Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 22

Met deze week: NL-Alert testbericht maandag 7 juni, heeft u zich al aangemeld voor één van de activiteiten in de Week van geluk? en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Uitdeelactie Zorgdat Week van de Jonge Mantelzorger

Van dinsdag 1 tot en met 7 juni is het de week van de Jonge Mantelzorger! Afgelopen zaterdag 29 mei trapten wethouder Gert Jan van Noort en kinderwethouder Lissy van Bennekom de week af met een uitdeelactie van Zorgdat. Op verschillende locaties in de Binnenstad deelden zij samen met medewerkers van Zorgdat kaarten uit aan het winkelend publiek, volledig coronaproof met een vrolijke afvalknijper.
 
Ongeveer een kwart van de jongeren groeit op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger vragen we landelijk aandacht voor deze jongeren. Het landelijke thema van dit jaar is Niet te missen! Zorgtaken, zorgen maken en zorg missen is dagelijkse realiteit in het persoonlijke leven. Zij zijn niet te missen!

Jonge mantelzorgers

NL-Alert testbericht maandag 7 juni

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert over noodsituaties bij u in de buurt. Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Zo ervaart u hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. U ontvangt het NL-Alert testbericht op uw mobiele telefoon. Daarvoor moet uw mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Let wel op, mocht u oordopjes of een koptelefoon gebruiken dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.
 
NL-Alert waarschuwt en informeert u bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Denk aan een grote brand op een industrieterrein, onverwacht noodweer of een giftige stofwolk na een explosie. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie en updates kunt vinden. Ontvangt u een NL-Alert? Lees het bericht direct, kom in actie en help ook de mensen in uw omgeving daarbij.
 
Zo ontvangt u een NL-Alert

Voor het ontvangen van NL-Alert hoeft u niets in te stellen op uw mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, uw telefoonnummer blijft onbekend. U ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op uw mobiel, ziet u NL-Alert ook op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden.
 
Hoe zendt de overheid NL-Alert uit
De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moeten worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, maar bijvoorbeeld ook van hoe de wind staat. Een gevaarlijke gifwolk kan zo ook uw woonplaats bereiken terwijl u mogelijk kilometers verderop woont. De gezamenlijke meldkamer van politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op. En zendt dit vervolgens uit naar alle zendmasten in het betreffende gebied. Bent u verbonden met een zendmast in dit betreffende gebied? Dan ontvangt u het NL-Alert.
 
Geen NL-Alert ontvangen?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u het NL-Alert niet ontvangt.
  • Uw mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand
  • U had tijdelijk geen bereik
  • Uw mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.

Raadsinformatie

De commissies vergaderen op woensdag 9 juni vanaf 19.30 uur. Deze avond vergaderen de commissies Samenleving, Ruimte en Beleid algemeen achter elkaar over de jaarrekening en grondexploitaties. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911.
 
De fractie PvdA en D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over wegvallen specialistische zorg. De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over bijstandsuitkering bij gedwongen opname GGZ. De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over privacy in de bijstand. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Speciale editie Buitenspeeldag

Woensdag 9 juni organiseren Jantje Beton & Nickelodeon een speciale editie van de Buitenspeeldag. Dit is dé middag waarop we vieren wat zo belangrijk is: spelen! Helaas zijn er ook dit jaar geen grote evenementen, maar het belooft écht een te gekke editie te worden. Je kunt dit jaar namelijk de Buitenspeeldag Poster Walk volgen door de buurt!
 
Doe mee aan Buitenspeeldag Poster Walk
Volg de drie stappen op de website van Jantje Beton www.jantjebeton.nl. De Buitenspeeldag posters Walk zijn te downloaden op de website van Jantje Beton. En je kunt ze nu al ophalen bij de Intertoys winkel in Harderwijk, Donkerstraat 37. 

Krant Harderwijk zijn wij samen: Ja, ik besta!

Vandaag verschijnt de 4e editie van de krant 'Harderwijk zijn wij samen' huis-aan-huis in Harderwijk en Hierden. In de krant staan bijzondere verhalen van en over inwoners en organisaties uit Harderwijk en Hierden waar wij trots op mogen zijn.
 
Dat onze stad - en Hierden - een plek mag zijn waar we langer, gezonder en gelukkiger leven. En een prettige woonomgeving om aangenaam met elkaar samen te zijn. Harderwijk zijn wij samen! Veel leesplezier.

Heeft u zich al aangemeld voor één van de activiteiten in de Week van geluk?

Deelname is gratis
Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 juni organiseert de Gemeente Harderwijk een 'Week van Geluk' met elke avond inspirerende sprekers en donderdagmiddag 10 juni een Stadsconferentie. Wat dacht u van een inspirerende sessie over Bruto Nationaal Geluk van Leo Bormans (ambassador of Happiness and Quality of Life) en Werner Rutjes (SpectrumElan) op maandagavond?  Dat mag u niet missen natuurlijk!  

Op dinsdagavond een lezing van Machteld Huber (grondlegger Positieve Gezondheid) via een livestream en  woensdagavond een tv-programma met Tommie Niessen (tommieindezorg.nl) vanuit het Huis van de Stad met lokale tafelgasten. De Geluksacademie, Gelukskoffer en Werkgeluk Show komen donderdag(avond) 10 juni naar Harderwijk. Ook diverse lokale organisaties werken mee aan de Stadsconferentie ‘Gewicht geven aan Geluk met online- sessies, trainingen, workshops, webinars en lezingen.
 
Week van Geluk
Samen werken aan een samenleving waarin mensen en hun geluk centraal staan. Maar wat is geluk? En waarom is het belangrijk? Hoe leef, werk en denk je geluksgericht? Geluk zit vaak al in kleine dingen. De aandacht die je hebt voor elkaar, de helpende hand die je iemand geeft die het nodig heeft.
 
Alle informatie over de activiteiten en een aanmeldformulier vindt u op harderwijk.nl/geluk. Doe mee en leer, ervaar en beleef geluk!

Nieuwe gemeentegids voor Harderwijk

De nieuwe gemeentegids voor Harderwijk is weer beschikbaar. Hierin vindt u een overzicht van de belangrijkste diensten en producten van de gemeente Harderwijk en de verenigingen en organisaties in Harderwijk. U kunt de gids afhalen op één van onderstaande locaties in onze gemeente.
 
  • Huis van de Stad, Havendam 56
  • Sportcomplex De Sypel, Parkweg 4
  • Wijkontmoetingscentrum de Aanleg, Albert Verweyplein 30
  • Wijkontmoetingscentrum Stadsweiden, Drift 2
  • Wijkontmoetingscentrum Drielanden, Triasplein 9-10
  • Wijkontmoetingscentrum Stad, Houtkamp 33
  • Wijkontmoetingscentrum 'het Onderonsje’, Zuiderzeestraatweg 149
  • Zorggroep Noordwest-Veluwe, Wethouder Jansenlaan 1
Er is ook een digitale versie van de gids van Harderwijk te vinden op lokaaltotaal.nl/gidsen/harderwijk.

Harderwijk werkt mee aan verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) is gestart met de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’, om gemeenten te stimuleren de toegankelijkheid te verbeteren. Want iedereen in Nederland moet kunnen meedoen. Daarom doen alle gemeenten in Nederland automatisch mee aan de verkiezing. Iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt op meesttoegankelijkegemeente.nl.
 
Enquête
Deze verkiezing levert in alle gemeenten extra aandacht en publiciteit op voor het onderwerp ‘toegankelijkheid’. De gemeente Harderwijk werkt daarom ook graag hieraan mee. De gemeente nodigt haar inwoners uit voor deelname aan de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ Zij kunnen de toegankelijkheid van gemeente Harderwijk beoordelen door het invullen van de enquête. Dit kan via VNG  www.meesttoegankelijkegemeente.nl en via harderwijk.nl/meesttoegankelijkegemeente

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Reguliere omgevingsvergunning zijn ingekomen voor:
  • 18-5-2021 Luttekepoortstraat 8: reclame geldautomaat
  • 19-5-2021 Gerbrandylaan 9: dakopbouw
  • 20-5-2021 overloopterrein Waterfront: ondergrondse infra zonnepark
  • 20-5-2021 Groene Zoom: satelliet schotel (32 m2)
  • 25-5-2021 Langezand 79: terrasoverkapping
  • 25-5-2021 Spieghelstraat 25: vervangen dak schuur
  • 25-5-2021 Korhoenlaan 1-177: kap 4 bomen
  • 24-5-2021 Zuiderzeepad 1: herontwikkelen De Roef
  • 23-5-2021 Bilderdijkstraat 20: uitrit
  • 23-5-2021 Zuiderzeestraatweg 57: uitbreiden verenigingsgebouw
  • 21-5-2021 Clarendallaan 21: carport
  • 21-5-2021 De Wachter  (div. adressen Langezand):  balkonbeglazing
  • 20-5-2021 Markt 14: vernieuwen zonnescherm
  • 21-5-2021 J.P. Heyelaan 9: erker
  • 20-5-2021 Salentijnerhout 22: erfafscheiding
  • 20-5-2021 Van Maerlantlaan 24: erker
  • 20-5-2021 Beethovendreef 26: dakkapel
  • 26-5-2021 Veldkersmeen 64: wijzigen kozijn
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 20-5-2021 Langezand 103 (kavel T): woning en inrit
  • 20-5-2021 Grote Marktstraat 37: markies begane grond
  • 20-5-2021 Parallelweg 26-162: kappen 1 boom
  • 21-5-2021 Selhorstweg 99: tijdelijke tent t.b.v. Covid testlocatie
  • 25-5-2021 Morsestraat 18: bedrijfspand, reclame en uitrit
  • 26-5-2021 Langezand 101 (kavel S): woning
  • 27-5-2021 Ouverturebaan 1A: units t.b.v. tijdelijke huisvesting de Roef in strijd regels ro
  • 27-5-2021 Parallelweg 25A en 25B: opslagruimte en verbouwen winkel/receptie
  • 26-5-2021 Luttekepoortstraat 47A: zonwering
  • 26-5-2021 kruispunt Slingerbos-Oranjelaan: aanpassen kruispunt
  • 27-5-2021 Tonselsedreef 46: dakkapel
  • 27-5-2021 Ruimelsweg 7: verbouwen paardenstal
  • 27-5-2021 Hoofdweg 2: tijdelijke overkapping terras in strijd regels RO
  • 27-5-2021 Kapelsteeg 7: vervangen raamkozijnen
Rechtsbescherming vergunningen regulier procedure.
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend maakten. Wilt u dat de vergunning (voorlopig) niet gebruikt wordt? Dan moet u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem daarom vragen.
 
Vaststelling Beleidsregels tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)
Burgemeester en wethouders maken bekend op 30 maart 2021 te hebben besloten de Beleidsregels tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) vast te stellen. Deze beleidsregels beschrijven hoe wordt omgegaan met deze tijdelijke coronamaatregel.
 
Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na deze bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2021. Het besluit en ligt ter inzage in de Stadswinkel. Ook is het besluit digitaal te raadplegen op overheid.nl. Meer informatie: Meerinzicht, mevr. I. Karssen, tel. 085 11 08 867.

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 2021-05-19: Hofstede C.S. Bedrijfsadviseurs B.V., Bottermeen 9, 3844 CW Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • 2021-05-04: Lagemaat Milieu B.V. Heinsiuslaan 28, 3843 WT Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit woning
  • 2021-05-06: Hydro Extrusion Drunen B.V., Industrieweg 15, 3846 BB Harderwijk voor het slopen van een opslag
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld. Verdaging reguliere procedure
  • Morsestraat 2, 2A t/m 2G concept: bedrijfspand en inrit; 9-7-2021.