Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 22 - 31 mei 2023

Met deze week: NL-Alert testbericht, ga je op reis? Controleer dan of je paspoort of identiteitskaart nog geldig is! en de aangevraagde en verleende vergunningen.

NL-Alert testbericht

Maandag 5 juni rond 12.00 uur ontvangt u een NL-Alert testbericht.
NL-Alert is het alarmmiddel van de Nederlandse overheid. Via een tekstbericht op je mobiele telefoon word je gewaarschuwd en geïnformeerd over een acute noodsituatie. Denk aan een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. In het bericht staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer (betrouwbare) informatie kan vinden.

Vragen? Ga naar nl-alert.nl

Ga je op reis? Controleer dan of je paspoort of identiteitskaart nog geldig is!

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Voorkom problemen en check op tijd of uw reisdocument nog geldig is. Is uw paspoort of ID (binnenkort) verlopen? Wacht niet te lang en maak een afspraak via www.harderwijk.nl/paspoort) om uw nieuwe reisdocument aan te vragen. U kunt ook bellen om een afspraak te maken via 0341 411 911 (tijdens kantooruren). 

Webinar Klimaatadaptatie – 19 juni 2023

Door opwarming van de aarde verandert het klimaat. Het wordt warmer, droger en natter. Als we ons aanpassen aan het veranderende klimaat, worden we minder kwetsbaar. Dit heet klimaatadaptatie.
 
Uw dak of tuin vergroenen helpt hier enorm bij. Denk aan het verwijderen van tegels, het planten van bomen, het afkoppelen van regenwater en het aanleggen van een groendak. Wist  u dat u hiervoor subsidie kunt aanvragen via de Stimuleringsregeling Noord-Veluwe?
 
Duurzaamheidsloket Noord-Veluwe organiseert maandag 19 juni om 19.30 uur een webinar over klimaatadaptatie. Wilt u hier bij zijn? Meldt u dan gratis aan via www.duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl

Ontmoet & ga terug in de tijd bij de Hanzeproeverijen

2023 staat in het teken van het Hanzejaar. Het hele jaar door worden er in en rond Hanzestad Harderwijk verschillende acties georganiseerd. Zo ook drie Hanzeproeverijen.

Drie wijken, drie proeverijen
Kom ook geschiedenis proeven en buurtgenoten ontmoeten tijdens één van de Hanzeproeverijen! Maak kennis met gerechten uit de Hanzetijd, zoals Ghecloven nonnen (gevulde eieren) en gehaktballen met rozijnen. Ook kunt u vertrouwd genieten van hapjes uit deze tijd. De aanwezigheid van de Levende Historie en bekende spellen uit de Hanzetijd maken de beleving af.

Data en locaties
De proeverijen vinden plaats tussen 16.00 en 19.00 uur op de volgende locaties:
  • Zaterdag 3 juni - MFC De Roef
  • Zaterdag 17 juni - Zuiderzeestraatweg Hierden
  • Zaterdag 1 juli – Parkweg (De Sypel)haBurgerinitiatieven: geef uw ideeën door!
De Hanzeproeverijen zijn een initiatief van inwoners van Harderwijk. Heeft u ook een leuk idee? Laat het idee achter in de ideeënbus die op alle drie de locaties staat. 

Uitnodiging inloopbijeenkomst regeling openbaar water

Dinsdag 20 juni van 16.00 – 20.00 uur in de Raadszaal in het Huis van de Stad
Op dinsdag 20 juni is er een inloopbijeenkomst over het ontwerp van de Regeling Openbaar Water en waterstaatswerken. Wij vertellen u alles wat u moet weten over de nieuwe regels in, op en rondom het water van onze havens.
 
Waarom deze bijeenkomst?
Als we naar onze havens kijken, zijn deze met de komst van het Waterfront erg veranderd. Er zijn nieuwe havens, waterwegen en woongebieden bijgekomen. En we hebben meer bezoekers. Dit vraagt om nieuwe spel- en gedrags­regels.
 
Hoe ziet de bijeenkomst eruit?
Wij gaan met u in gesprek en leggen u de spel- en gedragsregels uit. Ook lichten wij toe waarom we ze willen gaan toepassen. Dit doen wij met overzichtskaarten en tekeningen, zodat u een goed beeld krijgt van de huidige havens en haar mogelijkheden.
 
Kan ik nog reageren op de regeling?
Heeft u na de uitleg en toelichting nog andere wensen en/of ideeën voor de regeling? Laat ze dan achter op een reactieformulier. Dit formulier kunt u na afloop van de inloopbijeenkomst invullen. Waar mogelijk verwerken wij de reacties in het ontwerp van de regeling.
 
De ontwerpregeling openbaar water en waterstaats­werken staat tijdens de inloopbijeenkomst centraal. Havengelden, evenementen op en rond het water en bouwplannen van het Waterfront zijn geen onderdeel van de ontwerpregeling. Heeft u wel vragen over deze onderwerpen, laat die dan achter op een reactieformulier. Dit formulier kunt u na afloop van de inloopbijeenkomst invullen. U krijgt van ons dan op een later tijdstip alsnog een reactie. 

Extra avondopening voor reisdocumenten en rijbewijzen

Tot en met 4 juli is onze Stadswinkel extra geopend op dinsdagavond van 17.00 tot 20.00 uur. Deze avond is alleen open voor het aanvragen en ophalen van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Andere zaken kunt u tijdens de standaard openingstijden regelen. Iets regelen bij de gemeente kan alleen op afspraak. Kijk voor onze openingstijden en maak een afspraak via www.harderwijk.nl/contact

Agenda

 Raadsinformatie
De Raad vergadert op donderdag 1 juni vanaf 19.30 uur in het Huis van de Stad. U bent van harte welkom. Op de agenda staan onder andere Voorbereidingskrediet Windturbines Lorentz en  Uitvoeringsagenda Duurzaamheid 2023-2024. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
Veiligheidsmiddag cybercrime en ondermijning op bedrijventerreinen
Op 8 juni organiseren de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten in samenwerking met de Bedrijvenkring Harderwijk en het Platform Veilig Ondernemen (PVO) een veiligheidsmiddag ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’. Deze middag is specifiek bedoeld voor ondernemers op bedrijventerreinen. Meer informatie leest u op www.pvo-oostnederland.nl/veiligheidsmiddag 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunning
  • Plaatsen veranda Evert Hoperf 3, 3845LP Harderwijk, 22 mei 2023 
Verlening omgevingsvergunningen
  • Inrit Daltonstraat perceel HDW00 A 5244 Harderwijk, 24 mei 2023
  • Dakrenovatie Zuiderzeestraatweg 130, 3849AK Hierden, 24 mei 2023
  • Het oprichten van 70 woningen 'Buiten Leven' HarderweideHDW00 I 7137, 24 mei 2023
  • Aanpassen gevelkozijn Overveld 1B, 3848BT Harderwijk, 22 mei 2023
  • Aanpassen brandwerende scheiding tussen appartement en winkel Luttekepoortstraat 2, 3841AX Harderwijk, 22 mei 2023
  • Plaatsen van een afzuigkanaal Bruggestraat 16, 3841CP Harderwijk, 22 mei 2023
  • Vestigen indoorspeeltuin Verkeersweg 3, 3842LC Harderwijk, 22 mei 2023
  • Voorgevel wit verven Grote Poortstraat 3A, 3841AK Harderwijk, 22 mei 2023
  • Extra bouwlaag Waterfront Kade 05, 22 mei 2023 
Verlenging beslistermijnen
  • Verlenging beslistermijn voor plaatsen terrasschermen, Strandboulevard Oost 6, 3841AB Harderwijk, 24 mei 2023
  • Verlenging beslistermijn voor plaatsen deur Strandboulevard Oost 6 Harderwijk, Strandboulevard Oost 6, 3841AB Harderwijk, 24 mei 2023
  • Verlenging beslistermijn voor inpandige verbouw beddenhuis en uitbreiding techniekruimte op het dak St Jansdal, Wethouder Jansenlaan 90, 3844DG Harderwijk, 24 mei 2023