kan dan veilig en zo snel mogelijk naar buiten.
 
Test uw vluchtroute met de gratis online vluchttest
Hoe snel kunt u bij brand uw huis verlaten? Test het gratis testjevluchtplan.nl (app mobiele apparaten). Beantwoord de vragen, oefen uw vluchtroute en binnen enkele minuten ontdekt u of u op tijd uw huis uit kunt zijn. 

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op woensdag 19 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat de bespreking van de begroting per programma. De commissie Beleid Algemeen vergadert ook op donderdag 20 oktober vanaf 21.15 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere informatie Wet Open Overheid (WOO). Voorafgaand aan deze commissievergadering is er van 19.00 – 21.00 uur een informatiebijeenkomst over de Binnenstadsvisie Harderwijk 2030 in het oude Stadhuis. U bent van harte welkom. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over renovatie van de Scheepssingel. De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Kranenburg Noord. De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over spitstreinen. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Tegelactie Stadsdennen

Kom op 15 oktober naar de tegelactie van de Gemeente Harderwijk en ruil uw tuintegels in voor een gratis tuinplant.
 
Minder tegels en meer plantjes zorgen voor meer bijen en vlinders in uw tuin. Bovendien trekt regenwater beter de grond in na een regenbui en blijft het op warme dagen koeler. Doe daarom mee met deze tegelactie en lever je tuintegels in! Meer informatie over de actie is te lezen op: www.veluweduurzaam.nl/tegeltactie.
 
Deze actie vindt plaats vanuit het NK Tegelwippen en is een samenwerking van Wijkplatform Stadsdennen, GroeienBloei Harderwijk, Stichting Steenbreek, Waterschap Vallei en Veluwe, Veluwe Duurzaam en Gemeente Harderwijk. 

Laatste deel Vondelpark wordt opgeknapt

Binnenkort gaan wij het deel van het Vondelpark opknappen wat tussen het Albert Verweyplein en de Hoofdweg, grenzend aan de Constantijn Huygenslaan, Valeriuslaan en Brederolaan ligt.
 
Inloopmiddag donderdag 20 oktober
De gemeente organiseert een inloopmiddag op donderdag 20 oktober, tussen 16.00 - 19.00 uur in wijkontmoetingscentrum de Aanleg, Albert Verweyplein 29. Direct aanwonenden van dit deel van het Vondelpark hebben hiervoor per brief een uitnodiging ontvangen. Wilt u ook meedenken over het Vondelpark dan bent u van harte welkom.
 
Er is nog geen ontwerp gemaakt
Graag horen we eerst wat u vindt. Zelf hebben we ook wensen voor het park, daar kunnen we u tijdens de inloopmiddag meer over vertellen. Begin volgend jaar verwerken we de keuzes in een ontwerp. 

Online college medische geschiedenis

Studentdocent Yoshi neemt u tijdens zijn online collegereeks ”Medische geschiedenis” graag mee door de tijd in de wereld van de geneeskunde. U komt alles te weten over ziekten van vroeger en nu: van scheurbuik tot aan moeraskoorts en van de Spaanse griep tot toekomstige ziekten. Deze seniorencolleges zijn op dinsdag 25 oktober en 1, 8 en 15 november van 15.00 – 16.00 uur.
 
Aanmelden kan via het inschrijfformulier op www.zorgdat.nl. Deze activiteit wordt aangeboden door de Gemeente Harderwijk, in samenwerking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan en Zorgdat. De seniorencolleges zijn gratis toegankelijk en speciaal voor de inwoners van de gemeente Harderwijk. 

Verzamel bladeren in bladkorven

De komende tijd gaan onze buitendienstmedewerkers en aannemers aan het werk met het opruimen van de herfstbladeren. Met veegwagens en bladblazers gaan ze de strijd aan met het afgevallen blad. Het blad wordt verzameld en naar de composthoop gebracht.
 
Helpt u mee?
Help mee door het blad van de gemeentebomen dat in uw tuin, straat of stoep ligt, te verzamelen. Vanaf week 41 zetten wij hiervoor bladkorven neer in straten met veel en grote bomen. In straten waar geen bladkorven (meer) staan, mag u het blad op een hoop op het gazon vegen of blazen. Een grote hoop blad mag u melden bij Snel Herstel zodat dit blad, in de route, meegenomen kan worden. In het buitengebied van Hierden staan geen bladkorven. Daar mag u het blad in de berm vegen/blazen.
 
Zo gebruikt u de bladkorven
  • In de korven mag alléén bladafval worden gedaan.
  • Het bladafval mag uitsluitend afkomstig zijn van gemeentebomen.
  • In de korven mogen géén takken of  afval zoals lege flessen en vuilniszakken worden gedeponeerd. Bij verkeerd gebruik wordt de korf verwijderd en niet teruggeplaatst.
  • Laat de korven op de oorspronkelijke locatie staan zodat de bladzuigcombinatie erbij kan.
  • Verplaatste korven worden niet geleegd
  • De wijkbeheerder houdt in de gaten wanneer een bladkorf geleegd moet worden.
  • Zodra de meeste bladeren gevallen zijn, worden de bladkorven weer verwijderd.
Wat doet u met uw eigen tuinafval?
Uw eigen tuinafval hoort niet thuis in de bladkorven. Gooi uw tuinafval in de gft container. Tak- en snoeihout halen wij 6 keer per jaar op, bekijk hiervoor de afvalwijzer. U kunt ook zelf uw tuinafval bij het Milieupark brengen.
 
Meer informatie?
Kijk op harderwijk.nl/bladkorven of bel Snel Herstel: 0341 411 333. Mailen kan ook: [email protected]

Evaluatie campagnes brandveiligheid

Helpt u mee?
In 2020, 2021 en 2022 zijn er in Harderwijk verschillende campagnes geweest om mensen bewust te maken over brandveiligheid. Wij zijn benieuwd of u deze campagnes gezien of gehoord heeft en wat u van deze activiteiten vond. Helpt u ons? De enquête duurt circa 5 minuten en deelname is anoniem. U vindt de enquête via www.harderwijk.nl/nieuws.

Vindt u Harderwijk een zorgzame stad en Hierden een zorgzaam dorp?

Wij willen graag weten hoe Hierdenaren en Harderwijkers denken over sociale onderwerpen. Bijvoorbeeld: Helpen mensen in Hierden elkaar? Kan iedereen meedoen in Harderwijk? En weet u waar u naartoe kunt met problemen? Over dit soort vragen willen medewerkers van de gemeente met u in gesprek.
 
Waarom dit gesprek?
Harderwijk wil een gemeente zijn waar zorgen voor jezelf en elkaar heel normaal is. Waar iedereen mee kan doen en gezond en veilig kan leven en wonen. En waar de gemeente er voor u is als u echt hulp nodig hebt. Nu en óók in de toekomst als het allemaal wat zuiniger moet.
 
Daarom gaan wij graag in gesprek met iedereen die hier een rol in speelt. We vragen het aan organisaties die mensen ondersteunen. En we vragen het aan de mensen uit Harderwijk en Hierden zelf. Want ook u hebt ervaring met hulp aan mensen om u heen. En u weet vast ook hoe u het beste geholpen kunt worden. SAMEN weten we het beter!
 
Waar wij u hopen te ontmoeten
  • De Aanleg, Albert Verweyplein 30 in Harderwijk: donderdag 13 oktober van 19.30 - 21.30 uur (vrije inloop)
  • Winkelcentrum Stadsdennen, Verweyplein Harderwijk: zaterdag 15 oktober van 11.00 tot 14.00 uur
  • Dorpshuis Hierden, Dorpsweg 9 in Hierden: dinsdag 18 oktober van 19.30 - 21.30 uur
  • Seniorenflat de 7 Akkers, Guido Gezellelaan 1 in Harderwijk: woensdag 19 oktober van 10.00 - 11.00 uur (vrije inloop)
  • Sportaccommodatie Zwart Wit 63, Parkweg 6 in Harderwijk: in het clubgebouw en langs de lijn op zaterdag 22 oktober van 9.30 - 11.30 uur.
  • Seniorenflat de 7 Akkers, Guido Gezellelaan 1 in Harderwijk: donderdag 27 oktober van 19.30 - 21.30 uur (vrije inloop)
  • RSG Slingerbos Harderwijk: donderdag 3 november tussen 13.00 en 15.00 uur voor leerlingen van het RSG 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, verlenging gebruik als test en vaccinatielocatie Zuiderbreedte 8, 3845MC Harderwijk, 7 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning woning Langezand 95, 3846JE Harderwijk, 6 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 11 bomen Engelserf 35, 3843BD Harderwijk, 6 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning mantelzorgunit in strijd regels ro Ooster Mheenweg 13B, 3849PA Hierden, 6 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, aanvraag winterwonen Boslaan 2-34, 3847LT Harderwijk, 5 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, aanvraag zonnepanelen Stationslaan 103, 3844GC Harderwijk, 5 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitrit aanleggen Westrak 2, 3844LA Harderwijk, 4 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, gevelreclame Westeinde 23, 3844DD Harderwijk, 3 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, opvang vluchtelingen Oekraine op Sonnevancklaan 2A, 3847LC Harderwijk, 3 oktober 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, aanpassen pand Donkerstraat 47-49, Kerkstraat 25 Harderwijk,  10 oktober 2022
  • Verlenging beslistermijn voor berging/opslag Brouwersbosweg 18 Hierden, Brouwersbosweg 18, 3849NG Hierden, 7 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, uitbreiden bedrijfspand Nobelstraat 3, 3846CE Harderwijk, 7 oktober 2022
  • Verleende exploitatievergunning aan De Roef (MFC Harderwijk) aan Middelste Wei 2-4 te Harderwijk, 6 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, winterwonen Boslaan 2-13, 3847LT Harderwijk, 5 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom Parallelweg 26 145, 3849MN Hierden, 5 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, tiny house Parallelweg 26-6, 3849MN Hierden, 3 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, ventilatieschacht Vuldersbrink 5, 3841AS Harderwijk, 3 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, ontheffing gebruik Prins Mauritslaan 45A, 3843AJ Harderwijk, 3 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 3 bomen Reigershofweg 4A, 3849RT Hierden, 3 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 2 bomen Parallelweg 26 212, 3849MN Hierden, 3 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom Korhoenlaan 1 91, 3847LL Harderwijk, 3 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 6 bomen Schaapskamp 5, 3849PS Hierden, 3 oktober 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Alberdingk Thijmlaan 120 te Harderwijk, 6 oktober 2022