Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 39

Met deze week: Week tegen Eenzaamheid, Kinderburgemeester Lana geeft (eet)culturen een gezicht en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 


Week tegen Eenzaamheid van 29 september t/m 6 oktober

Vanaf donderdag start de Week tegen Eenzaamheid in Nederland. Ook in Harderwijk en Hierden geven wij hier aandacht aan, onder het motto ‘Eerlijk over Eenzaamheid’. Vaak schamen eenzame mensen zich voor hun situatie. Maar iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Dus waarom praten we daar niet eerlijk over? Samen met andere organisaties willen we het taboe over eenzaamheid onder de aandacht brengen.
Iedereen wil zich graag goed voelen: actief, gewaardeerd en verbonden met anderen. En dat gunnen we een ander ook. Toch gaat het weleens mis. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken. Maar hoe pakt u dat aan?

Let op speciale momenten
Als u erop let, ziet u duidelijke momenten waarop iemand zich eenzaam kan voelen. Bijvoorbeeld als een geliefde komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat. Ook als mensen minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer. Ook op feestdagen en tijdens de zomerperiode kan iemand zich bijzonder alleen voelen.

Spreek iemand aan
Kent u een familielid, vriend of buurtgenoot die op zo’n moeilijk punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek degene aan en vraag hoe het ermee gaat (op deze dag). Begin dan niet over eenzaamheid, want dat is een moeilijk onderwerp om over te praten. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje en maak daarbij een praatje.

Bedenk een activiteit
Ook iets met de ander doén, helpt tegen eenzaamheid. Bedenk samen een activiteit voor de komende tijd. Wat zou uw buur of familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Bekijk eens wat er in de buurt gedaan en georganiseerd wordt. Maak een rondje, pak foldertjes mee of zoek online naar leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een wandelclub, eetgroep, leeskring of knutselclub. Of misschien het buurthuis, de bibliotheek of het wijkontmoetingscentrum. Hebben jullie een geschikte activiteit gevonden? Misschien kunt u de eerste keer meegaan, dat is wel zo gezellig! 

Gratis ophalen snoeiafval

Op dinsdag 4 of woensdag 5 oktober kunt u gratis grof tuinafval laten ophalen. Het gaat om tuinafval dat niet (meer) in uw container past, zoals snoeihout, takken en blad.

Ophaaldag per postcode
Dit jaar is het ophalen verdeeld over 2 dagen.

De ophaaldag hangt af van uw postcode:
Dinsdag 4 oktober:  3843, 3844, 3845 en 3847
Woensdag 5 oktober: 3841, 3842, 3846, 3848 en 3849

Meld u aan
Wilt u gebruik maken van deze service? Meld dit dan uiterlijk vrijdag 30 september vóór 12.00 uur bij ABL Boomverzorging. Dit kan per email via [email protected] of telefonisch via (0318) 614 227.

Bekijk de spelregels
Het is belangrijk dat u het snoeiafval op de juiste manier aanbiedt:
  • Het tuinafval wordt alleen na uw aanmelding meegenomen;
  • Geef bij aanmelding aan of u ook zakken met bladeren aanbiedt en hoeveel dat er zijn;
  • Geef bij aanmelding het exacte ophaaladres door;
  • Lever alleen goed gebundelde takken en snoeihout aan, bundels mogen niet uit elkaar vallen. Niet gebundelde takken worden niet meegenomen;
  • Lever bundels in van maximaal 1 meter lengte;
  • Lever in totaal niet meer dan 2m³ aan;
  • Coniferen, stobben, wortels met kluit of ander afval worden niet meegenomen;
  • Leg de bundels goed zichtbaar langs de openbare weg, doe dat verkeersveilig en zorg dat de vrachtauto er gemakkelijk bij kan komen;
  • Vuilniszakken van max. 80 liter met bladeren, mogen onbeperkt per adres worden aangeboden;
  • Let op dat er alleen blad in de vuilniszakken zit;
  • Zet het tuinafval op de ophaaldag vóór 7.30 uur op de door u opgegeven locatie.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 6 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere: Installatie Kindercollege en Debat Verdiepingsslag Buitengebied Harderwijk en Hierden. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Kinderburgemeester Lana geeft (eet)culturen een gezicht

Kinderburgemeester Lana Alhussein volgde in de afgelopen maanden kooklessen. Dit deed ze samen met andere kinderen, op de Brede School Stadsdennen. Tijdens de kooklessen spraken zij ook over eten en eetculturen. Lana wil hiermee de verschillende (eet)culturen in Harderwijk laten zien en bij elkaar brengen. Samen met de andere deelnemers maakte Lana allerlei speciale gerechten. De gesprekken en recepten vindt u op www.harderwijk.nl/kokenmetlana. 

Werkzaamheden Maltezerlaan

De Maltezerlaan is toe aan onderhoud en wordt ingericht als fietsstraat. Ook het bestaande fietspad langs de verkeersweg wordt verbreed. Voor zowel fietsers als automobilisten komt er een omleiding. Dit geven we aan met duidelijke borden. De werkzaamheden starten op maandag 3 oktober en duren tot vrijdag 11 november. 

Beleef de Roef: open huis

Neem een kijkje in het nieuwe gebouw van de Roef! Tijdens het open huis staat er koffie, thee of limonade voor u klaar. U kunt dan meteen kennismaken met veel van de verenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties die in de Roef gevestigd zijn.
 
Datum: zaterdag 1 oktober
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: de Roef, Middelste Wei 2-4
 
Kijk voor meer informatie op www.deroefharderwijk.nl. 

Burgemeester Harm-Jan van Schaik over de Maand van Burgerschap:

‘Als jij groeit, groeien wij allemaal’
Sinds zijn aantreden in 2013 maakt burgemeester Harm-Jan van Schaik zich sterk voor het thema burgerschap. Hoe kunnen inwoners iets voor elkaar betekenen? Hoe stimuleer je het meeleven, meedenken en meedoen in Harderwijk en Hierden? Met de komst van het nieuwe college is daar nog een vierde term bijgekomen: meebouwen. Of zoals Van Schaik zegt: ‘Wat vind je fijn om te doen en waar ben je goed in? Hoe wil jij bijdragen aan deze stad?’

Het interview met de burgemeester is naar aanleiding van de nieuwe Maand van Burgerschap in oktober. Ook dit jaar zijn er allerlei activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een tweedaagse ontmoeting tussen jongeren uit Nederlandse en Duitse Hanzesteden. Maar ook aan verschillende workshops tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor nieuwe inwoners op zaterdag 1 oktober. Bovendien komt er een uitgebreid stadsgesprek tussen een grote groep Harderwijkers en Hierdenaren - uiteraard ook rondom het thema burgerschap. Gevolgd door een nieuwe editie van het altijd spannende Scholierendebat, in de raadzaal van het Huis van de Stad.

Genoeg te doen dus, weet burgemeester Van Schaik. Waarom vindt hij dit onderwerp zo belangrijk?

‘Even vooropgesteld; het is niet alleen míjn onderwerp. Gelukkig hebben heel veel inwoners van Harderwijk en Hierden het gevoel van: die stad is ook van mij, ik ben mede-eigenaar. In 2012 hadden we een eerste Maand van Burgerschap en dat groeide uit in de beweging Harderwijk Zijn Wij Samen. Ik merk dat inwoners steeds meer ruimte ervaren om zelf een bijdrage te leveren. Burgerschap gaat ook uit van eigen kracht; wat kan jij betekenen?’

In actie komen voor mensen in je omgeving kan ook heel in het klein, merkt de burgemeester.

‘Sinds de komst van het asielzoekerscentrum help ik bijvoorbeeld een nieuwkomer die de taal en de cultuur wil leren kennen. Maar ik hoor ook hoe mensen wekelijks de container van hun oudere buurman aan de weg zetten. Of grotere initiatieven. Neem de maaltijdenactie voor ouderen in Hierden, in coronatijd. Of de groep Heel Hierden Haakt, waarbij mensen niet alleen samen hun hobby uitoefenen maar ook eenzaamheid tegengaan.’

Door alle aandacht voor burgerschap ligt het initiatief meer bij inwoners zelf. Voorheen werd bij iets nieuws bijna vanzelfsprekend naar de gemeente gekeken, vertelt de burgemeester.

‘Een gemeente nam bij veel ontwikkelingen het voortouw en zo werd ook naar ons gekeken. Rondom 2012 kreeg je de term ‘terugtredende overheid’. Gemeenten gingen meer nadenken over hun kerntaken. Zo ontstond ook meer ruimte voor initiatieven van inwoners. Uiteraard kunnen we belangrijke initiatieven nog altijd een duwtje in de rug geven – financieel of door iets te faciliteren. Maar de mooie initiatieven komen steeds vaker vanuit de samenleving.’

Als voorbeeld noemt Van Schaik een nieuw evenement als Pop Meets Classic, maar ook de ingrijpende verbouwing van het muzieklokaal in Hierden door muziekvereniging Kunst Na Arbeid.

‘Dat zijn wellicht ideeën waarvan je voorheen zei: dat gaat nóóit lukken. Bovendien snijdt het mes bij burgerschap aan meerdere kanten. Neem het gezamenlijk onderhoud van de buurttuin in de wijk Veldkamp. Dat is samen de openbare ruimte beheren, maar ook lekkere groenten verbouwen, een gezellige ontmoetingsplek creëren en eenzaamheid tegengaan.’

De Maand van Burgerschap begint met de ontmoeting tussen jongeren.

‘Dat is nu al, op donderdag 29 en vrijdag 30 september. Een groep van 35 jongeren uit Hanzesteden in Nederland en Duitsland komt samen in het Oude Stadhuis en bij Cultuurkust. Daar praten ze over de kernbegrippen vrede, vrijheid, verbondenheid en verscheidenheid. Nu we opnieuw met oorlog te maken hebben, leek het ons goed om daarbij stil te staan.’

Het nadenken over die vier kernbegrippen heeft alles met burgerschap te maken, vindt Van Schaik.

‘We vragen jongeren hoe zij die begrippen kunnen toepassen in hun eigen omgeving. Want we leven in een tijd van verruwing. Over en weer merk je spanningen tussen groepen in de samenleving, maar ook richting de overheid. Jongeren kunnen het verschil maken; als nieuwe generatie het goede voorbeeld geven.’

Tijdens de bijeenkomst voor nieuwe inwoners - op 1 oktober - staat die positieve houding ook centraal.

‘Via workshops kunnen nieuwe inwoners de stad leren kennen. Het accent ligt dit jaar veel meer bij: wat kan jíj, waar ben je goed in, hoe wil je bijdragen? In plaats van: wat kunnen we voor jou doen? We merken dat mensen – als ze ergens komen wonen – best iets willen betekenen, maar vaak niet weten hoe. Daar willen we meer oog voor hebben. Als gemeente kunnen we hen ook doorverwijzen naar een plek waar dat talent tot zijn recht komt. Met het idee: als jij groeit, groeien wij allemaal. Ja, dat is de kern van Maand van Burgerschap.’ 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvragen vergunningen

Aanvraag vergunningen
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden sportschool Dorpshuisweg 9B, 3849BL Hierden, 22 september 2022
  • Aanvraag voor een meerjarige evenementenvergunning voor de intocht van Sinterklaas voor 2022, 2023 en 2024 te Harderwijk, 22 september 2022
  • Rectificatie: Aanvraag omgevingsvergunning, winterwonen op Boslaan 2-30, 3847 LT Harderwijk, 22 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, Uitbreiding tranformatorstation Leuvenumseweg 34, 3847LD Harderwijk, 21 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, nieuwbouw bijgebouw Molenweg 29, 3849RL Hierden, 20 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kappen 1 boom Korhoenlaan 191, 3847LL Harderwijk, 19 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, bouwen schuur en overkapping Stakenbergerhout 100, 3845JG Harderwijk, 19 september 2022

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning zonnepanelen Wijtgraaf 3, 3849PM Hierden, 22 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning gevelreclame Hondegatstraat 11, 3841CG Harderwijk, 21 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 3 bomen Wijtgraaf 18, 3849PN Hierden, 21 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning vervangen dakkapel Van Heemskercklaan 95, 3843XP Harderwijk, 21 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, aanvraag doorbraak draagmuur Piet Heinlaan 103, 3843EZ Harderwijk, 21 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 4 bomen en weigeren 3 bomen Parallelweg 26 16, 3849MN Hierden, 19 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom Korhoenlaan 1 58, 3847LL Harderwijk, 19 september 2022

Verkeersbesluiten

  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Tollensstraat 2, 21 september 2022

Ruimtelijke plannen

  • Vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied - Onderstation Leuvenumseweg, 23 september 2022

Overig

  • Ontheffing voor de uitvoering van wegwerkzaamheden aan de N303 tussen Ermelo en Harderwijk, 22 september 2022
  • Beleidsregel aanpak recreatieverblijven in strijd met bestemmingsplan, 19 september 2022